In de podcast Algoritme van de Stad spreken spraakmakende stadmakers over opmerkelijke internationale beleidsregels die zorgen voor een beter stadsleven.
Als je een Italiaanse koffiebar binnenstapt, wordt je ondergedompeld in een bijzondere, culturele gewoonte met een lange traditie. Je drinkt je espresso voor een euro staand aan de bar, samen met advocaten, schoonmakers en alles ertussenin. Wat kunnen we leren van de Italiaanse regelgeving? Kan koffie ook in onze Nederlandse steden een maatschappelijk smeermiddel worden waardoor bewoners elkaar ongedwongen ontmoeten? En kunnen koffiebars zo bijdragen aan verbinding in plaats van gentrificatie in een stad?
Wie is wie?
In deze aflevering onderzoekt Jesse Jop Jorg de de Italiaanse espresso die je in elk café voor 1 euro kan bestellen, mits je aan de bar staat. Dat doet hij samen met stadmakers Dymphie Braun en Bianca Ernst.
Dymphie Braun
Dymphie heeft als gedreven programmamaker op het gebied van design jarenlange ervaring met onderzoeken, modereren en het lezen van de tijd. Ze kent een enorme bak creatieve makers, activisten en idealisten die de stad ieder op hun eigen manier een beetje beter maken en is niet bang om initiatieven van de grond af aan op te bouwen. Daarbij is steeds het doel om de stad eerlijker en mooier te maken.
Bianca Ernst
Bianca is een pionier op het gebied van consuminderen. Ze is de oprichter van Het Hof van Cartesius en eigenaar van Buurman Utrecht en Cistain. Haar inzet voor een betere wereld is duidelijk zichtbaar in haar focus op hergebruik, groene initiatieven en het versterken van lokale netwerken.
Jesse Jop Jorg
Jesse is programmamaker bij RAUM: “Mijn doel is altijd om de stad te tonen als gedeeld canvas dat we samen kunnen inkleuren.” Met een opgestroopte mouwen mentaliteit en een liefde voor mooie partnerships zette hij eerder BankjesCollectief, ROEF, Boiling, H/ART en de Rainbar op. Jesse is ook oprichter van bureau We The City en was vanaf de start betrokken bij projecten als De Ceuvel, Lola Lik en De Buurtcamping. “Ik geloof in initiatieven met ‘ripple effecten’, projecten die langdurige positieve effecten hebben op de stad en haar bewoners.”
Aan deze podcast werken verder mee
Nynke van Spiegel (eindredactie/productie), Ivo Johan Schot (muziek & montage), Job Kuhlkamp/het NUT (dramaturgie), Babette Rijkhoff (regie), Marinka de Jongh (research en interviews), Samira Charroud (artwork).
Algoritme van de stad is een podcast van RAUM die werd gemaakt in samenwerking met verschillende stadmakers, Moon Audio Productions en het Nieuw Utrechts Toneel. De podcast kwam tot stand met steun van Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en Berlijnplein Coöperatie.
Shownotes
Wil je meer weten over de geschiedenis van koffie, check dan de website van Jonathan Morris waar je ook linkjes vindt naar het boek 'Coffee, A Global History' en de podcast 'A History of Coffee'.
Als je benieuwd bent naar Hof van Cartesius en het café, vind je hier en hier een link.
Als je meer wilt weten over uitgestelde koffie of café sospeso zoals het in Italië heet, kun je deze en deze link even checken.
Als je meer wilt weten over de beoogde rol die plinten spelen in de stad en de mogelijke rol die koffiebars innemen, raden we aan om de website van The City At Eyelevel te checken. Hier vind je ook linkjes naar de boeken.
Mocht je zin hebben gekregen in een espresso voor een euro, dan vind je hier de adresjes in Amsterdam en hier en hier kun je uitgestelde koffie krijgen in Utrecht.
Hier vind je meer info over de Unesco Immaterieel Werelderfgoed aanvraag voor de espressobar cultuur.
Hier vind je een artikel waarin een café een boete van €1000,- krijgt omdat het niet duidelijk is dat espresso €2,- kost.
Hier een artikel dat ingaat op de strijd van Italianen om hun espresso goedkoop te houden.
Ennuh.. mocht je gewoon een gratis bakkie willen doen bij IKEA, check dan deze link naar de website.
Gepubliceerd op: 03/01/2024
Geschreven door: Aida klein Breteler