Bing realiseerde (culturele) evenementen in zo’n beetje alle hoofdsteden van Europa. Zo ook in Utrecht, de stad waar hij al twintig jaar woont. Die ervaring zet hij in als Hoofd Projecten bij RAUM, waar hij leidinggeeft aan de productieafdeling en zorgdraagt voor de uitvoering van het programma op het Berlijnplein. “Samen met een team van mensen met de meest uiteenlopende achtergronden werken aan een plek voor ontmoeting, cultuur en verbinding - daar word ik heel enthousiast van."
Donica is een vernieuwer pur sang en houdt ervan om inspiratie te geven en te krijgen. “Ik word altijd enthousiast van de diversiteit aan mensen, ideeën en plekken in de stad. Bij RAUM proberen we dat in het klein te evenaren.” Donica richtte in 2012 het bureau State of Flux op, om vanuit verschillende disciplines de publieke ruimten van onze steden te verbeteren. Haar creative placemaking-methode brengt bottom-up en top-down bij elkaar. Ze was eerder projectleider voor Culturele Zondagen en zakelijk directeur van de Tolhuistuin in Amsterdam.
Floor is programmamaker bij RAUM en voelt zich helemaal thuis op het Berlijnplein. Deze plek biedt voor haar veel ruimte om mensen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met nieuwe creatieve concepten. Het gevoel van ‘thuis zijn’ wil ze ook graag op anderen overbrengen met haar programma’s. “Een programma is voor mij geslaagd wanneer mensen die elkaar niet kennen dichter bij elkaar komen, meer leren over elkaars leefwereld, maar ook gewoon plezier kunnen hebben met elkaar." Floor is naast haar werk als programmamaker voor RAUM ook freelance fotograaf en geeft elke woensdag dansles bij Sportcentrum Olympos.
Ilona is de ene helft van het freelance marketing & communicatie-duo bij RAUM. Ze is ooit begonnen als marketeer bij TivoliVredenburg en ontdekte daar haar liefde voor cultuurmarketing. Inmiddels is ze samen met haar freelance maatje Maaike werkzaam voor uiteenlopende festivals en evenementen bij verschillende cultuurinstanties. Bij RAUM probeert ze het creatieve en uitgebreide programma te vertalen naar content die heel Utrecht weet aan te spreken. “Zodat iedereen straks weet wat we doen, waarom we dat doen en hoe leuk het is bij RAUM!”
Janneke regelt het gewoon. Als officemanager ontzorgt ze het team zodat zij zich kunnen focussen op hun taken. Samenwerken in een creatief, hardwerkend en gezellig team stond al lang op haar verlanglijstje. Het Berlijnplein voelt voor haar heel vrij en creatief. “Echt een fantastische plek waar door middel van mooie programma’s en kunst wordt gewerkt aan een inclusief en open plein voor iedereen.” Janneke heeft naast haar werk bij RAUM een eigen bedrijf als personal sustainable stylist.
Jesse is Programmamaker Impact bij RAUM. “Mijn doel is altijd om de stad te tonen als gedeeld canvas dat we samen kunnen inkleuren.” Met een opgestroopte mouwen mentaliteit en een liefde voor mooie partnerships zette hij eerder BankjesCollectief, ROEF, Boiling, H/ART en de Rainbar op. Jesse is ook oprichter van bureau We The City en was vanaf de start betrokken bij projecten als De Ceuvel, Lola Lik en De Buurtcamping. “Ik geloof in initiatieven met ‘ripple effecten’, projecten die langdurige positieve effecten hebben op de stad en haar bewoners.”
Johan helpt RAUM al enkele jaren als vrijwilliger. Als betrokken buurtbewoner zorgt hij voor een schoon plein en draagt hij zijn steentje bij waar dat kan bij programma's die plaatsvinden.
Als projectleider en producent brengt Joost het programma van RAUM tot leven. “Utrecht is echt mijn stad, en mijn doel is om de stad nog leuker, gezelliger en een beetje liever te maken.” Joost krijgt de meeste energie van momenten waarop hij verschillende mensen en ideeën samen kan brengen, en zo te helpen met elkaar in contact te komen. Hij is onder andere verantwoordelijk voor de Stadscamping, Souk en de Brommerbios, waarvoor hij de projecten opzet en leidt. Naast zijn werk voor RAUM is Joost producent en programmamaker voor o.a. TivoliVredenburg, De Werkspoorkathedraal en club WAS. Zo is hij op meerdere plekken betrokken bij cultuur in de stad.
