Gewildgroei - Makers in residence RAUM 2017

Bouwen voor de bulldozer

Onkruid vergaat niet. Zeker niet als het aan de mannen van Gewildgroei ligt. De hele zomer bouwen deze makers in residence aan een gestapeld stenen kunstwerk. En jij kan meebouwen! Het eco-kunstwerk biedt straks in de spleten, richels en kieren volop ruimte aan planten en diertjes die zin hebben om aan te waaien. Tot de bulldozer er een eind aan maakt.
Door Moon Saris

Alles wat niet bevalt, willen we weg hebben

Wablief? Je staat je daar in de zomerse hitte uit de naad te werken voor iets wat gegarandeerd geen lang leven beschoren is? Vincent Wittenberg, samen met Bennie Meek de stichting Gewildgroei, lacht: “Ja, zo gaat het toch altijd met dingen die niet passen in de straatjes van de planoloog?” Dat is meteen precies het punt dat ze willen maken met hun werk: “We bouwen in Nederland in rechte rijtjes, vullen alle gaten op met stenen, we harken alles veel te strak aan. We willen alles wat ons niet bevalt, weg hebben. En dat mag hier nou eens lekker niet. Hier mag alle natuur die er wil zijn, bestaan.”

Beter samenwerken

Gewildgroei staat voor een betere samenwerking tussen twee verschillende systemen: de mens en de natuur. Die gaat niet de goede kant op, en dat willen Vincent en Bennie graag keren. “We moeten niet alle groen weghalen uit onze tuinen en vervangen door tegeltuinen. Dan blijft er geen biodiversiteit meer over en kan regenwater niet meer weg. En we moeten ook niet alles wat zomaar komt aanwaaien een kopje kleiner maken.” Dat was ook het uitgangspunt van de in 2012 overleden bedenker van dit soort bouwsels van stoeptegels en ander overtollig bouwmateriaal, ecotect Louis le Roy, hun grote inspirator.

Gewildgroei - Samen bouwen aan het kunstwerk
Gewildgroei – Samen bouwen aan het kunstwerk

Een ecokathedraal

Le Roy ging er overigens vanuit dat zijn eerste project, de ecokathedraal in Friesland, drieduizend jaar zou blijven staan omdat dat de tijd is die natuurlijke processen nodig hebben om tot volle wasdom te komen en ze te onderzoeken. Dat gaat de toren op het Berlijnplein niet halen, weten de mannen vrij zeker. Ze dagen het lot ook wel uit. Ze maakten op de lanceringsdag van RAUM, 1 juli, een begin met hun kunstwerk, precies op het randje van het grid dat de architect van de vaste culturele voorziening die daar na 2018 wordt gebouwd, heeft uitgezet. Zou de toren met alles wat er tegen die tijd in leeft, blijven staan, dan zou hij in de buitenmuur van dat gebouw moeten worden geïntegreerd.

Maar misschien is hij voor die tijd al wel gebulldozerd omdat-ie iets of iemand in Leidsche Rijn centrum in de weg staat. “Dat is niet zo erg, we willen vooral een discussie aanzwengelen, en een proces. Dat proces gaat gewoon verder als ons bouwwerk op een gegeven moment in de knel raakt, wordt gesloopt en in stukjes op andere plaatsen komt te staan. Alles wat daar inmiddels in is beland aan planten, sporen, zaden en insecten gaat dan namelijk mee en kan lekker verder leven op de nieuwe plek.”

Draag ook je steentje bij

Wil je meebouwen of heb je stoeptegels of straatstenen over? Ga deze maand naar het Berlijnplein en draag je steentje bij.
Meer over Gewildgroei én het meebouwen

Andere interviews

Pioniers op het Berlijnplein – interview met Orizzontale

facebook insta twitter youtube itunes spotify zaag oog search