Nieuw Utrechts Toneel (NUT)

Op de koffie

Op de koffie is een theatrale huiskamervertelling over eenzaamheid, sociale drempels en verbinding, gemaakt op basis van gesprekken met bewoners van Rijnsche Maan, onderdeel van Lister, in Leidsche Rijn. Lister begeleidt mensen van wie het leven (tijdelijk) ontwricht is geraakt door een psychische kwetsbaarheid, biedt ondersteuning en als het nodig is ook huisvesting. GGZ-etiket of niet: is er een groot verschil tussen wat zich afspeelt in de hoofden van de cliënten en hun buurtbewoners?

Op de koffie
Even vragen hoe het gaat, luisteren naar het verhaal van een ander, kortom: even ‘inchecken’. Zou dat een manier kunnen zijn om onze toenemende eenzaamheid tegen te gaan? Om in contact te blijven met mensen die zich moeilijk kunnen verbinden met mensen en de maatschappij? Door samen te praten over de lastige dingen in het leven? Is het misschien een gevoel van eenzaamheid wat ons bindt? En hoe kunnen we daar, zonder al te veel ongemak en schaamte, met elkaar over praten? Op de koffie is soms pijnlijk herkenbaar, maar vaker troostrijk en verbindend. Een pleidooi om vaker bij iemand op de koffie te gaan.

NUT bij jou op de koffie?
In januari 2021 trekt een gezelschap van drie makers van het NUT langs huiskamers in Leidsche Rijn en Utrecht. Uiteraard volgens de geldende coronamaatregelen. Iedere speeldag van drie voorstellingen eindigt met een ontmoeting bij RAUM op het Berlijnplein. Daar ontmoet je de andere huishoudens van die dag en kun je napraten over wat je thuis gezien en gehoord hebt.

Over Het Nieuw Utrechts Toneel (NUT)
Op de koffie is gemaakt door theatermaker en regisseur Mariella van Apeldoorn van Het NUT (Nieuw Utrechts Toneel), het meest gastvrije theatergezelschap van Nederland. Vanuit thuisbasis Leidsche Rijn maakt Het NUT voorstellingen in de wijk, de stad, de rest van het land en daarbuiten. Je ziet ze overal: in de buitenlucht, op bijzondere locaties en desnoods in theaters.

Concept & regie Mariëlla van Apeldoorn
Tekst Eva Toorop
Spel Katelijne Beukema
Video Mikki Sindhunata
Fotografie Sabine Rovers
Met dank aan
 Dion Verbaan en alle geïnterviewde bewoners van Lister, WES eettentje

facebook insta twitter youtube itunes spotify zaag oog search