Jorne bedenkt als programmamaker bij RAUM nieuwe concepten en programma's die mensen aan het denken zetten. Met kunst en ontwerp verandert hij plekken in een podium van de stad waar mensen doen, organiseren en ontmoeten. De openbare ruimte noemt hij een “complex theater waar verschillende meningen, achtergronden en thema’s samenkomen”. Eerder werkte hij bij Bureau Buitendienst en Pop Up City. Naast zijn werk bij RAUM is Jorne actief als kunstenaar en als muzikant in de band Geo.
Khadija is community manager bij RAUM. Zij legt de verbindingen tussen wijkbewoners, maatschappelijke organisaties en culturele instellingen om samenwerking te bevorderen. “Ik wil graag bijdragen aan een meer diverse en inclusieve cultuursector in mijn stad.” Khadija begon haar loopbaan in de zakelijke dienstverlening maar gooide na enkele jaren het roer om naar meer maatschappelijke rollen, eerst als yogadocent en natuurvoedingsdeskundige en nu naar de culturele sector. In haar vrije tijd is Khadija graag op reis, vooral naar haar geliefde Marrakesh waar ze jarenlang gezondheidsretreats verzorgde.
Na 16 jaar in Lombok en Oog in Al te hebben gewoond, verhuisde Larissa in 2018 met gezonde tegenzin naar ‘de andere kant van de brug’. Tot haar verbazing bleek Leidsche Rijn leuker dan gedacht en tijdens één van de vele ontdekkingstochten met haar dochters, ontdekte ze RAUM. Te gek: Een culturele plek in Leidsche Rijn die met onder andere bewoners en Utrechtse maker wordt vormgegeven en waar altijd wel iets te zien en te doen is. Inmiddels werkt ze sinds 2019 bij RAUM, en combineert hier de jarenlange ervaring die zij opdeed in het commerciële en culture werkveld met haar liefde voor kunst en stedelijke ontwikkeling.
Lars is als creatief producent verantwoordelijk voor de uitvoering van grotere projecten. Dat kunnen (evenementen-)programma’s zijn zoals WEKEA en de Stadscamping, maar ook de realisatie van kunstinstallaties als Soft Spot van OPPERCLAES of SjoelSjoel. “De rode draad in alles wat ik doe is dat ik graag mensen met elkaar verbind. Verbinding met andere mensen maakt je gelukkiger. Dat is precies wat RAUM probeert te doen, verbinding maken. Dat zien gebeuren door mijn werk, maakt mij gelukkig.” Naast zijn werk bij RAUM is Lars mindfulness trainer en freelance programmamaker. Hij organiseert bijvoorbeeld Het Zweefcafé in Tivoli Vredenburg.
Maaike is de andere helft van het freelance marketing & communicatie-duo bij RAUM. Vanuit een achtergrond in Musicologie heeft zij 5 jaar bij TivoliVredenburg gewerkt. Daarna is ze samen met haar maatje Ilona zich voor allerlei culturele instellingen gaan inzetten. Hierbij houdt ze, met haar hart voor cultuur, steeds de bijzondere functie ervan voor de samenleving in gedachten: "Bij RAUM gebeurt iets bijzonders. Hier ontmoeten mensen uit verschillende leefwerelden elkaar écht. Daar hoort open en verwelkomende communicatie bij waarmee ik probeer om RAUM toegankelijk te maken voor iedereen.”
Mariska is marketeer in hart en ziel. Vanuit de reclamewereld maakte ze in 2009 de overstap naar cultuur. Ze wilde meer inhoud en van betekenis zijn. Dit vond ze bij diverse bekende musea, in vaste dienst en als freelancer. Na de succesvolle opening van het vernieuwde Mediamuseum van Beeld & Geluid zocht ze naar een nieuwe uitdaging in de stad waar ze al 35 jaar woont. "Die heb ik gevonden. Bij RAUM gaat het niet om wat je vertelt, maar wat je doet. De wijze waarop en met wie. Ik zoom steeds verder in: van commercieel naar cultuur, van programma naar mensen. Dit vraagt weer iets anders van mij en draagt bij aan mijn professionele en persoonlijke ontwikkeling, als marketeer en als mens."
