Marjon Moed

Tafeltje voor 1

Theatermaker Marjon Moed en wijkrestaurant Venster openen deze winter het gelegenheidsrestaurant ‘Tafeltje voor 1’. Je wordt in de watten gelegd met met een driegangendiner van Wijkrestaurant Venster, een theatervoorstelling en een bijpassende borrel om te proosten op je solodiner. Durf jij in je eentje uitgebreid te dineren?

In 2050 is de helft van Nederland single, terwijl de stad nu nog helemaal is ingericht op stelletjes en gezinnen. Single zijn wordt beschouwd als een tijdelijke status, die ophoudt zodra je een intieme, romantische relatie hebt gevonden. Er rust een taboe op alleen zijn en dat kan bijdragen aan een gevoel van eenzaamheid.

Het eenzaamheidsvirus en singlism

Een deel van de oplossing van het ‘eenzaamheidsvirus’ zit ‘m volgens theatermaker Marjon Moed in het normaliseren van alleenstaand zijn. Marjon wil strijden tegen ‘singlisme’. Singlisme is in Nederland nog niet zo bekend, terwijl singles het effect dagelijks voelen. Alles en iedereen denkt standaard vanuit ‘meerpersoonshuishoudens’. Je merkt het op het werk, in de supermarkt, op de huizenmarkt, in de media, etc. Het is tijd om afscheid te nemen van het stigma op single zijn en de ongelijke behandeling die daarmee gepaard gaat, aldus Marjon. Bewustwording is stap één op weg naar gelijkwaardigheid.

Maar hoe maken we de stad leuker voor singles? En hoe normaliseren we alleen zijn? Door te beginnen bij een activiteit die mensen doorgaans niet graag in hun eentje doen: uitgebreid uit eten gaan. De angst voor ongemak en oordeel ligt namelijk op de loer.

Foto: Mariska Kerpel

Over Marjon Moed
Nadat Marjon Moed in 2008 is afgestudeerd aan de Muziektheateracademie (CODARTS) kon ze niet kiezen tussen spelen, zingen, maken, schrijven, doceren en produceren. Dus besloot ze het maar allemaal te blijven doen. Marjon droomt van ‘de dag dat alles goed komt’, en probeert met alles wat ze doet die dag een beetje dichterbij te brengen, mogelijk te maken.

facebook insta twitter youtube itunes spotify zaag oog search