Podcast Ansicht (seizoen 3)

Ansicht is een podcast van stadslab RAUM, dit jaar in samenwerking met literaire organisatie Watershed, waarin zes schrijvers op onderzoek uitgaan naar de publieke ruimte en ons menselijke gedrag in de toekomst. In het derde seizoen worden zes schrijvers naar een plek in de verte gestuurd. Als een geel Google Maps-pionnetje landen Jonathan Griffioen, Sandro van der Leeuw, Daphne Huisden, Selm Wenselaers, Eric Alink en Asif Azim midden in de toekomst en vertellen verhalen over de publieke ruimte en het menselijk gedrag daar.

RAUM der Lusten

Podcast Ansicht is gekoppeld aan de openluchtexpositie RAUM der Lusten, een openluchtexpositie, programma en virtuele experience dat een spannend alternatief laat zien op onze huidige pleinen in steden en wijken. Podcast Ansicht is ook op het Berlijnplein, tijdens de expositie RAUM der Lusten, in de Urbanauts te beluisteren. Beluister de verhalen door de QR-code te scannen. Tip: doe dit vooral met koptelefoon, dan klinken ze het mooist.

Seizoen 3 gaat van start op 30 april, wekelijks is er een nieuwe aflevering te beluisteren via o.a. Spotify, en Anchor.

AFLEVERINGEN Podcast Seizoen 3

Aflevering 1: ‘De Maartenskerkbranddocumentaire’ door Jonathan Griffioen. Met de stemmen van Wil van der Meer en Floor Leene.

Jonathan Griffioen laat ons meeluisteren met de Maartenskerkbranddocumentaire, waarin Laura Moraal de veroordeeld pyromaan Varg Veenstra interviewt, één van de oprichters van Heidenfront, een rechts-extremistische organisatie die verantwoordelijk is voor het afbranden van een handvol kerkgebouwen, waaronder de twaalfde-eeuwse Maartenskerk te Doorn in 2043.

JONATHAN GRIFFIOEN

Jonathan Griffioen (1987) is geboren in Amsterdam en groeide op in Wijk bij Duurstede. Over zijn jeugd in dat kleine stadje schreef hij in zijn debuut Wijk (2015). De bundel werd genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs. Griffioen haalde de halve finale van het NK Poetry Slam 2015. In 2018 verscheen zijn tweede bundel, Gedichten met een mazda 626 waarvoor hij de J.C. Bloemprijs 2019 kreeg. De bundel stond ook op de longlijst van de Grote Poëzieprijs 2019.

Aflevering 2: Auto immuun – Sandro van der Leeuw 

Sandro van der Leeuw neemt ons in zijn verhaal auto-immuun mee naar een tijd waarin kleren ten gevolge van de klimaatcrisis niet meer nodig zijn, tolerantie hoog op de agenda staat. We gaan naar een plein in 2050.
Let op, deze podcast bevat aanstootgevende inhoud.

SANDRO VAN DER LEEUW

Sandro van der Leeuw (1990) is (fictie)schrijver, audiomaker en beeldend kunstenaar. Hij maakte in 2019 en 2020 deel uit van WOLK en trad onder meer op tijdens de Amsterdamse Museumnacht, het Tilt Festival en Theaterfestival Boulevard. Daarnaast werd hij in 2020 geselecteerd voor de Oorzaken Podcast Academy en het NPO-fonds. Zijn verhalen verschenen eerder op Hard//Hoofd, Virusverhalen en First Person, en in Rebel, Rebel, een verhalenbundel vol nieuwe stemmen, samengesteld door Prometheus. Begin 2021 bracht hij, in eigen beheer, zijn eerste kortverhalenbundel uit: vlees geworden. Op dit moment begeleidt hij beginnende schrijvers voor het literaire platform Watershed, is hij coach Taal voor Kunstbende Noord-Brabant en werkt hij hard aan zijn debuutroman, dat in 2022 bij de Arbeiderspers verschijnt.

Aflevering 3 Onbezorgd Onderweg – Daphne Huisden

Onbezorgd Onderweg is dé openbare vervoersmaatschappij van de toekomst, als je de juiste job hebt ten minste. Daphne Huisden neemt ons mee op een ritje, met een personal mindset trainer inbegrepen. 

Daphne Huisden

Daphne Huisden (1988) debuteerde eind 2010 bij Uitgeverij Prometheus met de roman Alles is altijd fictie die genomineerd werd voor de Academica Literatuurprijs en die door Wim Brands werd opgenomen in de bloemlezing De Nederlandse literatuur van de 21e eeuw. In 2013 verscheen haar tweede boek Dit blijft tussen ons, genomineerd voor de Halewijnprijs in datzelfde jaar. Daarnaast publiceerde ze verschillende stukken en korte verhalen, o.a. in literair tijdschrift Das Magazin, Tirade en het Rotterdam-katern van NRC Handelsblad. Momenteel werkt ze aan haar derde roman, Charlatans.

