Stadscamping RAUM - Tina Lenz
installatie

Hoe voelt het om in Leidsche Rijn te wonen?

Die vraag stelde design-antropoloog Tina Lenz aan 250 inwoners van de wijk. Bekijk de resultaten bij de openlucht- tentoonstelling bij ons op het Berlijnplein.  

Wie is Tina Lenz?

Tina Lenz (Duitsland) is design-antropoloog en is gefascineerd door de manier waarop mensen hun omgeving ervaren. Ze organiseert projecten waarin bewoners en studenten samen nadenken over hoe de toekomst eruit kan zien. Dat doet ze door samen emoties, routines en rituelen in kaart te brengen. Ze is vooral geïnteresseerd in vragen als: Hoe kom je in contact met mensen die je nog niet kent? Hoe herken je wat er speelt in een gemeenschap? Welke rol heeft kunst en design bij wederzijds contact waarin iedereen maker en inspirator is?

Stadscamping RAUM - Tina LenzStadscamping RAUM - Tina LenzStadscamping RAUM - Tina LenzStadscamping RAUM - Tina Lenz

Emotiemapping in Leidsche Rijn

Samen met een groep studenten van de Master Sociale Geografie en Planologie (Universiteit Utrecht) werkte Tina Lenz zes weken lang aan empathisch veldwerk in Leidsche Rijn. Ze spraken met 250 bewoners of werkenden in de wijk. Over hoe zij het wonen en werken in Leidsche Rijn ervaren. Bij deze gesprekken kozen de deelnemers een kaartje met een emotie erop, zoals hoopvol of verbonden. 

Deze input heeft Lenz verwerkt in een grote kaart, waarbij duidelijk wordt wat de deelnemers belangrijk vinden voor de toekomst van Leidsche Rijn. Kom jij het bekijken op het plein?

In de video hieronder video vertellen docenten, studenten en maatschappelijke partners (RAUM en Stad&Co) over hun ervaringen bij het project.

Met dank aan: Sophie van der Graaf, Stef Hofman, Tom Casius, Emma Mijnders, Irina van Aalst, Annechien Tabak van Universiteit Utrecht en Theo Tegelaers, Donica Buisman, Khadija Maros van RAUM

Gepubliceerd op: 30/08/2023

Geschreven door: Aida klein Breteler