Nynke is hoofdredacteur van het RAUM magazine, projectleider van de conferentie Onze stad, ons canvas en medemaker van de podcast Algoritme van de stad. “Met deze projecten richt RAUM zich, naast haar publieksfunctie, ook op het delen van kennis en ervaring over creative placemaking met professionals. Zo kunnen andere makers van de stad hun voordeel doen met wat wij hier hebben geleerd.” Het werken voor RAUM combineert Nynke met haar werk als journalist voor verschillende media en organisator van culturele programma’s in de stad. Ze commute met liefde tussen haar werkplek bij De VechtclubXL en RAUM op het Berlijnplein.
Stuart is verantwoordelijk voor de zakelijke verhuur van onze ruimtes. Steeds meer organisaties kiezen RAUM voor hun vergadering of bijeenkomst. Met zijn horeca achtergrond is dit werk hem op het lijf geschreven. Verder onderhoudt hij het terrein. “Ik vind de afwisseling heerlijk: Het ene moment heb ik afspraken met gasten voor de verhuur en het andere moment zit ik lekker met mijn handen in de aarde.” In zijn vrije tijd geniet hij in de natuur van wandelingen met zijn vriendin Sara en hun twee honden Jacky en Sky.
Theo is al jarenlang werkzaam in de facilitaire branche. Daarnaast is hij een bevlogen beeldend kunstenaar die onder meer grote, vaak tijdelijke, installaties in de buitenruimte creëert. Hierin combineert hij zijn autobiografische werk met maatschappelijke thema’s. Ook geeft hij les in beeldende kunst, schilderen en performance aan studenten en scholieren in de vorm van workshops, lezingen en inspiratiesessies. Naast zijn buitenatelier in Woerden heeft hij een grote moestuin waar hij groente verbouwt en experimenteert met planten en natuur. “Bij RAUM kan ik mijn veelzijdigheid combineren en inzetten om het plein voor iedereen nog mooier en toegankelijker te maken dan het nu al is.”
Albert-Jan Shi woont al sinds 2016 in Leidsche Rijn. Hij is een economische geograaf met grote interesse in hoe steden zich ontwikkelen. Naast zijn interesse in stedelijke ontwikkeling is Albert-Jan ook ondernemer in de hospitality, horeca en vastgoed. Hij vindt het belangrijk dat bedrijven hun geld goed beheren en slim besteden.
Het creëren van plekken met een gezamenlijke cultuur, geschiedenis en verhaal in nieuwe wijken zoals Leidsche Rijn ziet hij als uitdaging. Wat hem inspireert is hoe culturele en ruimtelijke projecten nieuwe plekken tot leven brengen, betekenis geven voor mensen en gemeenschappen met elkaar verbinden. RAUM is zo’n plek waar hij echt in gelooft. ‘Ik denk dat RAUM een initiatief is met langdurige positieve effecten op Leidsche Rijn, de stad Utrecht en haar bewoners’
Marije Lieuwens werkt als freelance PR en communicatie-adviseur voor culturele en maatschappelijke organisaties. Ze woont sinds 1995 in Utrecht en heeft een warm hart voor cultuur. "Leidsche Rijn is een nieuwe stad met een diverse bevolking die ook een breed cultureel aanbod verdient. Door actief te zijn in de Raad van Toezicht hoop ik bij te dragen aan een mooie creatieve toekomst voor bewoners en makers."
Nooshi is in haar dagelijkse werk directeur van de stichting Educatief Centrum Oost. Ze is voorstander van bewegingen en initiatieven die leiden tot co-creatie tussen verschillende stakeholders, en is mede initiatiefnemer geweest van buurthuis de Meevaart in Amsterdam Oost. Nooshi is van huis uit econoom en heeft kennis van en visie op de economische duurzaamheid van innovatie projecten die samen met grassroot ontwikkeld worden. RAUM is voor Nooshi een uitgelezen mogelijkheid om bij te dragen aan een bottom-up fysiek ontwerp samen met de buurt.
Sjoerd is partner bij organisatieadviesbureau TEN HAVE Change Management, waar hij nu tien jaar werkzaam is. Hij adviseert publieke en private organisaties op het gebied van strategie en organisatieverandering. Van oorsprong is hij planoloog en stadsgeograaf. De voorliefde voor de openbare ruimte en stedelijke ontwikkeling komt mooi samen in zijn rol in de Raad van Toezicht van RAUM. Sinds 2021 woont hij in Leidsche Rijn en draagt daarom via RAUM graag bij aan de verdere culturele en maatschappelijke ontwikkeling van dit nieuwe stuk stad.