Ozan Aydogan

Prachtige Wezens

Hoe geef je woorden aan een emotie zoals eenzaamheid? Is eenzaamheid een uitnodiging om van binnenuit te groeien in het menszijn? Wat probeert eenzaamheid ons te vertellen? In samenwerking met de componisten Serhat Aydogan en Daniël de Boer, heeft Ozan Aydogan een driedimensionaal decor van woorden en geluid gecreëerd, waarin hij antwoord zoekt op deze vragen. Prachtige Wezens is een binaurale spoken word installatie die je met je eigen koptelefoon op moet ervaren.

Album Prachtige Wezens
Al spelend met herinneringen, gevoelens en emoties onderzoekt Ozan Aydogan wat zijn persoonlijke ervaring met eenzaamheid nu precies is. Als luisteraar kun je door het binaurale effect lokaliseren waar de verschillende klanken in de ruimte vandaan komen. We lopen langs het verzorgingstehuis waar een oude man ons van achter het raam vertwijfeld aanstaart, we zoeken beschutting onder de letters van een liefdesbrief als het begint te stormen, we worden deelgenoot van het leven op een scheidslijn tussen twee culturen en hangen aan duizend lijnen visdraad als een huwelijk tussen Oost en West wordt voltrokken.

Het album is vanaf 13 november te beluisteren op Spotify. De spoken word stukken zijn geschreven en gesproken door Ozan Aydogan. De muziek is gecomponeerd en gespeeld door Serhat Aydogan (o.a. zang, saz, cümbüş) en Daniël de Boer (o.a. zang, contrabas), met bijdragen van Emrah Oğuztürk (o.a. duduk, kawal, ney, zurna) en Alper Kekeç (o.a. drums, cajon, riq). 

Installatie Prachtige Wezens
De verhalen van Ozan Aydogan zijn ruimtelijk vertaald door kunstenaars Vincent de Boer en Hans Schuttenbeld (High On Type). Hun werk bestaat uit vlakken waarmee verschillende ruimtes worden gecreëerd. De geschilderde lijnen vormen patronen, letters en woorden, als kalligrafie. Het ritme en rijm in de gedichten van Aydogan vloeit samen met het werk van High On Type. Prachtige Wezens is een intieme inkijk in een wereld van klank en taal, waarin je als levend onderdeel van het werk, wordt uitgenodigd te verdwalen.

Foto: Juri Hiensch

Prachtige Wezens op school
In aansluiting op Prachtige Wezens heeft Ozan Aydogan zo’n honderd middelbare scholieren in Leidsche Rijn de opdracht gegeven om te schrijven over hun persoonlijke eenzaamheid. Dat kan een verhaal, rap, spoken word stuk, brief of gedicht zijn. Per klas geven drie leerlingen én de docent in februari 2021 een afsluitend optreden in de Grote Zaal van TivoliVredenburg, onder begeleiding van Ozan en zijn muzikanten.

Wil je meer weten over dit project? Stuur een mailtje naar rinke@raumutrecht.nl.

Ik heb zo een beetje mijn hele middelbare schooltijd in lokaal 1.16 gezeten. Het straflokaal. Daar moest je stil zijn. Je mocht niet praten. Ik versleet daar ontelbaar veel uren in die jaren. In die jaren maakte ik een aantal dingen mee waardoor ik me heel erg alleen voelde. Mijn opa overleed waardoor mijn moeder plotsklaps naar Turkije moest en daar zes maanden per jaar moest blijven om voor mijn zieke oma te zorgen. Maar ondertussen zat ik in het straflokaal waar ik met niemand mocht praten. Mijn eenzaamheid kwam voort uit het missen van mijn moeder maar ook uit het feit dat ik niet durfde of kon praten over wat ik voelde. Als ik niet had geschreven in die tijd zou ik niet weten waar ik terecht was gekomen. Schrijven heeft mij door die jaren geholpen. Schrijven is nog steeds mijn grootste vriend. Een altijd luisterend oor. Dit is waarom ik met jullie dit project wil doen. Ik weet dat jullie nu op een punt in het leven staan waar allerlei mensen jullie allerlei dingen vertellen. Over werk. Over liefde. Over school. Over vrienden. En dat is allemaal prima. Maar ik wil dat jullie zelf de kapitein van jullie schip blijven. Daarom wil ik het grootste cadeau dat ik ooit heb gekregen met jullie delen: het kunnen uiten van mijn gevoel. En hiervoor moeten we nu eenmaal samen terug naar een moment waarop je iets hebt gevoeld. Dat moment is misschien 10 jaar geleden. Misschien een jaar geleden. Of misschien zit je er nu wel middenin. Maar als we het gevoel willen uiten moeten we het gevoel opzoeken. Ben je klaar voor deze reis? Je kunt Schiphol wel vergeten want vandaag reizen we de andere kant op: naar binnen. – Ozan Aydogan

Over Ozan Aydogan
Ozan Aydogan beschrijft zichzelf als mens, schrijver, acteur en muzikant. Alles wat na ‘mens’ komt, staat voor hem in dienst van dit menszijn. Ieder gedicht, lied of toneelstuk is een poging om het voelen, verzetten en verwonderen in onze koffers te houden, nu we met lichtsnelheid op een digitale toekomst afstuiven. De huidige, vergaande digitalisering is voor Aydogan een reden om nieuwe uitingsvormen te zoeken voor de oude verteltradities die hem als kind met de paplepel zijn ingegoten. Zijn werk ademt altijd de poëzie, de mystiek en de revolutionaire omarming die hij van zijn wortels heeft geërfd. Als biculturele, Nederlandse maker staat hij met zijn wortels in verschillende voedingsbodems. Zijn werk is altijd een poging om deze bodems met elkaar te verbinden maar ook in confronterende dialoog te laten gaan. Omdat Aydogan gelooft dat wanneer de verschillen binnen in hem elkaar kunnen versterken en omarmen, de verschillen buiten hem dat ook kunnen.

Foto: Marthe van der Grift

facebook insta twitter youtube itunes spotify zaag oog search