Stadsonderzoek

Wat maakt de stad?

Stadslab RAUM is sinds 2017 gevestigd op het Berlijnplein in Leidsche Rijn, Utrecht. Vanaf het eerste begin -deze plek was niets meer dan een 7 meter diepe kuil met lege vlaktes eromheen- heeft creative placemaking ten grondslag gelegen aan de visie en werkwijze van RAUM. RAUM heeft volgens de uitgangspunten van creative placemaking haar plek op het huidige Berlijnplein de afgelopen jaren met inzet van kunst en design ontwikkeld in samenwerking en in samenspraak met bewoners, bedrijven, organisaties en bezoekers. Zo geeft RAUM via culturele activiteiten vorm aan een meer inclusieve samenleving.

STADSONDERZOEKEN

RAUM onderzoekt doorlopend de actualiteit van de stad in zgn jaarlijkse ‘stadsonderzoeken’. In deze stadsonderzoeken gaan we op zoek naar kennis over urgente, stedelijke thema’s die de stad van nu én ons toekomstig stadsleven aangaan. We verkennen thema’s als ontmoeting, eenzaamheid en ongelijkheid door middel van exposities en programma’s. We verzamelen data en relevante kennis met een netwerk van stakeholders -van bewoners, maatschappelijke organisaties tot bedrijven- die met ons dieper in het thema duiken. De verzamelde kennis wordt duurzaam beschikbaar gemaakt en teruggelegd aan de stad en haar stakeholders. Zo ontdekken we samen wat er nodig is om ons stadsleven op deze en andere plekken in de wereld inclusiever te maken.

Bekijk hier ons eerste stadsonderzoek ‘Living Apart Together’, een stadsonderzoek naar toenemende eenzaamheid in grote steden.

RAUM LAB
De stad maken we samen. Daarom organiseert RAUM op regelmatige basis ‘RAUM LAB’, een publiek laboratorium waar iedereen uitgenodigd wordt om mee te denken over ons (toekomstig) stadsleven. Wil je meer weten over RAUM Lab of uitgenodigd worden om een bijdrage te leveren? Kijk dan op RAUM Lab

 

facebook insta twitter youtube itunes spotify zaag oog search