Podcast Ansicht (seizoen 2)

Ansicht – Welkom

We denken van alles over de wereld om ons heen, maar wat denkt die wereld eigenlijk over ons? Stadslab RAUM stuurt schrijvers op reis naar de stad van de toekomst. Zij komen terug met verhalen, verteld door de dingen en de dieren om ons heen: robots en boomwortels, data en potvissen. Wat weten zij dat wij vergeten zijn?

De verhalenpodcast Ansicht neemt je mee naar de toekomst, het jaar 2050. Dertig jaar geleden bestond er nog geen homohuwelijk, hadden we geen mobiele telefoons en was internet nog iets bijzonders. Hoe zullen we in de toekomst veranderen?

Beluister Ansicht via Spotify, iTunes, Anchor en Stitcher.

Benieuwd naar seizoen 1, met o.a. Maurits de Bruijn, Selin Kuşçu en Yentl van Stokkum? Klik dan hier

Aan seizoen twee hebben de volgende zes schrijvers meegewerkt: Pim LammersHenk van StratenOlave Nduwanje, Nikki DekkerAnne Eekhout en Leonieke Baerwaldt.

AFLEVERINGEN S02

‘LEREN VERGETEN’ door Anne Eekhout (stem: Jilles Flinterman)


Wat is echte liefde in de toekomst en hoeveel heb je daarvoor over? Anne Eekhout geeft ons het tragische liefdesverhaal LEREN VERGETEN, waarin menselijke trouw niet onvoorwaardelijk is.

Anne Eekhout (1981) is schrijver. Haar laatste roman is ‘Nicolas en de verdwijning van de wereld’. Haar werk werd genomineerd voor de BNG Literatuurprijs en stond op de AKO Literatuurprijs-longlist. Ze schreef voor onder meer VARA-gids, ELLE, NRC en AD.

‘ATLANTIS’ door Leonieke Baerwaldt (stem: Sjoukje Hoogema)


Op sociale media vind je nog pagina’s van mensen die al lang geleden overleden zijn. Maar wat gebeurt er als een stad sterft? We volgen Leonieke Baerwaldt naar ATLANTIS.

Leonieke Baerwaldt (1985) studeerde filosofie en literatuurwetenschappen. In 2018 won ze de Grote Lowlands Schrijfwedstrijd. Korte verhalen van haar verschenen o.a. in NRC, Kluger-Hans, De Revisor en op Hard//hoofd. Ze werkt aan haar debuutroman bij uitgeverij Querido.

‘FANTASIE’ door Pim Lammers (stem: Heleen Hummelen)


Waar moet je met je emoties naar toe in de overvolle stad van de toekomst? Naar de opvolger van de sekswerker: het hokje. Pim Lammers neemt ons mee naar binnen. Onthoud: What happens in a hokje, stays in a hokje.

Pim Lammers (1993) schrijft voor kinderen en volwassen. In 2017 verscheen zijn debuutprentenboek ‘Het lammetje dat een varken is’ (illustraties: Milja Praagman). Voor dit boek won hij een Zilveren Griffel en werd daarmee de jongste winnaar in de geschiedenis van de prijs.

‘WORTELS’ door Olave Nduwanje (stem: David Vos)


We weten pas sinds kort dat bomen met elkaar kunnen communiceren. Wat als dat ondergrondse netwerk het heft in handen neemt, en besluit om zich voor eens en altijd te bevrijden van de parasiet mens? Olave Nduwanje geeft ons WORTELS.

Olave Nduwanje is zwart, veganist, non-binaire trans femme, queer, feminist, Umurundikazi, neuro-atypisch, activiste, geldarm en verbeten romanticus. Ze is een van de auteurs in ZWART – Afro-Europese literatuur uit de Lage Landen en was actief in de lokale en landelijke politiek.

‘DE MULTICAR’ door Henk van Straten (stem: Steye van Dam)


We praten graag over ‘de toekomst’, maar van wie is die toekomst eigenlijk? Wie verliezen als de wereld verandert, en wat als het je echt niet lukt om het verleden los te laten? Henk van Straten schreef het verhaal MULTICAR.

