Moestuin Common Ground

De moestuin in winterslaap

Sinds vorig jaar hebben we een prachtige moestuin op het Berlijnplein die vrijwilligers van Common Ground elke woensdag met liefde bijhouden. Na een seizoen met verse groenten, kruiden en bloemen is de tuin vanaf december in winterslaap. Wat gebeurt er eigenlijk in het najaar in de tuin? Renée Menger, de coördinator van Common Ground, neemt ons mee!

Renée in de moestuin
Renée Mengers met de geoogste aardpeer in de moestuin.

Hoe gaat het met de moestuin?

Afgelopen november was het erg warm. Daardoor waren sommige planten even in de war. Je ziet hier en daar een vrolijke bloem of spruit die de winter niet gaat overleven. Andere planten, zoals de aardbei, zijn ‘bang voor de kou’ en kleuren nu al rood of bruin. “Sommige plantjes zullen we kwijtraken door de vorst, maar dat geeft niet”, zegt Renée “Die komen volgend jaar wel weer terug”.

Verder gaat het goed met de grond. Er is meer bodemleven dan vorig jaar. De harde kleigrond onder de moestuin is niet direct geschikt om op te tuinieren. Door opgehoogde stroken te leggen van hoge kwaliteit tuinaarde wil de groep vrijwilligers de bodem mengen. Het water kan zo goed weglopen en de gemengde grond trekt steeds meer wormpjes, piertjes en andere kleine beestjes aan. De diertjes scheiden bepaalde stoffen af die een perfecte voeding vormen voor de planten. Door deze cyclus komen de planten elk jaar weer tot volle groei.

De wintermoestuin
De wintermoestuin.

Groeit er nog iets in de wintertuin?

Sommige planten zijn zo sterk, dat ze de winter wel overleven. Neem bijvoorbeeld de boerenkool, die groeit de hele winter en heeft juist baat bij de kou. Door een nachtje vorst wordt ‘ie alleen maar lekkerder en zoeter. Veldsla heeft hele diepe wortels en kan ook erg goed tegen de kou. Ook kruiden zoals citroenmelisse, tijm en oregano zijn zo sterk, dat je ze de hele winter kunt plukken. In de bloementuin overleven de bessen, struiken en boompjes het ook gemakkelijk. Rondom de tuin heeft de groep bamboe geplant, dat is een wintervaste plant die het hele jaar mooi blijft. Daarentegen zullen eenjarige planten doodgaan en niet meer terugkomen.

Ook onder de grond gebeurt in de winter van alles: daar groeien uien en knoflook stug door. Daarnaast zijn er verschillende bloembollen geplant in de borders. In het voorjaar kun je daarom een kleurrijk geheel verwachten: tulpen, blauwe druiven en narcissen in de kleuren geel, rood en paars. Een gezellig vooruitzicht. In de tussentijd laten we de grond en het bodemleven even met rust laten. “Dat is juist goed en past in de natuurlijke cyclus, wat dat betreft kunnen we nog wat leren van de natuur”, zegt Renée terecht.

Benieuwd naar wat er in het voorjaar en de zomer groeit in de moestuin? Bekijk het hier.

Broccoli in de moestuin
Boerenkool in de moestuin.

Hoe maken jullie de tuin winterklaar?

De groep vrijwilligers zorgt dat de moestuin er netjes uitziet. De bedden worden rechtgetrokken en de laatste groenten worden geoogst: aardpeer, wortels en snijbiet. Andere planten laat de groep expres staan omdat ze het mooi vinden. Zo staat er nog een verdwaalde stokroos met rozenbottels en een struik met roze vlasbloempjes. Daarnaast staan er hoge dode grassen en gele boompjes. Sommige voorbijgangers zullen het misschien niet mooi vinden, maar zegt Renée: “Is het mooi of is het lelijk? Het is winter”.

Sommigen planten moeten goed beschermd worden tegen de vorst. De artisjok is in één jaar hard gegroeid en moet heel zorgvuldig ingepakt worden in jute of plastic. Als het een strenge winter wordt, gaat de artisjok het misschien niet overleven. Maar Renée raakt niet in paniek en kijkt rustig wat er lukt, maar zegt ze “soms is het balen als de natuur tegen zit”. In de bloementuin wordt rondom kwetsbare bloemen en planten compost gelegd. Dat beschermt de wortels tegen kou en onkruid.

Artisjok in de moestuin
Artisjok in de moestuin.

Wie zorgen er voor de tuin?

Op het moment bestaat de groep vrijwilligers uit een hechte, gezellige groep van ongeveer 15 mensen met Renée als coördinator. Door het tuingevoel leren mensen uit de buurt elkaar op een leuke manier kennen en zijn ze bij elkaar betrokken. Het leuke is dat iedereen kan tuinieren, want het is niet moeilijk! Elke woensdag komt de groep bij elkaar en doen ze wat nodig is in de tuin. De oogst verdelen ze onder elkaar of geven ze aan wijkrestaurant Venster. Naast het tuinieren is er ruimte voor creativiteit. Zo maakte tuinder Elyn Doornenbal met haar poëzieclubje haiku’s voor bij de moestuin. De gedichten belichten op een creatieve manier het contrast tussen RAUM en de tuin en de nieuwbouw rondom.

Er zijn altijd extra handjes nodig. De tuin gaat waarschijnlijk de tweede helft van februari weer open. Vind je het leuk om in het voorjaar op woensdag te komen helpen? Meld je aan bij Renée via info@commonground.nl.

Common Ground
Common Ground
facebook insta twitter youtube itunes spotify zaag oog search