Line-up Onze Stad, ons canvas

Hieronder vind je het volledige programma van Onze stad, ons canvas. De conferentie op 18 & 19 mei staat in het teken van hoe we samen betekenisvolle plekken creëren in de stad. Of bekijk direct:

 

Sprekers

Laat je tijdens de conferentie inspireren door drie keynotes van creative placemaking pioniers, telkens vanuit een andere invalshoek. Je hoeft gelukkig niet te kiezen: alle drie de talks zijn plenair te volgen. Dit zijn de sprekers tijdens de conferentie Onze stad, ons canvas op donderdag 19 mei.

Shruthi Nair (ENG)

De Indiaas-Zuid-Afrikaanse Shruthi Nair werkt in Johannesburg. Een stad die door armoede en criminaliteit jaren geleden praktisch onbewoonbaar was. Hoe maak je openbare plekken weer toegankelijk voor iedereen? Hoe zorg je dat bewoners zich bij het proces betrokken voelen en er graag willen terugkeren? Shruti vertelt over verschillende creatieve interventies in district Maboneng, zoals sunday markets, murals en groenprojecten, die het deel van de stad weer een veilige en fijne plek maakten. Maar: voor wie?

Kady Yellow (ENG) 

De Amerikaanse Kady Yellow is senior director of placemaking in Jacksonville, Florida en expert op het gebied van creative placemaking. Zij ziet steden als “complexe wiskundige vraagstukken die kunnen worden opgelost door menselijke potentie”. Ze is een pleitbezorger van, zoals ze dat zelf zegt, “unlocking the potential of cities by allowing imagination to go public.” In haar functie probeert ze alle verschillende stemmen bij de ontwikkeling van de publieke ruimte te laten horen, zowel de beleidsmatige kanten als de betrokkenen. Met uiteindelijk een levendige, gezonde, veilige en uiteraard creatieve stad voor alle inwoners. 

Dre Urhahn

Hoe zorgen we via creativiteit voor een inclusief proces? De Amsterdamse Dre Urhahn is initiatiefnemer van het United Painting program. Een programma bekend van projecten van de favelas van Rio de Janeiro (Brazilië) tot AZC’s in Nederland, waarin muurschilderingen worden aangebracht door de plaatselijke bevolking. Dre inspireert om ten volle in te zetten op creativiteit in het proces. Hij vertelt aan de hand van prachtige projecten over de idealen en moeilijkheden in het ontwikkelen van een écht collaboratief proces. 

Workshops

De hele dag volg je workshops rondom een van de thema’s die tijdens Onze stad, ons canvas centraal staan. Je kiest zelf ter plekke je workshop, voor een aantal workshops is beperkt capaciteit! Bekijk daarom alvast hieronder welke workshops je zou willen volgen.

Een boerenerf als publieke ruimte Erik Uitenbogaard, Casco Art Institute

Twee kunstenaars en een oude boerderij in een nieuwbouwwijk. Het zijn de ingrediënten voor ‘commoning’, samenwerken in een publieke ruimte. Casco Art Institute en kunstenaarscollectief The Outsiders realiseerden de afgelopen jaren in Leidsche Rijn het project Travelling Farm Museum of Forgotten Skills. Erik Uitenbogaard deelt zijn ervaringen over het inzetten van een boerenerf als public space. 

PULSE: – Powerboat: theatermaker Fokka Deelen en ontwerper Bas Kortmann 

Met interactieve voorstellingen, installaties en parades betrekt het Rotterdamse Powerboat bezoekers en deelnemers bij urgente maatschappelijke vraagstukken. Hoe kun je betrokkenheid aanwakkeren en behouden? In deze workshop geeft Powerboat tools waarmee je interactie en betrokkenheid kunt ontwerpen en regisseren. 

Toekomst van de Stad – Trudie Timmerman, projectmanager Berlijnplein bij gemeente Utrecht. 

Welke rol speelt een gemeente bij het ontwikkelen van een structurele plek vanuit een tijdelijke functie? In Utrecht gebeurt dat volgens de uitgangspunten ‘placemaking via programmering’ en ‘vorm volgt ambitie’. Maar dit kan alleen als je samenwerkt met betrokken partijen, bewoners en andere stakeholders. Trudie Timmerman is projectmanager bij de gemeente Utrecht voor de ontwikkeling van het ‘circulaire cultuurcluster Berlijnplein’, waar RAUM onderdeel van uit maakt. Zij deelt haar ervaringen en kennis over het innovatieve proces dat nodig is om dit mogelijk te maken.

De verbinding tussen verleden en heden bij het maken van een plek – Ewa Scheifes, programmamaker Stichting NDSM-werf

Hoe waarborg je het bestaande DNA van een nieuwe permanente of tijdelijke plek, maar geef je een locatie tegelijkertijd een culturele impuls? Ewa Scheifes kan dat als geen ander. Ze is o.a. programmamaker bij Stichting NDSM-werf en eerder betrokken bij Volkshotel, het verzamelgebouw in Amsterdam waar vroeger de Volkskrant gehuisvest was. Door verbindingen te leggen tussen verleden, heden en toekomst kan een leeg kavel zomaar ‘a place to be’ worden. Hoe doe je dat? Ewa neemt je daarin mee.

Wat kunstenaars kunnen betekenen voor een betere samenleving – Merlijn Twaalfhoven, oprichter van The Turn Club
Leer van Merlijn Twaalfhoven hoe je de kunstenaarsmindset in jezelf naar boven brengt.  Juist daarmee kan je beter navigeren door het onbekende, om kleur te geven aan de toekomst. Merlijn Twaalfhoven is niet alleen componist en theatermaker maar ook de oprichter van The Turn Club. Deze ‘club’ van meer dan honderd professionals pakken samen maatschappelijke vraagstukken aan vanuit een kunstenaarsperspectief. 