Henk van Straten (1980) schrijft voor diverse kranten en tijdschriften. Zijn laatste boek was een bundel met verzamelde stukjes: Niets zal ons redden maar een beetje liefde is oké. Hij schrijft fictie en memoires en werd tot drie keer toe genomineerd voor de BNG Literatuurprijs. Zijn autobiografische boek Wij zeggen hier niet halfbroer werd uitgeroepen tot Beste Boek Voor Jongeren 2018.  

‘HOE HET STIL WERD’ door Nikki Dekker (stem: Adeline van Lier)


Alle stadsbewoners zijn parasieten: al ons eten leeft buiten de stad. Het groeit op de velden en zwemt in de zee. Welke echo’s laten wij achter in die wereld? Nikki Dekker geeft het woord aan een ooggetuige.

Nikki Dekker (1989) is schrijver en radiomaker. Ze schreef een voorwerp dat nog leeft (2018), een bundel essays en gedichten over de systemen waarin wij allen vastzitten. Op 15 maart komt haar nieuwe radiodocumentaire uit: Andreas Burnier, of hoe je op een klein vlot blijft drijven. Nikki werkt aan haar debuutroman.

TOEKOMSTDENKEN

De afgelopen tijd heeft iedereen gezien hoe iets wat onvoorstelbaar leek, plotseling toch waar kan worden. Dat toont weer eens hoe moeilijk het is om de toekomst te voorspellen. Hoe denk je tenslotte na over iets wat er niet is? Fictieschrijvers zijn daar van oudsher goed in. Sterker nog: het idee van tijdreizen is afkomstig uit science fiction.  

In de podcast Ansicht nemen schrijvers je mee in hun onderzoek naar de toekomst. Dat gaat niet over feiten of cijfers, maar over de gevoelens en routines van mensen zoals wij. Gezien vanuit een ander perspectief, want soms weten dieren, planten en gebruiksvoorwerpen meer over ons dan wijzelf. 

ACHTERGROND

Alle verhalen kwamen tot stand tijdens een 48-uurs residentie bij stadslab RAUM in Utrecht. Schrijvers lieten zich inspireren door de grootste nieuwbouwwijk van Nederland, Leidsche Rijn in Utrecht. Een ander uitgangspunt voor de verhalen van dit seizoen, waren klimaatmodellen, en dan vooral degene die zich richtten op leefstijlverandering. Simpel gezegd: wat moeten we in ons gedrag veranderen om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad? Denk aan zaken als volledig veganistisch eten, veel kleiner wonen of maximaal twee elektrische apparaten per huishouden. RAUM werkte hiervoor samen met onderzoekers van de Urban Futures Studio (Universiteit Utrecht). 

Niemand kan de toekomst voorspellen. Maar onze ideeën over de toekomst bepalen ons gedrag in het nu. Dat maakt het extra belangrijk om er wel over na te denken. Waar willen we heen, wat doet er eigenlijk echt toe in een goede stad, welke gevaren en kansen zijn er? Onze schrijvers van dit seizoen geven hun visie – een eerste stap voor een beter debat over de toekomst. 

CREDITS

Ansicht is een programma van stadslab RAUM in Utrecht en wordt mede gefinancierd door Het Letterenfonds. Het concept is geïnspireerd op de Netflix-serie Black Mirror en bedacht door Tom Loois in opdracht van RAUM. Tom Loois is tevens verantwoordelijk voor de eindredactie. De redactie van seizoen 2 is in handen van Wytske Versteeg. Het onderzoek voor seizoen 2 is gedaan door Lisette van Beek vanuit Urban Futures Studio (Universiteit Utrecht). De illustraties zijn van Reinout Dijkstra. Het sounddesign en de composities zijn van Arno Peeters (Tape TV). De verhalen zijn ingesproken door Steye van Dam, Jilles Flinterman, Sjoukje Hoogema, Heleen Hummelen, Adeline van Lier en David Vos.

ANSICHT OP JE FESTIVAL OF CONGRES?

We komen graag met de Podcast Ansicht Luisterfiets naar je toe! De bakfiets waar je podcastverhalen aan kunt luisteren is namelijk een ideale vorm van (rand)programmering. Bezoekers kunnen doorlopend aan de fiets plaatsnemen en luisteren naar de verhalen van onze schrijvers. Er komt altijd een Ansicht host mee. Stuur voor meer informatie een mailtje naar rinke@raumutrecht.nl.

(Podcastfestival – De Koning Photography)

facebook insta twitter youtube itunes spotify zaag oog search