Dynamisch stadsleven in Leidsche Rijn op Kim Jong-un-achtig plein

Dit jaar grijpt Marieke aan om elke week op reis te gaan in de eigen omgeving. Deze week bleef ze dicht bij huis in Leidsche Rijn, waar ze haar wijk in een nieuw daglicht zag.

Door: Marieke Dubbelman
Fotografie: Erik van ’t Woud

De afgelopen tijd was ik zo vaak elders op pad, dat ik Leidsche Rijn als laagdrempelige excursie-optie een beetje was vergeten. Alsof je bent vergeten dat er eigenlijk elke avond een heel leuke man naast je in bed ligt. Terwijl Leidsche Rijn nu juist zo’n fijne reisbestemming is. Je hoeft namelijk nergens naartoe en alles is toch altijd weer anders.

Je knippert met je ogen en dat ene schattige schapenweitje is omgetoverd tot een plein met klaterende fonteinen waar kinderen kraaiend van de pret doorheen rennen terwijl hun ouders hun vermoeide hoofden op de afgeladen terrassen laven aan de eerste warme zonnestralen.

Ook komen steeds vaker ‘andere plekken’ hiernaartoe. Veel huizen hier in mijn wijk worden doorverkocht aan mensen uit India of Bangladesh, die bij de grote IT-bedrijven om de hoek werkzaam zijn.

Exotische producten
Daardoor is er nu elk weekend een cricketwedstrijd op het sportveld om de hoek te zien en liep er afgelopen jaar een enorme Engels sprekende Halloweenstoet door de wijk. De Turkse supermarkt in het winkelcentrum voert een steeds breder assortiment aan exotische producten.

Afgelopen zondag kwam zelfs de hele stad Berlijn naar Leidsche Rijn. Want bij kunstwerkplaats RAUM (ook al zo’n Duits woord) werd de eerste Berliner Biergarten georganiseerd, een terugkerend evenement.

Volgens RAUM is de keuze voor Berlijn een heel logische. ,,Berlijn is hét voorbeeld van een sociaal en dynamisch stadsleven, waar de pleinen, parken en straten volop worden gebruikt door de bewoners.’’

Het lachen verging me echter al snel toen ik zondagmid­dag tegen de Vaduzdijk op probeerde te fietsen

Vooraf moest ik wel een beetje heel hard lachen om deze ronkende tekst. Een sociaal en dynamisch stadsleven bovenop dat immens grote winderige Kim Jong-un-achtige Berlijnplein? Het plein dat op maaiveldniveau de stad met haar zichtbaar dikke tunnelmuren nog altijd verdeelt in oost en west?

Het lachen verging me echter al snel toen ik zondagmiddag tegen de Vaduzdijk op probeerde te fietsen. Normaal gesproken is dit een weg die alleen wordt gebruikt door verdwaalde hazen en gelebrugoverstekers, maar nu liepen er complete volksstammen zwalkend over het fietspad vanuit Leidsche Rijn Centrum richting Raum en vice versa. We moesten afstappen om niemand tegen de enkels te rijden. Waar kwamen al die mensen vandáán?

Het prachtige weer had een gigantische mensenmassa op de been gebracht. Hoog in de strakblauwe lucht hingen enorme Octopus-vliegers. Het waren de vliegers van Kite Events, vaste gasten tijdens het Festival der Riesendrachen, een groot jaarlijks vliegerfestijn op het Berlijnse vliegveld Tempelhof.

Hip
Gut het wordt hier nog eens wat’, hoorde ik mezelf mompelen. Eenmaal bovenop het Berlijnplein nam mijn verbazing verder toe. Ik kwam in een ietwat vervreemdende mix van hippe jonge Instragraminfluencer-achtige types én mijn buurtgenoten terecht, die allemaal over de rondreizende vintage markt Le Bazarre rondstruinden, waar ze muffe gympen, fonduepannen en lp’s uit vervlogen tijden verkochten.

Ik heb wel een kwartier samen met mijn dochter ademloos staan kijken naar de bijzondere schoenen die al die jonge hippelingen aan hadden. Er liepen hier ontelbaar veel mensen rond, die echt enorm hun best hadden gedaan om er ‘anders’ uit te zien en het was ontzettend leuk om ernaar te kijken. Zeker als je moeders met staartje en spijkerbroek en vaders in pak gewend bent.

Het was precies het soort genot dat je ook ervaart als je naar een grote bruisende stad gaat. Aanstaande meivakantie ga ik voor het eerst in mijn leven samen met mijn op-een-na-oudste-zoon voor zijn ‘brugklas-reisje’ met de trein écht naar Berlijn. De trip naar het Berlijn in mijn eigen Leidsche Rijn was alvast een alleraardigst voorproefje.

Dit artikel verscheen eerder in het Algemeen Dagblad.

 

facebook insta twitter youtube itunes spotify zaag oog search