LET OP! FLIRTGEBIED!

Op 31 juli en 14 augustus werd er bij RAUM geflirt. Acteurs Joep en Yara stapten op willekeurige en onwetende bezoekers af om contact te maken en te flirten. 

Maar je was als bezoeker niet slechts een passieve ontvanger: je kreeg achteraf de kans om de regie te nemen over de situatie. Als Flirt(ende) Regisseur mocht je aanwijzingen geven aan de acteurs om de flirt van zojuist om te vormen naar de ideale flirt. Ontwerpers Myrthe Krepel en Dorian Kingma van SMELT vroegen door totdat het perfecte scenario zich afspeelde. Dit is wat we leerden:

Van deze Flirt(ende) Regisseur mocht het flirten er duidelijker bovenop liggen. Als je gesprekspartner aangeeft danslerares te zijn, mag je daar bijvoorbeeld gebruik van maken. Zeg haar dat je normaal niet zo’n danser bent, maar dat je het met “zo’n mooie dame als jij” wel zou willen proberen. Vraag niet: “Mag ik je nummer?”, maar “Zullen we nummers uitwisselen?”. Ook gaf ze aan dat als je een vraag stelt, je ook de ander ruimte moet geven om te antwoorden.

Tijdens een flirt, moet je gevoelig zijn voor verschillende kantelpunten. Dat zijn momenten waarop de flirt als het ware naar een volgend niveau gaat, maar ook waar een flirt kan stoppen. Op dit soort kantelpunten kun je de ander vragen of je bepaalde dingen mag doen, zodat die ander niet verrast wordt of zich aangevallen voelt. “Mag ik je iets vragen?” “Mag ik even gaan zitten?” “Vind je het goed als ik een biertje voor ons haal?” 

Een compliment over het uiterlijk is niet per se de beste openingszin, maar doet het wel altijd goed verderop in het gesprek. In dit geval bleek “ik vind dat je er wel kunstzinnig uitziet” goed te werken. Als toevoeging mag degene die het compliment geeft, de ontvanger even in zich opnemen. “Maar dat moet wel subtiel zijn, je moet niet te lang bij de tieten blijven hangen!”

Angst voor een afwijzing kan een poging tot contact in de weg staan. Dat iemand jouw poging tot contact afwijst, betekent niet dat diegene jou afwijst. Je hoeft je niet beledigt te voelen, maar vooral blijven uitproberen. Spontaniteit is een belangrijk ingrediënt van een ontmoeting met een vreemde: “je hoeft echt niet van tevoren te bedenken wat je gaat zeggen”. Maar als je het dan toch niet zo goed weet, kregen we nog wel een opening mee: “als je langsloopt, kan je een beetje naar zijn gezicht spieden en voorzichtig vragen of je hem niet ergens van herkent.”

Een flirt kan bestaan uit verschillende contactmomenten verspreid over een periode van tijd. Je hoeft dus niet gelijk in de eerste interactie van kennismaking naar telefoonnummer te gaan. Het kan beginnen met een leuk gesprekje aan de bar. Even later een opmerking terwijl je toevallig langs zijn of haar tafeltje komt. Even oogcontact maken van veraf. Enzovoorts. Je kunt zelfs zeggen dat een flirt helemaal nergens toe hoeft te leiden, maar dat het gewoon kan blijven bij een mooi contactmoment tussen twee vreemden. 

 

Flirten mag er best dik bovenop liggen

Wat uit meerdere van de flirts naar voren kwam, is dat het flirten er best wat dikker bovenop mag liggen. Veel van de bezoekers hadden in eerste instantie niet door dat er met hen geflirt werd. Je kunt dit duidelijk te maken door complimenten te geven, duidelijk oogcontact te maken of kleine aanrakingen in te bouwen in de interactie. 

Het kan aan verschillende dingen liggen dat het flirten ‘te voorzichtig’ gebeurt. De acteurs en actrices vertelden bijvoorbeeld dat het toch heel spannend is om telkens op vreemden af te stappen. Ze voelden zich kwetsbaar omdat er elke keer weer een mogelijkheid tot afwijzing was. Om deze afwijzing te voorkomen, zetten ze de flirt voorzichtig in. Een andere reden kan zijn dat je niet intimiderend wil overkomen. Je wilt niet té flirterig zijn, té aanrakerig. Tegelijkertijd ben je dan niet duidelijk in je intentie, degene met wie geflirt wordt is aan het zoeken: wat wil deze persoon precies van mij? Het is dan ook moeilijker om aan te geven dat je iets niet wil. 

Oftewel: duidelijk zijn in je intentie en tegelijkertijd niet bang zijn voor afwijzing, dat is de prettigste manier van flirten. Het geeft de ander de ruimte om zelf te kiezen of deze intentie wederzijds is. Zoals een van de flirtregisseurs zei: bij een poging tot contact in de publieke ruimte, moet je op een bepaalde manier angstloos zijn.

facebook insta twitter youtube itunes spotify zaag oog search