foto-1

Houd jij je professioneel bezig met (creative) placemaking of stadsontwikkeling? Daar zijn we bij RAUM een pionier in. We delen graag onze ervaringen met je.  

  • In ons RAUM Lab hebben we kennis en ervaringen met creative placemaking voor je verzameld.
  • Mocht je (met collega’s) ons terrein willen bezoeken, dan geven we jullie graag een rondleiding of workshop op maat. 
  • Zelf aan de slag met met creative placemaking? Op beperkte schaal ontwikkelen we ook concepten en placemaking activiteiten met bewoners voor derden. Mail hiervoor info@raumutrecht.nl

Creative placemaking: samen de stad vormgeven
In alles wat we doen staat co-creatie voorop. Of het nu het betrekken van 50 jongeren bij een speciaal voor hen ontwikkelde chillplek is, of het organiseren van de inmiddels bekende SOUK: We werken altijd samen met buurtbewoners, organisaties en het publiek. We hebben een unieke manier van werken ontwikkeld: onze eigen versie van creative placemaking
Door de inzet van kunst en design laten we zien dat de publieke ruimte uitdagend, creatief en inspirerend kan zijn. Bewoners voelen zich mede-eigenaar van hun plek in de stad, en ervaren dat ze zelf invloed hebben op de kwaliteit ervan.

Vaste collectie en programma’s
We hebben op het RAUM terrein een vaste ‘collectie’ van installaties, bijeenkomsten, tijdelijke bewoners en speel- en kunstwerken die ervoor zorgen dat RAUM het hele jaar door een fijne en prikkelende plek is om te bezoeken. Daarnaast organiseren we elk jaar meerdere programma's. Zie hier ons actuele programma.

Kennis delen
Deze plek wordt jaarlijks bezocht door meer dan 75.000 mensen. Sinds onze start in 2016 hebben al meer dan 1.500 mensen en organisaties actief meegedacht en gewerkt aan onze programma’s en installaties. De kennis die we hiermee opdoen laten we natuurlijk niet verloren gaan. We leggen deze vast voor collega-placemakers en geïnteresseerden, onder andere in het jaarlijkse magazine, het RAUM Lab en de jaarlijkse conferentie ‘Onze Stad Ons Canvas’. Lees hier de 2023 editie van ons magazine of kies voor een eerdere editie.

Geschiedenis van placemaking
In de jaren ’60 van de vorige eeuw ontstond rondom enkele grote herontwikkelingsprojecten in New York het idee dat de publieke ruimte niet alleen top-down en door projectontwikkelaars moest worden ingericht. Er kwam aandacht voor co-creatie en het ontwikkelen vanuit de diversiteit van de plek zelf en haar bewoners. Het duurde lang voordat het concept van placemaking internationaal navolging vond, waarschijnlijk omdat het om nieuwe en andere manieren van werken vraagt. Nog steeds blijkt het in de praktijk lastig hier op een goede manier invulling aan te geven. 
Toch zien we ook in Nederland steeds meer aandacht voor het samen met bewoners verbeteren van de openbare ruimte. Bij RAUM voegen we daar het element creativiteit aan toe, door vooral te werken met kunstenaars en designers. 

Toekomst
In 2024 zal het RAUM terrein grootschalig worden verbouwd. De tijdelijke gebouwen waarin nu gewerkt wordt, worden vervangen door – uiteraard circulaire – nieuwbouw, die we in 2026 in gebruik nemen.

Paviljoen

Paviljoen