William Knies

HIKIKOMORI*

In Japan, maar ook China, Hong Kong, Zuid-Korea en Singapore, kent men het fenomeen hikikomori, dat ‘naar binnen keren’ betekent. Het betreft jonge mensen die zich terugtrekken uit de maatschappij door zichzelf vrijwillig te isoleren in een klein appartement. De 3D animatie van William Knies toont de wereld van zo’n moderne kluizenaar in een grote stad.

In het werk van Knies bestaan drie werelden tegelijkertijd. We zien een opeenvolging van scènes van lege en grijze stedelijke landschappen. In het midden zit een jongen bij zijn computer, de poort naar een andere wereld. Een ventilator draait langzaam. De luxaflex is dicht. De jongen zet zijn Virtual Reality (VR) bril op. In de lichte, virtuele wereld wenkt een zwevend figuur in een wit gewaad de jongen. Haar ogen geven licht. Hier is het fijn.

De jongen lijkt op het eerste gezicht een eenzaam bestaan te leiden, maar VR maakt het voor hem mogelijk om weer in contact te komen met anderen. Het reizen tussen verschillende realiteiten laat hem tijdelijk ontsnappen naar een gedroomde wereld. Hikikomori verbeeldt het conflict tussen technologische simulatie en de menselijke behoefte aan verbinding.

Over William Knies
William Knies is een 3D kunstenaar uit Utrecht en studeerde in 2020 cum laude af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (Bachelor of Design – Illustratie). Al op jonge leeftijd werd hij onderdeel van de razendsnelle internetcultuur, waarin hij zich de nieuwe media totaal eigen heeft gemaakt (o.a. memes, video’s, GIF’s). Zijn werk focust zich op de plekken waar het schuurt tussen tussen onze digitale en fysieke wereld. Hij reflecteert op hoe mensen de wereld en realiteit beleven en stelt vragen bij kwesties zoals identiteit en onze nabije toekomst. Een Utrechts talent in de dop. 

facebook insta twitter youtube itunes spotify zaag oog search