Een bovenaanzicht van het Berlijnplein met een ondergaande zon

Over RAUM

Wij zijn RAUM, een stadslab gevestigd aan het Berlijnplein in Leidsche Rijn, Utrecht. Nergens in Nederland is er een stadswijk waar in zo’n korte tijd zoveel nieuwe mensen zijn komen wonen. Met exposities en events betrekken we bezoekers en bewoners bij stedelijke thema’s. Bij RAUM ervaar, onderzoek én maak je mee. Zo geven we samen vorm aan het stadsleven van de toekomst.

Creative placemaking
In vrijwel alles wat we doen staat co-creatie voorop, de stad maken we immers samen. Creative placemaking is de basis van onze werkwijze. Met kunst en design geven we op strategische wijze vorm aan ons programma, ons terrein én maatschappelijke opgaven in de stad. Sinds 2017 hebben al ruim 900 mensen meegedacht en gewerkt aan allerlei onderwerpen: van thema’s die we in de toekomst willen presenteren tot RAUM zelf en de installaties van creatieve makers. Met ons programma trekken we nu gemiddeld zo’n 40.000 mensen per jaar. Alle kennis en inzichten die we opdoen, zoals tijdens onze meemaakdiners, gebruiken we om het programma verder te ontwikkelen, onze plek te verbeteren en te leren voor en over het toekomstige stadsleven.

Het ontstaan
RAUM is ontstaan tijdens een placemakingtraject in 2016 met zo’n vijftig deelnemers. Culturele organisaties, bewoners en ondernemers uit wijk en stad dachten mee over wat voor een culturele plek het Berlijnplein in de toekomst moest worden. Ons terrein heeft namelijk een culturele bestemming, maar er was toentertijd geen concreet plan. Het resultaat van ons placemaking traject was RAUM. Stichting RAUM is in maart 2017 opgericht. We beheren nu twee gebouwen (Makershuis en Wijkrestaurant Venster) en een grote buitenruimte. 

Toekomstplannen 
Met de gemeente wordt gelijktijdig samengewerkt om het Berlijnplein te ontwikkelen. We krijgen dus veel nieuwe buren! DePlaatsmaker organiseert sinds 2020 ruimte voor kunstenaars, creatieven en culturele instellingen op het Berlijnplein. Zij geven plek aan het stadsgezelschap Het NUT (Nieuw Utrechts Toneel), Buurtwerkkamer ‘Hart voor Leidsche Rijn, stedelijk adviesbureau ‘Jonge Honden en de ontwerpers van Goede Vrijdag. Er wordt gezocht naar meer partners die passen bij ons gezamenlijke thema: de toekomst van de stad maken en presenteren met en voor publiek. Lees hier meer over in het ontwikkelkader Berlijnplein

Organisatie
RAUM bestaat uit een aantal teams. Nieuwsgierig wat elk team doet en wie erin zitten?

Team RAUM
Bestuur RAUM

Mogelijk gemaakt door
RAUM wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Utrecht.

Documenten
Beknopt meerjarenplan 2021-2024
Jaarverslag 2021
Uittreksel KvK
Statuten
ABNI Algemeen

 

facebook insta twitter youtube itunes spotify zaag oog search