Van espresso van een euro, tot pop-up zwembaden op parkeerplaatsen en van een stad als podium tot omhelzing van graffiti. Achter veel stedelijke fenomenen zitten stuwende regels die de stad smoel geven en bepalen hoe we met elkaar samenleven.
Algoritme van de Stad
Gemiddeld besteden we bijna twee uur per dag op social media, waar algoritmes steeds meer bepalen hoe we met elkaar omgaan. Je zou kunnen zeggen dat steden ook worden gevormd door algoritmes. Algoritmes die bestaan uit regels. Deze regels bepalen mede hoe een stad eruit ziet én hoe we met elkaar samenleven.
In de podcast Algoritme van de Stad duiken we in de wereld van de meest opmerkelijke internationale regels die het stadsleven mooier, gezelliger of beter maken. En onderzoeken we met wisselende hosts en spraakmakende stadmakers of die regels ook hier kunnen werken, in onze eigen Nederlandse steden. Let’s go!
Wat als je koffie maar één euro kost?
Over de Italiaanse espresso die je in elk café voor 1 euro kan bestellen, mits je aan de bar staat. Kan koffie ook hier een maatschappelijk smeermiddel worden waardoor bewoners elkaar ongedwongen ontmoeten? En kunnen koffiebars zo bijdragen aan verbinding in plaats van gentrificatie in een stad?
Met in deze aflevering Jesse Jop Jorg en de stadmakers Dymphie Braun (Designing Cities for All, jury Dutch Design Week) en Bianca Ernst (Hof van Cartesius, Buurman Utrecht en Cistain).
Klik hier voor het transcript, de shownotes en meer over de stadmakers
Wat als we straatartiesten meer vieren?
De gangen van de Parijse metro worden iedere dag omgetoverd tot een podium voor talent. Deze straatartiesten worden geselecteerd op basis van audities. Wat gebeurt er als we straatartiesten in Nederlandse steden meer ruimte en waardering geven? Krijgen we dan meer levendige steden vol muzikale verrassingen?
Met in deze aflevering stadmakers Friso Wiersum (programmamaker, European Cultural Foundation, lid van collectief Expodium), Jesse Jop Jorg (RAUM) en Raymond Ramdihal (Freedom City Utrecht).
Klik hier voor het transcript, de shownotes en meer over de stadmakers
Wat als je een zwembad kunt parkeren?
Wenen leent haar parkeerplekken uit aan wijkbewoners die er geen auto, maar gezelligheid parkeren. Geen gek idee, want waarom zijn die paar vierkante meters schaarse ruimte alleen voor auto’s?
Met in deze aflevering stadmakers Jesse Jop Jorg (Hoofd Impact bij RAUM), Arna Mačkić (architect, Studio L A) en Jeroen Beekmans (oprichter Pop-Up City).
Klik hier voor het transcript, de shownotes en meer over de stadmakers
Aan deze podcast werken verder mee
Nynke van Spiegel (eindredactie/productie), Ivo Johan Schot (muziek & montage), Job Kuhlkamp/het NUT (dramaturgie), Babette Rijkhoff (regie), Marinka de Jongh (research en interviews), Samira Charroud (artwork).
Algoritme van de stad is een podcast van RAUM die werd gemaakt in samenwerking met verschillende stadmakers, Moon Audio Productions en het Nieuw Utrechts Toneel. De podcast kwam tot stand met steun van Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en Berlijnplein Coöperatie.
Gepubliceerd op: 02/11/2023
Geschreven door: Aida klein Breteler