RAUM in Leidsche Rijn

Leidsche Rijn

RAUM is een cultureel stadslab dat in Leidsche Rijn via exposities en events samen met bewoners en bezoekers het toekomstige stadsleven vorm geeft. Want RAUM gelooft dat de stad pas van iedereen is, als iedereen hier aan mee mag werken. Met programma’s en exposities betrekken we een diversiteit aan mensen bij stedelijke thema’s zoals ontmoeting, eigenaarschap en data. Dit doen we bijvoorbeeld met kunstinstallaties in de publieke ruimte, festivals, gesprekken en workshops. Benieuwd geworden? Bekijk snel onze agenda.

Co-creatie 
Co-creatie staat voorop, de stad maken we immers samen. In de afgelopen jaren hebben al een kleine 900 mensen meegedacht over ons programma en wat voor culturele plek hier moet komen. Met ons programma trekken we nu gemiddeld zo’n 40.000 mensen per jaar! Alle kennis die we opdoen, zoals tijdens onze meemaak-diners, gebruiken we om het programma verder te ontwikkelen, onze inrichting te verbeteren en kennis op te doen over het toekomstige stadsleven.

Het ontstaan
RAUM is ontstaan tijdens co-creatie sessie in 2016. Culturele organisaties, bewoners en ondernemers uit wijk en stad dachten mee over wat de culturele plek aan het Berlijnplein moest worden. Het werd RAUM, opgericht in maart 2017. Naast twee gebouwen (Makershuis en Paviljoen) en een grote buitenruimte heeft RAUM in 2018 en 2019 een diversiteit aan kunstinstallaties en activiteiten gerealiseerd.
In 2020 deelt RAUM het Berlijnplein met andere creatieve organisaties, zoals Jonge Honden en de Plaatsmaker.

facebook insta twitter youtube itunes spotify zaag oog search