De Reuringdienst

OnHandig

Een leuke ontmoeting is ongedwongen en natuurlijk, een moment waarin toevalligheden samenkomen. Maar in de 1,5-meter samenleving zijn dit soort ontmoetingen eerder uitzondering dan regel geworden. De Reuringdienst vroeg zich af: kunnen we de toegenomen sociale eenzaamheid verminderen door het creëren van veilige en toch spontane ontmoetingen in de publieke ruimte?

Voor Living Apart Together heeft de Reuringdienst daarom een serie testopstellingen bedacht vanuit spel- en kermisachtige principes. De testopstellingen zijn vreemde, humoristische objecten die je niet verwacht in de openbare ruimte. Ze trekken de aandacht en verbazen voorbijgangers. Ze breken met het dagelijks ritme en zetten aan tot een gesprek tussen mensen die elkaar niet kennen. Op veilige afstand, uiteraard.

Twee objecten zijn in oktober 2020 getest in Utrecht. De kop-van-jut achtige totem verleid je om op een knop te gaan staan, waarna op de totem een woord oplicht. Meerdere woorden vormen samen de zin: ‘Iedereen kent wel iemand die zich eenzaam voelt’. Maar om dat te zien moet je andere voorbijgangers vragen om de overige knoppen in te drukken. Terwijl je wacht en mensen zoekt, ontstaat er een gesprek. Als alle knoppen tegelijk ingedrukt zijn, rinkelt er een bel. Iedereen gaat naar huis met een boodschap: ‘Maak samen contact’. 

Foto’s: Juri Hiensch

De tweede testopstelling lijkt op een levensgrote, rood-wit-blauwe knikkerbaan. Bovenop ligt een verzameling ballen. In iedere bal zit een vraag. Hoe reageer jij als de ballen naar beneden rollen op willekeurige momenten? Zou je de vraag hardop voorlezen en contact maken?

De objecten en het resultaat van de tests zie je in de derde installatie in de expositie Living Apart Together. Het bestaat uit een afgesloten rechthoekige ruimte met een raam erin. Het licht in de ruimte springt aan wanneer je op een knop staat. Om de expositie echt volledig te kunnen bekijken, heb je vier anderen nodig. Dus roep er meer mensen bij en bekijk samen de peepshow van de Reuringdienst!

Foto: Juri Hiensch

Over de Reuringdienst
De Reuringdienst bestaat uit Fier van den Berge, Bouke Bruins en Pim Bens. Zij leerden elkaar kennen in Eindhoven, tijdens hun studies aan de Design Academy. Met hun opvallende en speelse installaties zetten ze de publieke ruimte van de stad in beweging, door routes en routines van voorbijgangers te onderbreken. In hun werk kaarten ze, met een flinke dosis humor, complexe thema’s aan. De Reuringdienst lost niets op, maar veroorzaakt iets.  

facebook insta twitter youtube itunes spotify zaag oog search