Podcast Ansicht (Seizoen 1)

RAUM en Hard//hoofd presenteren Ansicht, een zesdelige literaire podcastserie. In elke aflevering neemt een schrijver je in een kort verhaal mee naar de stad van de toekomst. Verwacht inspirerende, geestige en ontroerende invalshoeken, waarbij de moderne wereld steeds vanuit een niet-menselijk perspectief wordt bezien: van een snackbarluikje tot ronddwalende ezel. Tip: luister deze podcast via je koptelefoon, dan klinkt ‘ie het best.

Klik hier om Ansicht te beluisteren via jouw favoriete kanaal!
Benieuwd naar seizoen 2 van Ansicht? Lees hier meer.

Aflevering 1 – Kasper van Royen: Hokjesdenken


In deze eerste aflevering brengt Kasper van Royen je bericht uit de stad van de toekomst. Kasper studeerde Wijsbegeerte in Amsterdam en schrijft korte verhalen, columns en zo nu en dan een gedicht. In 2016 verscheen zijn eerste boek ‘En toen kwam Annika’ bij Nijgh & van Ditmar. In zijn verhaal ‘Hokjesdenken’ beschrijft Kasper de stad van de toekomst door in te zoomen op een buurtsnackbar. Wat blijft er over van het ouderwetse snackbargevoel als junkfood de vorm heeft gekregen van korianderstaven en quinoaschijven? Een luikje in een snackmuur wil het cafetariagevoel weer terugbrengen in een tijd die helemaal op consumptie is gericht.

Aflevering 2 – Selin Kuşçu: Om niet te verdrinken

In deze aflevering verkent Selin Kuşçu voor ons de stad van de toekomst. Selin studeerde Beeld & Taal aan de Gerrit Rietveld Academie en Fiction Writing aan het Pratt Institute. Met haar afstudeerwerk won ze de Nieuwe Types Prijs. Voor Ansicht kiest Selin het perspectief van een leger waterdruppels die als zeestorm naar de Nederlandse kust razen. Zijn de stad van de toekomst en haar bewoners toegerust op de deze dreigende muur van water?

Aflevering 3 – Lisanne van Aert: Het eeuwige leven van een narcis


In deze aflevering van Lisanne van Aert zien we de toekomstige stad vanuit het perspectief van een narcis die niet kan verwelken. Dankzij de nieuwste wetenschappelijke snufjes heeft zij als eerste organisme op aarde het eeuwige leven gekregen. Liggend op een vuilnisbelt tussen levenloos materiaal blikt ze terug op haar belevenissen en vraagt ze zich af of ze wel zo blij is met die eer. Lisanne is schrijver en theatermaker en Hard//hoofd redactielid. Ze studeerde Writing for Performance aan de HKU en richtte in 2013 samen met twee studiegenoten Het Pijpcollectief op, waarmee ze voorstellingen schrijft, maakt en speelt.

Aflevering 4 – Joost Oomen: De moderne ezel


In deze aflevering gaan we luisteren naar schrijver/dichter Joost Oomen. Hij publiceerde de poëziebundels Vliegenierswonden en De Stort en maakte de vinylsingle Joost Oomen. Joost is een begenadigd performer en trad onder andere op tijdens Crossing Border, Lowlands en het Gedichtenbal. Voor de podcast Ansicht kruipt hij in de huid van een ezel die met loden tred door de wijken van een nieuwbouwwijk sjokt en die de opdracht heeft om de bewoners iets te leren over compassie en zingeving.

Aflevering 5 – Yentl van Stokkum: Wat het onkruid zegt op een warme winterdag


In deze nieuwe aflevering van Ansicht wordt de moderne wereld bezien vanuit het perspectief van opstandig onkruid. Zo snel als rijtjeshuizen uit de grond schieten, wil het onkruid woekeren. Maar is daar nog wel plaats voor? Het onkruid van de toekomst spreekt de stadsbewoners toe: Wat mag hier groeien en bestaan? Deze aflevering is geschreven en verteld door dichter, toneelschrijver en Hard//hoofd-redactielid Yentl van Stokkum.

Aflevering 6 – Maurits de Bruijn: Aardbeien


Als we nadenken over de toekomst, denken we liever niet aan de dood. Ook in de stedelijke planning wordt hiervoor letterlijk weinig ruimte gemaakt. In deze laatste aflevering van het eerste seizoen van Ansicht beschrijft schrijver Maurits de Bruijn de toekomstige stad vanuit het perspectief van een volgeraakte, verlaten begraafplaats. ‘De aarde was een onhandige plek voor de doden geworden, vonden de levenden.’

 

Achtergrond
In Ansicht schetsen schrijvers alledaagse ervaringen in de toekomst, die inzoomen op herkenbare gevoelens, situaties en stedelijke ruimtes. Het concept is geïnspireerd op de Netflix-serie Black MirrorAan het eerste seizoen van Ansicht werkten zes literaire talenten mee: Kasper van Royen, Selin Kuşçu, Lisanne van Aert, Joost Oomen, Yentl van Stokkum en Maurits de Bruijn. Zij schreven hun teksten tijdens een 48-uur durende residentie, inclusief overnachting, bij RAUM in Leidsche Rijn.

Ansicht seizoen 1 werd gemaakt door Hard//hoofd en RAUM.
Het concept werd ontwikkeld door Tom Loois, in opdracht van RAUM.
Artwork: Reinout Dijkstra.
Geluidsontwerp: Arno Peeters.
Stem intro en outro: Greg Nottrot.

facebook insta twitter youtube itunes spotify zaag oog search