Alleen is oké

In 2050 woont de helft van Nederland alleen, terwijl de stad nu nog helemaal is ingericht op stelletjes en gezinnen. Ook single zijn wordt over het algemeen beschouwd als een tijdelijke status, die ophoudt zodra je een intieme, romantische relatie hebt gevonden. Er rust een taboe op alleen zijn en dat kan bijdragen aan een gevoel van eenzaamheid.

Samen met 2500 mensen alleen
Een deel van de oplossing van het ‘eenzaamheidsvirus’ zit ‘m volgens theatermaker Marjon Moed in het normaliseren van alleenstaand zijn. Nog altijd is het lastig om in je eentje uit eten te gaan en betaal je een toeslag voor een eenpersoonshotelkamer. Ook op feestjes heb je vaak wat uit te leggen. Om de positie van en de beeldvorming rondom alleenstaanden te verbeteren is Marjon een beweging gestart: ‘Alleen is oké’. Onderdeel van de beweging is een Facebookgroep en een petitie. Het is hoog tijd voor een maatschappij die het stel of gezin niet langer als hoeksteen voor de samenleving ziet!

Voor Living Apart Together maakte Marjon Moed een serie korte documentaires. In 4 video’s van ±10 minuten vraagt ze onder andere Utrechtse inwoners naar hun mening, belt ze instanties als HelloFresh en ANWB over hun partnerkortingen en interviewt ze de Vlaamse psychiater Dirk De Wachter over zijn visie op alleenstaanden. Na aandacht voor het onderzoek van Moed door onder andere NRC, Linda.nl en Tijd voor Max op NPO1 steeg het aantal leden van de samen met RAUM opgerichte Facebook community naar ruim 2.500 leden. Wat de groepsleden met elkaar delen zijn ervaringen met betrekking tot alleen-zijn en een sterke behoefte aan een maatschappij die niet langer het gezin als hoeksteen voor de samenleving ziet.

Met 3,8 miljoen alleenstaanden
Cijfers van onder andere CBS tonen aan dat het aantal alleenstaanden in de toekomst zal toenemen van 3 miljoen in 2018 tot 3,8 miljoen in 2060 (bron). Deze groei hangt niet alleen samen met de bevolkingsgroei, maar ook met opvallende maatschappelijke veranderingen in relatievormen en leefstijlen. In de ‘Alleen is oké’ community wordt dit bevestigd met persoonlijke anekdotes en ervaringen.

Teken de petitie ‘Alleen is oké’
In de laatste aflevering van de korte documentaireserie, verschenen op woensdag 5 mei, reist Moed af naar het Binnenhof in Den Haag. Om de aandacht van de meest bekende vrijgezel van de Nederlandse politiek te kunnen trekken, is zij een petitie gestart. “Ik wil weten of Mark Rutte ook vindt dat er meer aandacht voor de positie van alleenstaanden in Nederland moet zijn”, aldus Marjon Moed. De petitie verzoekt de Tweede Kamer om aanpassing van wet- en regelgeving, zodat de overheid en het bedrijfsleven alleenstaanden niet meer economisch ongelijk kunnen behandelen en discrimineren. Marjon Moed roept Nederlanders op de petitie te tekenen via Petities.nl. De petitie wordt ondersteund door CISA (Centrum Individu & Samenleving). Samen met hen zet Moed haar strijd voor de emancipatie van alleenstaanden dus voort. CISA zet zich al ruim dertig jaar in voor single-emancipatie in Nederland.

facebook insta twitter youtube itunes spotify zaag oog search