Over RAUM

Over RAUM

Aangenaam!

Wat is RAUM?

RAUM is een cultureel stadslab dat via exposities en events samen met bewoners en bezoekers het toekomstige stadsleven vorm geeft. Want RAUM gelooft dat de stad pas van iedereen is, als iedereen hier aan mee mag werken. Met programma’s en exposities betrekken we een diversiteit aan mensen bij stedelijke thema’s zoals ontmoeting, eigenaarschap en data. Dit doen we bijvoorbeeld met kunstinstallaties in de publieke ruimte, festivals, gesprekken en workshops.

Co-creatie 
Co-creatie staat voorop, de stad maken we immers samen. In de afgelopen jaren hebben al een kleine 900 mensen meegedacht over ons programma en wat voor culturele plek hier moet komen. Met ons programma trekken we nu gemiddeld zo’n 20-25.000 mensen per jaar. Alle kennis die we opdoen, zoals tijdens onze meemaak-diners, gebruiken we om het programma verder te ontwikkelen, onze inrichting te verbeteren en kennis op te doen over het toekomstige stadsleven.

Het ontstaan
RAUM is ontstaan tijdens co-creatie sessie in 2016. Culturele organisaties, bewoners en ondernemers uit wijk en stad dachten mee over wat de culturele plek aan het Berlijnplein moest worden. Het werd RAUM, opgericht in maart 2017. Naast twee gebouwen (Makershuis en Paviljoen) en een grote buitenruimte heeft RAUM in 2018 en 2019 een diversiteit aan kunstinstallaties en activiteiten gerealiseerd.

Toekomstplannen 
Met de gemeente wordt gelijktijdig gewerkt om het terrein van RAUM (ook wel de ‘cultuurkavel) tot een culturele plek te ontwikkelen waar allerlei verschillende partijen hun plek kunnen vinden. RAUM is daarin de pionier en aanjager.

Met DePlaatsmaker komt naast RAUM een tweede belangrijke speler op de cultuurkavel. DePlaatsmaker (fusie van SWK030 en Sophies Kunstprojecten) organiseert ruimte voor kunstenaars, creatieven en culturele instellingen. Vanaf najaar 2019 geven zij op het terrein plek aan theatercollectief Het NUT, Buurtwerkkamer ‘Hart voor Leidsche Rijn, stedelijk adviesbureau ‘Jonge Honden en de ontwerpers van Goede Vrijdag.

Tegelijkertijd wordt gezocht naar meer partners. Allemaal vanuit één overkoepelend thema: de toekomst van de stad maken en presenteren met en voor publiek.  

Organisatie

RAUM bestaat uit een aantal teams. Nieuwsgierig wat elk team doet en wie erin zitten?
Crew RAUM
Bestuur RAUM
Curatoren RAUM

Mogelijk gemaakt door
RAUM wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Utrecht.

Documenten
Projectplan 2018
Uittreksel KvK
Statuten
Recept voor de Toekomst

facebook insta twitter youtube itunes spotify zaag oog search