Podcast Ansicht

Podcast Ansicht

Bericht uit de stad van de toekomst

RAUM en Hard//hoofd presenteren Ansicht, een zesdelige literaire podcastserie. In elke aflevering neemt een schrijver je in een kort verhaal mee naar de stad van de toekomst. Verwacht inspirerende, geestige en ontroerende invalshoeken, waarbij de moderne wereld steeds vanuit een niet-menselijk perspectief wordt bezien: van een snackbarluikje tot ronddwalende ezel. Tip: luister deze podcast via je koptelefoon, dan klinkt ‘ie het best.

Aflevering 1 – Kasper van Royen: Hokjesdenken
In deze eerste aflevering brengt Kasper van Royen je bericht uit de stad van de toekomst. Kasper studeerde Wijsbegeerte in Amsterdam en schrijft korte verhalen, columns en zo nu en dan een gedicht. In 2016 verscheen zijn eerste boek ‘En toen kwam Annika’ bij Nijgh & van Ditmar. In zijn verhaal ‘Hokjesdenken’ beschrijft Kasper de stad van de toekomst door in te zoomen op een buurtsnackbar. Wat blijft er over van het ouderwetse snackbargevoel als junkfood de vorm heeft gekregen van korianderstaven en quinoaschijven? Een luikje in een snackmuur wil het cafetariagevoel weer terugbrengen in een tijd die helemaal op consumptie is gericht.

Beluister ‘Hokjesdenken’ via Hard//hoofd.
Beluister ‘Hokjesdenken’ via Spotify.
Beluister ‘Hokjesdenken’ via iTunes.

 

Aflevering 2 – Selin Kuşçu: Om niet te verdrinken
In deze aflevering verkent Selin Kuşçu voor ons de stad van de toekomst. Selin studeerde Beeld & Taal aan de Gerrit Rietveld Academie en Fiction Writing aan het Pratt Institute. Met haar afstudeerwerk won ze de Nieuwe Types Prijs. Voor Ansicht kiest Selin het perspectief van een leger waterdruppels die als zeestorm naar de Nederlandse kust razen. Zijn de stad van de toekomst en haar bewoners toegerust op de deze dreigende muur van water?

Beluister ‘Om niet te verdrinken’ via Hard//hoofd.
Beluister ‘Om niet te verdrinken’ via Spotify.
Beluister ‘Om niet te verdrinken’ via iTunes.

 

Aflevering 3 – Lisanne van Aert: Het eeuwige leven van een narcis
In deze aflevering van Lisanne van Aert zien we de toekomstige stad vanuit het perspectief van een narcis die niet kan verwelken. Dankzij de nieuwste wetenschappelijke snufjes heeft zij als eerste organisme op aarde het eeuwige leven gekregen. Liggend op een vuilnisbelt tussen levenloos materiaal blikt ze terug op haar belevenissen en vraagt ze zich af of ze wel zo blij is met die eer. Lisanne is schrijver en theatermaker en Hard//hoofd redactielid. Ze studeerde Writing for Performance aan de HKU en richtte in 2013 samen met twee studiegenoten Het Pijpcollectief op, waarmee ze voorstellingen schrijft, maakt en speelt.

Beluister ‘Het eeuwige leven van een narcis’ via Hard//hoofd.
Beluister ‘Het eeuwige leven van een narcis’ via Spotify.
Beluister ‘Het eeuwige leven van een narcis’ via iTunes.
Achtergrond

In Ansicht schetsen schrijvers alledaagse ervaringen in de toekomst, die inzoomen op herkenbare gevoelens, situaties en stedelijke ruimtes. Het concept is geïnspireerd op de Netflix-serie Black Mirror.

Aan het eerste seizoen van Ansicht werkten zes literaire talenten mee: Kasper van Royen, Selin Kuşçu, Lisanne van Aert, Joost Oomen, Yentl van Stokkum en Maurits de Bruijn. Zij schreven hun teksten tijdens een 48-uur durende residentie, inclusief overnachting, bij RAUM in Leidsche Rijn.

Ansicht wordt gemaakt door Hard//hoofd en RAUM.
Het concept werd ontwikkeld door Tom Loois, in opdracht van RAUM.
Artwork: Reinout Dijkstra.
Geluidsontwerp: Arno Peeters.
Stem intro en outro: Greg Nottrot.

facebook insta twitter youtube itunes spotify zaag oog search