Nieuw Utrechts Toneel (NUT)

Op de koffie

In januari, maart en april 2021 trok NUT-regisseur Mariëlla van Apeldoorn met actrice Katelijne Beukema langs 30 huiskamers in Leidsche Rijn en Utrecht. Daar speelden zij 'Op de koffie', een theatrale huiskamervertelling over eenzaamheid, sociale drempels en verbinding, gemaakt op basis van gesprekken met bewoners van Rijnsche Maan, onderdeel van Lister, in Leidsche Rijn. Lister begeleidt mensen van wie het leven (tijdelijk) ontwricht is geraakt door een psychische kwetsbaarheid. GGZ-etiket of niet: is er een groot verschil tussen wat zich afspeelt in de hoofden van de cliënten en hun buurtbewoners? Dat is wat het NUT met 'Op de koffie' heeft onderzocht.

Even vragen hoe het gaat, luisteren naar het verhaal van een ander, kortom: even ‘inchecken’. Zou dat een manier kunnen zijn om onze toenemende eenzaamheid tegen te gaan? Om in contact te blijven met mensen die zich moeilijk kunnen verbinden met mensen en de maatschappij? Door samen te praten over de lastige dingen in het leven? Is het misschien een gevoel van eenzaamheid wat ons bindt? En hoe kunnen we daar, zonder al te veel ongemak en schaamte, met elkaar over praten?

“De tekst van schrijver Eva Toorop is soepel en poëtisch, veel observaties van Simone met haar bleke gezicht en vettige haar raken mij. Zo wordt die kwetsbare mens aan mijn tafel nooit een droevig geval; ‘Op de koffie’ is eerder een klein eerbetoon.” (Karin Veraart in de Volkskrant ****)

Binnenkort lees je hier de belangrijkste inzichten uit het onderzoek van het NUT. 

NRC

Volkskrant

“Heel bijzonder dat deze lieve mensen de moeite hebben genomen om een mooi stuk in elkaar te zetten en dit aan jou thuis aan te bieden, omdat jij belangrijk bent. En precies met de vinger op de ‘kwetsbare’ plek, hoe herkenbaar menselijk zijn je twijfels en worstelingen, en hoe belangrijk is het om deze bij elkaar – en misschien wel des te meer bij jezelf – te erkennen, en elkaar hierin te ondersteunen, door net dat ene stapje extra te zetten. Een ogenschijnlijk kleine moeite kan een groot verschil maken. Kijk naar deze voorstelling, en elkaar!”

Over Het Nieuw Utrechts Toneel (NUT)
Op de koffie is gemaakt door theatermaker en regisseur Mariella van Apeldoorn van Het NUT (Nieuw Utrechts Toneel), het meest gastvrije theatergezelschap van Nederland. Vanuit thuisbasis Leidsche Rijn maakt Het NUT voorstellingen in de wijk, de stad, de rest van het land en daarbuiten. Je ziet ze overal: in de buitenlucht, op bijzondere locaties en desnoods in theaters.

Concept & regie Mariëlla van Apeldoorn
Tekst Eva Toorop
Spel Katelijne Beukema
Video Mikki Sindhunata
Fotografie Sabine Rovers
Met dank aan
 Dion Verbaan en alle geïnterviewde bewoners van Lister, WES eettentje

facebook insta twitter youtube itunes spotify zaag oog search