2022: ons plein als podium voor de buurt

Het plein ging vrolijk verlicht het nieuwe jaar in omringd door buurtgenoten. Wij kunnen niet wachten jullie ook in 2023 weer te ontvangen bij RAUM. Maar niet zonder een terugblik op het afgelopen jaar waarin ons plein een podium was voor zoveel initiatieven uit de buurt. Wat waren de hoogtepunten bij RAUM? 

Bezinning in de stad

In 2022 begonnen we het jaar met bezinning tijdens WinterSense. Met dit project werd ruimte gemaakt voor dromen en reflectie. Bij een kunstinstallatie van Goede Vrijdag kocht je voor 50 cent een goed voornemen of je kon meedoen aan een meditatiesessie, salsa dansles of tarot reading. Het voorjaar stond bij RAUM in het teken van de gevolgen van de wooncrisis: iets dat alle inwoners van de stad aangaat. Bij Huishonger gingen we er aan de hand van kunstwerken en verschillende programma’s met elkaar over in gesprek.

De buurt leert elkaar kennen

Zo deden we in mei mee met de nationale BuurtBankjesDag waarop meer dan honderd bankjes door heel Nederland veranderen in gedeelde huiskamers. Buren timmerden hun eigen bankje bij het kluscafé en leerden elkaar beter kennen onder het genot van een drankje en live muziek. In juni ontmoetten we elkaar op de festival SOUK. Hier kon je van alles ontdekken over kunst, mode, design, muziek en eten van de Arabische en Amazigh cultuur. Zo kon je dansen op muziek van de DJ’s Yallah Yallah, henna laten zetten, meedoen aan een Midden-Oosterse Dabke dans of genieten van heerlijk eten bij verschillende foodtrucks. Ook in de moestuin van Common Ground leerden mensen elkaar kennen, door samen de de tuin met liefde te verzorgen en de oogst te verdelen.Henna op Souk

Moestuin Common Ground

Voor jong en oud

Ook werd er weer gespeeld door jong en oud bij Stadscamping RAUM. Bijvoorbeeld op een van de avontuurlijke kunstwerken op het plein, zoals het bewegende graslandschap ‘Floating Field’ van Zoro Feigl. Buurtkinderen konden terecht bij Marly’s Magisch Voorleesmoment of gratis speelgoed lenen. Terwijl er op vrijdagavond bij RAUM gedanst werd onder de sterren. Tijdens het uitfeest in september opende heel cultureel Utrecht haar deuren. Bij RAUM konden kinderen spelen op het interactieve kunstwerk ‘Soft Spot’ van Opperclaes, die ook te vinden was op de Dutch Design Week. Daarnaast schilderde United Painting samen met Welkom in Utrecht aan een vloerschildering op het plein. 

Samen maken we de stad

Net als de United Painting vloerschildering was de kunstinstallatie Eyes On The Street een mooi voorbeeld van hoe kunst zichtbaar kan maken dat het plein van ons allemaal is. In de filmloop waren de ogen te zien van mensen die rondom het plein wonen of werken. De video was te zien in het donker en was geïnspireerd door het eyes on the street principe van Jane Jacobs. Dit houdt in dat hoe meer ogen er op straat zijn, hoe veiliger een plek wordt. Daarnaast gingen kinderen en volwassenen tijdens verschillende place games op een speelse manier op zoek naar wat zij nog missen op het plein. Op basis van deze workshops worden op het moment verschillende ideeën uitgewerkt voor kunstinstallaties door ontwerpbureaus. Op deze manier wordt het plein steeds meer van de buurt. 

We willen jou als bezoeker of als partner bedanken. Want, samen met jou vieren we de diversiteit van Utrecht en maken we de stad!

Eyes On The Street

facebook insta twitter youtube itunes spotify zaag oog search