Wijkrestaurant met kijk op lekker eten
Bij RAUM op het terrein vind je Wijkrestaurant Venster, dé plek om te eten en drinken in Leidsche Rijn, Utrecht. Venster is altijd op zoek naar de perfecte combinaties voor de gerechten – er is dus ook geen vaststaande kaart. De gasten, persoonlijke voorkeuren, het seizoen, de beschikbaarheid bij de lokale leverancier of het meest verse nieuwtje uit de buurt: met deze elementen in het achterhoofd wordt er elke dag opnieuw naar de kaart gekeken. Zo wordt ervoor gezorgd dat niet alleen de bezoekers gelukkig worden van Venster, maar ook de koks en de specialisten in de bediening. Verwacht geen poespas, maar herkenbare gerechten waarbij precies uitgelicht wordt van welke boer of leverancier de ingrediënten komen.
Venster is van woensdag t/m zondag open voor zowel lunch als diner. Alleen wat komen drinken? Dat kan natuurlijk ook: bij Venster geniet je ook van verse koffie en huisgemaakte limonade tot lokale biertjes.
Openingstijden, het menu en reserveren
Klik hier
Paviljoen
Het paviljoen van RAUM is ontworpen door Overtreders W, een ruimtelijk ontwerpbureau opgericht door Reinder Bakker en Hester van Dijk. Reinder en Hester zijn beiden afgestudeerd aan The Design Academy in Eindhoven en wonnen o.a. de Frame Award Sustainability 2018 en nominaties voor o.a. Dutch Design Awards (3x), New Material Award, Arc 16 en The Great Indoors Award.
Een belangrijke eis bij het ontwerp van het paviljoen was de verplaatsbaarheid ervan. Het gebouw zou in enkele jaren tijd gedemonteerd en elders weer opgebouwd kunnen worden. De levensduur van het gebouw is langer geraamd, op zo’n 10 jaar. In de tijd dat het paviljoen gebruikt wordt, moet het een comfortabel, bruikbaar gebouw zijn: warm in de winter, koel in de zomer, voorzien van toiletten, electra en verlichting. Er is naar gestreefd de benodigde infrastructuur op een zo duurzaam mogelijke manier te realiseren.
Wanneer het gebouw na 10 jaar daadwerkelijk aan het eind van zijn levensduur is, kan alles gedemonteerd worden. Alle materialen zijn van elkaar te scheiden, er worden geen onomkeerbare verbindingen gemaakt. Alle gebruikte materialen kunnen daarna hergebruikt, gerecycled of gecomposteerd worden (cradle-to-cradle). Hoewel het vanwege het korte tijdsbestek tussen de planvorming en de gewenste realisatie van het paviljoen niet mogelijk was om al het materiaal tweedehands aan te schaffen, is er zo veel mogelijk gebruik gemaakt van restmaterialen, met name in de gevel en de vloerafwerking.
Het paviljoen bestaat uit drie houten containers, waarin alle functies (opslag, toiletten, keuken) ondergebracht zijn. De containers en de geïsoleerde houten vloerpanelen staan op houten poten op een ondergrond van stelconplaten. Op de vloerelementen worden houten spanten geplaatst, die gestabiliseerd worden door middel van beeldbepalende houten diagonalen. Tegen deze houten constructie is de gevel en het dak van polycarbonaat platen aangebracht. Polycarbonaat is zeer licht van gewicht (wanneer je al het polycarbonaat gebruikt in de gevel en het dak zou samenpersen hou je een blokje van 0,4m3 over), heeft een goede isolatiewaarde en is zeer goed te recyclen tot nieuwe platen. Het paviljoen is geïsoleerd met isolatieplaten van hennepvezels, een biologisch afbreekbaar materiaal met een zeer kleine carbon footprint.