Aflevering 4: Speaking with one voice – Selm Wenselaers

Selm Wenselaers zet de Tesla in de toekomst als oldtimer, we rijden in een wereld waarin mensen niet meer met hun eigen stemgeluid spreken en stoppen heel moeilijk blijkt.  Wat is een genderneutrale stem? En wat doet dat met ons zelfbeeld?

Selm Wenselaers

Selm Wenselaers (Edegem, 1983) studeerde geschiedenis aan de universiteit van Antwerpen en de Freie Universität Berlin. Met theatermaakster Suzanne Grotenhuis maakte Selm de voorstellingen ‘Zwarte Woud Forever’ (2012), ‘De Ark Trilogie’ (2015) en ‘On Ice’ (2016). Selm verhuisde naar Amsterdam en werkte als dramaturg en programmeur bij Frascati en als artistiek coördinator bij Productiehuis Theater Rotterdam. Sinds april 2019 is Selm verbonden aan Museum Arnhem als stadsconservator en doet ‘dat wat nodig is’ voor SoAP Maastricht. Daarnaast werkt Selm als zelfstandig dramaturg, gespreksleider, curator, schrijver en onderzoeker.

Aflevering 5  ‘Is het al gelukt?’ – Asif Azim

In de tekst ‘Is het al gelukt?’ van Asif Azim luisteren we mee met de gedachten van iemand die jaren geleden gevlucht is. De buitenwereld ziet er heel anders uit, maar in wezen is er weinig veranderd. Eenzaamheid, angst en onrechtvaardigheid zijn hetzelfde gebleven. Een verhaal over maakbaarheid, op maat gemaakte advertenties en een onbereikbaar, Frans meisje.

Asif Azim

Asif Azim zet zijn eerste stappen in de schrijfwereld, woont sinds 3,5 jaar in Amsterdam. Hij zit in de schrijfwerkplaats voor anderstaligen van De Nieuwe Oost Wintertuin.

De eindredactie van de verhalen wordt verzorgd door Juliet Gagnon en Corinne Heyrman, de montage en het geluidsontwerp door Arno Peeters, de illustratie door Reinout Dijkstra.

Aflevering 6: De Vreugde – Eric Alink 

In ‘De Vreugde’ van Eric Alink, de laatste aflevering van dit seizoen, is Nederland is in handen van China, hoesten of geeuwen is verboden en rechtlijnig lopen geboden. Een liefdesverhaal in een knellende maatschappij.

Met de stem van: Eric Alink
Montage en geluidsontwerp: Arno Peeters
Eindredactie: Juliet Gagnon, Stan van Herpen en Corinne Heyrman
Illustratie: Reinout Dijkstra

Eric Alink

Eric Alink is geboren in Den Bosch, waar hij ook woont en werkt. Hij studeerde Nederlands MO-A en journalistiek. Als freelancer schreef hij voor met name de Volkskrant. Vanaf eind jaren tachtig was hij als redacteur hoofdzakelijk aan culturele initiatieven verbonden. Als zelfstandig journalist en schrijver werkt hij vanaf 1996 voor media, overheden, non-profitorganisaties en ondernemingen. Daarnaast legt hij zich toe op langdurige journalistieke [onderzoeks]projecten. Zo kreeg hij in 2017 carte blanche om zich twee maanden vrij te bewegen binnen het basisteam Politie Den Bosch. Het resulteerde in zeven achtergrondverhalen die in zomer 2017 in het Brabants Dagblad verschenen. NPO Radio 2 wijdde een reportage aan dit politieproject.

Podcast Ansicht seizoen 2

We denken van alles over de wereld om ons heen, maar wat denkt die wereld eigenlijk over ons? Stadslab RAUM stuurt schrijvers op reis naar de stad van de toekomst. Zij komen terug met verhalen, verteld door de dingen en de dieren om ons heen: robots en boomwortels, data en potvissen. Wat weten zij dat wij vergeten zijn?

De verhalenpodcast Ansicht seizoen 2 neemt je mee naar de toekomst, het jaar 2050. Dertig jaar geleden bestond er nog geen homohuwelijk, hadden we geen mobiele telefoons en was internet nog iets bijzonders. Hoe zullen we in de toekomst veranderen?

Aan seizoen twee hebben de volgende zes schrijvers meegewerkt: Pim LammersHenk van StratenOlave NduwanjeNikki DekkerAnne Eekhout en Leonieke Baerwaldt.