Hoe verhalen de afstand tussen mensen verkleinen – Fouad Lakbir, programmamaker en verhalenverteller
Verhalen werken verbindend. Als mensen elkaars verhaal horen, leren ze elkaar beter kennen en krijgen ze meer begrip voor elkaar. De afstand en de verschillen tussen mensen worden kleiner.” Fouad Lakbir weet wat verhalen kunnen doen en hoe je ze ophaalt. In deze storytelling workshop leert hij je hoe je verhalen kunt inzetten om bewoners en gebruikers te betrekken bij een project.

Een kijkje in de keuken van creative placemakers – Charlot Schans, Placemaking Europe & STIPO
Er zijn wereldwijd talloze voorbeelden van succesvolle placemaking projecten. Denk bijvoorbeeld aan het succes van Park(ing) Day: een drukke straat die met behulp van kleurrijke Asphalt Art teruggewonnen is voor voetgangers. Het geheim achter het succes van dit soort projecten zit ‘m vaak in hoe de initiatiefnemers te werk gaan. Het Placemaking Europe netwerk werkte de afgelopen jaren aan een open source toolbox, waarmee placemakers een kijkje in elkaars keuken krijgen.

De toolbox bevat tot nu 42 tools, van beproefde co-creatie methoden voor placemaking processen tot een handboek voor het bouwen van lichtinstallaties om je stad ook in de wintermaanden van een zonnige sfeer te voorzien. Charlot Schans van Placemaking Europe geeft een korte introductie over de toolbox, en daarna is het aan jou. Ben je op zoek naar een creatieve tool voor je project? Of heb je zelf een tool die je wel met andere placemakers wilt delen? Charlot Schans, Anna Bradley, Merijn van de Reep en Salman Guldemond (STIPO) grasduinen graag met jou door de toolbox, zodat je morgen weer met frisse inspiratie aan de slag kunt binnen je project.

The Unconference: het is aan jou

Onze stad, ons canvas is de plek om te leren van elkaar en met elkaar in gesprek te gaan over creative placemaking. Wat is het? Hoe doe je het? Wat zijn daarbij de missers en wat de successen? Wat moeten we de komende vier jaar met elkaar oppakken? Op het terrein zijn verschillende plekken en mogelijkheden om met jouw kwesties aan de slag te gaan. 

Wandel mee door de omgeving rondom RAUM
Een exploratieve wandeling in een gebied waar bijna alles lijkt te veranderen. Tijdelijk wordt meer permanent. De experimenten van vandaag kunnen grote gevolgen hebben voor ‘morgen’. Jesse Jorg, artistiek leider van RAUM en oprichter van We The City, neemt je mee om het gesprek aan te gaan over hoe tijdelijke projecten duurzame impact kunnen maken.

Maak valkuilen bespreekbaar
Creative placemaking kan tot bijzondere uitkomsten leiden, maar kent ook vele valkuilen. In de ontwikkeling van de conferentie hebben we diverse valkuilen opgehaald. Samen willen we in gesprek op zoek naar manieren om deze tegen te gaan: negatieve gentrificatie, gebrek aan diversiteit, bottom-up projecten die verdwijnen in bureaucratisch drijfzand en kunst die niet betrekt maar alleen maar zendt. Jij hebt ook vast valkuilen die geagendeerd moeten worden. In kleine groepjes kun je je terugtrekken in onze makershuisjes om hierover van gedachten te wisselen, onder leiding van een geïnformeerd gespreksleider.

DurfTeVragen
Voor iedereen met een vraag of uitdaging, is er ruimte om dit met een groepje aan te pakken. Wij hebben creatieve, rustige plekken op het terrein met whiteboards en post-its in alle kleuren. Ga samen met andere deelnemers aan de slag. Geef je vraag van te voren aan of prik op de dag zelf je vraag op het prikbord. Wij brengen de mensen bij elkaar, jij zorgt voor een goed gesprek.

Brommerbios
Heb jij een creative placemaking project waar je laaiend enthousiast over bent? Of heb je een project dat wel wat extra denkkracht kan gebruiken? Toon de beelden op onze eigen mobiele RAUM Brommerbios, inspireer andere deelnemers of vraag hen om input. Wij hebben de faciliteiten, jij brengt de inhoud.

Podcastfiets
Ben je even klaar met praten of je in groepen voortbewegen? Neem plaats bij onze podcastfiets en luister even lekker in je eentje naar andermans verhalen. Wij selecteren de beste en mooiste podcastafleveringen over creative placemaking.

Eén-op-één
Je kent het wel: ben je op die conferentie met allemaal leuke talks en workshops waar je dolgraag heen wilt, kom je net die ene tegen die je al jaren niet gesproken hebt (zeker in coronatijd). Wij hebben allerlei leuke (borrel)plekjes voor jou en je collega-vrienden om weer eens even goed bij te praten en natuurlijk te bomen over dat ene wat jij nu zo belangrijk vindt aan betekenisvolle plekken maken. Dus neem plaats in de Urbanauts toren, zoek je plekje in de moestuin of pak gewoon een van de kleurrijke bankjes en leer elkaar weer kennen. Komen er goede ideeën uit voort: hang het op ons bord om te delen met de rest. 

<< Terug naar de conferentie Onze stad, ons canvas

Brommerbios bij RAUM. Foto: Marcel Krijgsman/NFF
facebook insta twitter youtube itunes spotify zaag oog search