Jasper Zehetgruber & Marvin Unger

Soft Talk

Een gebrek aan aanraking kan het gevoel van eenzaamheid versterken. Dat komt omdat onze hersenen dan minder het hormoon oxytocine aanmaken, ook wel het knuffelhormoon genoemd. Van oxytocine word je kalm en rustig. Met Soft Talk onderzoeken Jasper Zehetgruber en Marvin Unger of ASMR ook in de publieke ruimte vorm kan krijgen.

Op social media vind je talloze video’s waarin bijvoorbeeld plastic wordt verfrommeld, haar in slow-motion wordt geknipt en gefluisterd in microfoons. Waarom kijken zoveel miljoenen mensen naar deze filmpjes? Simpel: het internetfenomeen ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response) stimuleert – net zoals aanraking – het aanmaken van oxytocine in onze hersenen.

 

De installatie bestaat uit drie delen. Via een hoorn kun je luisteren naar geluidsopnamen uit Leidsche Rijn. Het geluid van de wind die fluistert tussen de herfstbladeren, aarde die knispert onder schoenzolen, het ruisen van de stad in de verte. Met het netwerk van koperen buizen kun je via verschillende hoorns fluisteren met anderen. Luister naar de stem van een (on)bekende, de stiltes tussen de zinnen, het lachen vanwege ongemak of het geluid van een ademhaling. Met de projectie* maak je live verbinding met online bezoekers. Laat een gefluisterde ASMR boodschap achter, die via speech-to-text technologie ter plaatse geprojecteerd wordt en via een stream op de website van RAUM te volgen is.

Over Jasper Zehetgruber en Marvin Unger
Jasper Zehetgruber en Marvin Unger hebben elkaar leren kennen bij de architectonische denktank van AMO, Office for Metropolitan Architecture in Rotterdam. Beide makers focussen in hun ontwerpende onderzoeken op communicatie in de publieke ruimte. Door middel van ontwerpend onderzoek maken ze gebruik van perspectieven vanuit architectuur, sociologie, psychologie, politiek, mode en natuur. 

facebook insta twitter youtube itunes spotify zaag oog search