Podcast Ansicht seizoen 1

RAUM en Hard//hoofd presenteren Ansicht, een zesdelige literaire podcastserie. In elke aflevering neemt een schrijver je in een kort verhaal mee naar de stad van de toekomst. Verwacht inspirerende, geestige en ontroerende invalshoeken, waarbij de moderne wereld steeds vanuit een niet-menselijk perspectief wordt bezien: van een snackbarluikje tot ronddwalende ezel. Tip: luister deze podcast via je koptelefoon, dan klinkt ‘ie het best.

Benieuwd naar seizoen 1, met o.a. Maurits de Bruijn, Selin Kuşçu en Yentl van Stokkum? Klik dan hier

Podcast Beluisteren

Beluister Ansicht via SpotifyiTunesAnchor en Stitcher.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jonathan Griffioen laat ons meeluisteren met de Maartenskerkbranddocumentaire, waarin Laura Moraal de veroordeeld pyromaan Varg Veenstra interviewt, één van de oprichters van Heidenfront, een rechts-extremistische organisatie die verantwoordelijk is voor het afbranden van een handvol kerkgebouwen, waaronder de twaalfde-eeuwse Maartenskerk te Doorn in 2043.

Jonathan Griffioen (1987) is geboren in Amsterdam en groeide op in Wijk bij Duurstede. Over zijn jeugd in dat kleine stadje schreef hij in zijn debuut Wijk (2015). De bundel werd genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs. Griffioen haalde de halve finale van het NK Poetry Slam 2015. In 2018 verscheen zijn tweede bundel, Gedichten met een mazda 626 waarvoor hij de J.C. Bloemprijs 2019 kreeg. De bundel stond ook op de longlijst van de Grote Poëzieprijs 2019.

Aflevering 2: ‘Auto-immuun’ – Sandro van der Leeuw

<iframe src=”https://anchor.fm/ansicht/embed/episodes/S3E02-Sandro-van-der-Leeuw—Auto-immuun-e109pp8″ height=”102px” width=”400px” frameborder=”0″ scrolling=”no”></iframe>

AFLEVERINGEN Podcast Ansicht S03

S3E1 – 30 april: De Maartenskerkbranddocumentaire – Jonathan Griffioen
S3E2 – 5 mei: Auto-immuun – Sandro van der Leeuw
S3E3 – 12 mei: Onbezorgd Onderweg – Daphne Huisden
S3E4 – 19 mei: wordt begin mei bekend gemaakt 
S3E5 – 26 mei: wordt begin mei bekend gemaakt 
S3E6 – 2 juni: wordt begin mei bekend gemaakt 

Ansicht is een programma van stadslab RAUM in Utrecht. Het concept is bedacht door Tom Loois in opdracht van RAUM. De eindredactie van de verhalen van Seizoen 3 worden verzorgd door Juliet Gagnon en Corinne Heyrman. De illustraties zijn van Reinout Dijkstra. De montage en het geluidsontwerp zijn van Arno Peeters (Tape TV).

PODCAST ANSICHT SEIZOEN 2

We denken van alles over de wereld om ons heen, maar wat denkt die wereld eigenlijk over ons? Stadslab RAUM stuurt schrijvers op reis naar de stad van de toekomst. Zij komen terug met verhalen, verteld door de dingen en de dieren om ons heen: robots en boomwortels, data en potvissen. Wat weten zij dat wij vergeten zijn?

De verhalenpodcast Ansicht seizoen 2 neemt je mee naar de toekomst, het jaar 2050. Dertig jaar geleden bestond er nog geen homohuwelijk, hadden we geen mobiele telefoons en was internet nog iets bijzonders. Hoe zullen we in de toekomst veranderen?

Aan seizoen twee hebben de volgende zes schrijvers meegewerkt: Pim LammersHenk van StratenOlave NduwanjeNikki DekkerAnne Eekhout en Leonieke Baerwaldt.

PODCAST ANSICHT SEIZOEN 1

RAUM en Hard//hoofd presenteren Ansicht, een zesdelige literaire podcastserie. In elke aflevering neemt een schrijver je in een kort verhaal mee naar de stad van de toekomst. Verwacht inspirerende, geestige en ontroerende invalshoeken, waarbij de moderne wereld steeds vanuit een niet-menselijk perspectief wordt bezien: van een snackbarluikje tot ronddwalende ezel. Tip: luister deze podcast via je koptelefoon, dan klinkt ‘ie het best.

Benieuwd naar seizoen 1, met o.a. Maurits de Bruijn, Selin Kuşçu en Yentl van Stokkum? Klik dan hier

PODCAST BELUISTEREN

Beluister Ansicht via SpotifyiTunesAnchor en Stitcher.

 

facebook insta twitter youtube itunes spotify zaag oog search