Stadslab RAUM maakt ruimte voor bezinning in de stad

Is er een plek in de stad waar we niets hoeven en stil kunnen staan bij het leven? Hoe ziet die plek eruit? En zijn we dan het liefst alleen of juist samen? Dit zijn vragen waar stadslab RAUM in Utrecht onder de naam WinterSense samen met publiek onderzoek naar doet. Vanaf vrijdag 19 november vind je op het Berlijnplein bijzondere kunstinstallaties van We Make Carpets en workshops en performances rondom het thema bezinning.

Wat is bezinning?

Bezinning is van waarde voor ons allemaal. Het bevordert de mentale gezondheid en versterkt de band tussen stadsbewoners en hun omgeving. Maar wat is het eigenlijk precies? Bezinnen betekent voor iedereen iets anders. De een gaat naar een gebedshuis, de ander volgt yogalessen. Maar bezinnen kan je ook doen tijdens een goed gesprek met vrienden. Met WinterSense onderzoekt stadslab RAUM de behoefte en mogelijkheden voor bezinning in de stad.

Kunstinstallatie en programma’s op het Berlijnplein 

Speciaal voor WinterSense transformeert het Berlijnplein deze winter in een hedendaagse plek voor bezinning. Op het Berlijnplein vind je de hele winter een ruimtelijke installatie ontworpen door ontwerperscollectief We Make Carpets. Hier vind je ruimte om stil te staan, te reflecteren en dromen. Daarnaast zijn er tijdens WinterSense diverse programma’s die in het teken staan van bezinning; van tot stilstand komen in een meditatie workshop of juist in beweging tijdens een dansavond. Tijdens WinterSense ontdek je wat bezinning voor jou en anderen in de stad betekent. Het volledige programma vind je vanaf 2 november  op de website van RAUM.

Hoe ziet een toekomstige Utrechtse plek voor bezinning er uit? 

Ook Studio L A (architecten Lorien Beijaert en Arna Mačkić) sluit deze eerste editie aan bij WinterSense om publiek te bevragen over hun gedroomde bezinningsplek in de stad. De uitkomsten van dit onderzoek dienen als uitgangspunt voor de ruimtelijke installatie van WinterSense 2022. WinterSense loopt van 2021 t/m 2024.

WinterSense

19 november 2021 t/m 30 januari 2022
RAUM, Berlijnplein 520, Leidsche Rijn, Utrecht
De installatie Bamboo Pavillion van We Make Carpets is 24/7 en gratis te bezoeken.
Voor programma’s moet gereserveerd worden via de website. 
Voor meer informatie: raumutrecht.nl

Foto: We Make Carpets, Woven Pavilion

facebook insta twitter youtube itunes spotify zaag oog search