Marjon Moed

Alleen is oké

Theatermaker Marjon Moed is een community gestart: 'Alleen is oké'. Nog altijd is het lastig om in je eentje uit eten te gaan en betaal je een toeslag voor een eenpersoonshotelkamer. Ook op feestjes heb je vaak wat uit te leggen. 'Alleen is oké' is een community voor mensen die het alleen zijn over het algemeen als positief ervaren en dit met anderen delen.

In 2050 woont de helft van Nederland alleen, terwijl de stad nu nog helemaal is ingericht op stelletjes en gezinnen. Ook single zijn wordt over het algemeen beschouwd als een tijdelijke status, die ophoudt zodra je een intieme, romantische relatie hebt gevonden. Er rust een taboe op alleen zijn en dat kan bijdragen aan een gevoel van eenzaamheid.

Het eenzaamheidsvirus en singlism

Een deel van de oplossing van het ‘eenzaamheidsvirus’ zit ‘m volgens theatermaker Marjon Moed in het normaliseren van alleenstaand zijn. Marjon wil strijden tegen ‘singlisme’. Singlisme is in Nederland nog niet zo bekend, terwijl singles het effect dagelijks voelen. Alles en iedereen denkt standaard vanuit ‘meerpersoonshuishoudens’. Je merkt het op het werk, in de supermarkt, op de huizenmarkt, in de media, etc. Het is tijd om afscheid te nemen van het stigma op single zijn en de ongelijke behandeling die daarmee gepaard gaat, aldus Marjon. Bewustwording is stap één op weg naar gelijkwaardigheid. Maar hoe maken we de stad leuker voor singles? En hoe normaliseren we alleen zijn?

Een Facebook community
Het antwoord van Marjon is in eerste instantie een platform op Facebook. In de groep deelt ze video’s met bevindingen én is er alle ruimte voor leden om zelf inzichten te delen. Bijvoorbeeld het delen van(groeps)activiteiten of evenementen waar je ook prima alleen naartoe kunt gaan of verhalen, ideeën en artikelen waarin op een positieve, taboe-doorbrekende of verrassende manier wordt gekeken naar alleen, solo, single of alleenstaand zijn. Maar Marjon heeft nog veel meer plannen.

Op de hoogte blijven? Word ook lid!

Bekijk hier de Trailer ‘Alleen is oké’ door Marjon Moed. 

(foto: Buro Goedwijs)

‘Zelfs sporten zonder relatie is duurder!’

Theatermaker Marjon Moed (34) maakt zich druk over singlism: het discrimineren en stereotyperen van singles. Ook in financieel opzicht delven zij het onderspit. „Daar kan ik echt kwaad van worden.”

‘Single-zijn is een onderwerp waar ik al langer mee bezig ben. Soms word ik grappend een ‘beroepsvrijgezel’ genoemd. Vanuit sociaal-maatschappelijk opzicht wordt single-zijn vaak gezien als een ongewenste status, waar je zo snel mogelijk vanaf zou willen. Je moet je ook telkens verantwoorden: waarom heb jij geen relatie? Terwijl je zelden aan iemand vraagt: waarom heb jij wél een relatie?

„En dan zijn er nog praktische nadelen. In mijn eentje kan ik onmogelijk een huis kopen. Of neem de sportschool, waar je een sportpas kunt delen met je partner, maar niet met een vriend of vriendin. Dan is sporten dus duurder omdat je geen relatie hebt! Daar kan ik echt kwaad van worden. Zoiets werkt ongelijkheid in de hand. Ik zou dit najaar hier een theatervoorstelling over maken, maar door de maatregelen is die nu getransformeerd naar een online platform met de naam ‘Alleen is oké’. Begin maart zijn we live gegaan.

„Naast mijn creatieve klussen werk ik gemiddeld twee dagen in de week als coronabuddy in het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Ik help het verplegend personeel beschermende kleding aan- en uittrekken, ontvang bezoek, breng bloedmonsters naar het lab. De taken zijn op zich niet moeilijk, maar het voelt goed om iets te kunnen bijdragen. Bovendien investeer ik zo als het ware in mijn eigen terugkeer naar het theater.”

‘Dit jaar heb ik me wel financiële zorgen gemaakt. Niet dat ik bang was om zonder eten in de goot te belanden, maar ik ben – ondanks de Tozo-uitkering – wel 10.000 euro ingeteerd op mijn spaargeld. Geld dat bedoeld was als algemene buffer, omdat ik als zzp’er geen pensioen of vangnet heb. Er is een knagend besef dat ik daar eens wat aan moet doen. Iets met investeren in een vakantiechalet, of desnoods een parkeerplaats.

„Om bewust te worden van de waarde van geld heb ik met twee vrienden de ‘bijstandsweken’ geïntroduceerd. In januari leven we dan van 60 euro per week, waar je dan al je ‘lopende zaken’ van moet betalen: boodschappen, cadeautjes, drankjes op het terras. Na zo’n maand besef je altijd weer hoe goed je het eigenlijk hebt.

„Ik geef sowieso niet veel uit: ik heb geen dure hobby’s en ga liever kamperen met mijn zelfgebouwde caravan dan dat ik luxe op reis ga. Wel kan ik impulsief een idee bedenken. Zo heb ik laatst een partij van 250 sokken gekocht, voor wat ‘Moed in de schoenen’ – een verwijzing naar mijn eigen naam. Voor die sokken mogen mensen doneren wat ze kwijt willen. Dat project heeft me al zo veel grappige en warme reacties opgeleverd, dat het me niet uitmaakt als ik daar zelf wat op moet toeleggen.”

Artikel: NRC (8 maart 2021)

Over Marjon Moed
Nadat Marjon Moed in 2008 is afgestudeerd aan de Muziektheateracademie (CODARTS) kon ze niet kiezen tussen spelen, zingen, maken, schrijven, doceren en produceren. Dus besloot ze het maar allemaal te blijven doen. Marjon droomt van ‘de dag dat alles goed komt’, en probeert met alles wat ze doet die dag een beetje dichterbij te brengen, mogelijk te maken.

facebook insta twitter youtube itunes spotify zaag oog search