Op donderdag 19 september 2024 organiseren we bij RAUM de derde editie van Onze stad, ons canvas. Tijdens deze editie kijken we al wandelend door de ogen van verschillende communities naar onze pleinen, parken en straten. Hoe ervaren zij de stad en wat moet er gebeuren om te zorgen dat alle inwoners van de stad zich welkom voelen?
Wat zie jij, wat ik niet zie?
Het thema van Onze stad, ons canvas 2024 is ‘Door andere ogen’. Je kan de stad vanuit veel verschillende perspectieven bekijken, want iedereen ervaart haar anders. Tijdens deze editie kijken we door de ogen van verschillende groepen inwoners: kinderen (met en zonder een beperking), ouderen die als gastarbeiders naar Utrecht migreerden, en jongeren met mentale problemen.
Hoe beleven zij onze pleinen, parken en straten? Is het een plek voor verbinding of ontlading? Nodigt het uit tot spelen of bezinning? Wat zijn obstakels en wat lievelingsplekken? Kortom: wat zien zij, wat anderen niet zien?
Keynote: Najah Aouaki
Najah Aouaki bekijkt de stad al jaren door de ogen van onderbelichte communities en communities die de stad uitgedreven worden. Ze wordt niet voor niets “een strijder voor de inclusieve stad” genoemd (Parool).
Najah heeft als econoom en grootstedelijk strateeg speciale aandacht voor het versterken van het lokaal verankerd eigenaarschap. Daarbij bekijkt ze specifiek naar de ontwikkeling van alternatieve economische oplossingen. Zo werkte ze onder meer nauw samen met ondernemers in de Javastraat in Amsterdam wat VPRO Tegenlicht al toelichtte. Ook heeft zij samen met de UvA een welzijnsdashboard ontwikkeld en is zij op verschillende manieren betrokken bij de ontwikkeling van de Amsterdamse stadsdelen Zuidoost en Nieuw West.
Als keynote speaker zal zij haar visie op een inclusieve stad met ons delen en bespreekt zij haar ervaringen over het belang van verschillende perspectieven in het creëren van betekenisvolle plekken.
Bijzondere wandelingen om de stad met andere ogen te zien
Je kan de stad alleen door de ogen van een ander bekijken als je het zelf ervaart. Deze conferentie gaan we daarom al wandelend met elkaar in gesprek over hoe we samen betekenisvolle publieke ruimte kunnen maken. Hiervoor hebben we vijf partners gevraagd om samen met verschillende communities vijf wandelingen te cureren, zodat we de stad door hun ogen opnieuw kunnen ontdekken.
Wandeling 1: Je zal het maar hebben
Door Kars + Boom & InContact Bijzonder
Kijk door de ogen van kinderen met een beperking: een wandeling over inclusief spelen in de publieke ruimte.
Wandeling 2: Are you Ok?
Door Utcast & Freedom City festival
Deze wandeling verkent de mogelijkheden die (inrichting van) publieke ruimte kan bieden bij het oplossen en tegengaan van de mentale struggles van jongeren en jongvolwassenen.
Wandeling 3: Migranten in Lombok
Door de Voorkamer & Migranttour
Een wandeling die laat zien hoe de wijk voor mensen met een migratieachtergrond kan dienen als een plek van tradities en sociale constructies die voor anderen wellicht onzichtbaar blijven.
Wandeling 4: Hangen op leeftijd
Door FAAM & Hangouderen
Een theatrale wandeling over hoe je ideale hangplekken voor ouderen creëert.
Wandeling 5: Beestachtig in Leidsche Rijn
Door Expodium, The Outsiders & Floris Brekelman
Ontdek Leidsche Rijn als dier en ga samen op zoek naar een nieuwe taal die past bij een stadssamenleving waar mens en dier gelijk zijn.
Iets voor jou?
Ben jij een creatieve en stedelijke professional of houd jij je op een andere manier bezig met het creëren van betekenisvolle publieke ruimte? Dan is deze dag voor jou interessant! Gelijk enthousiast? Klik hier om direct een ticket te kopen.
Tijden
(11:30 - 12:30 optioneel: Lunch bij Venster)
12:00 inloop
12:30 start programma met keynote van Najah Aouaki
14:00 wandelen
16:00 met elkaar in gesprek
17:30 borrel
Kosten
Conferentie: €37,50 (inclusief koffie/thee/taart)
Kun je dit bedrag nu niet missen? Mail dan naar nynke@raumutrecht.nl met een korte motivatie waarom je erbij wilt zijn, dan kijken we samen wat mogelijk is.
Lunch bij Venster: €15 (klik hier om een ticket voor de lunch te kopen)
Over RAUM
RAUM maakt ruimte voor iedereen. We zijn een culturele publieke ruimte aangejaagd door lokale communities. Samen werken we op het Berlijnplein in Utrecht aan het verbinden van verschillende mensen en leefwerelden in de stad met inzet van cultuur en design. Co-creatie staat voorop. Met een grote diversiteit aan stadmakers in Nederland en daarbuiten delen we kennis over creative placemaking, best practices en tools om publieke ruimte in de stad meer verbindend te maken.