Dansvoorstelling Wiek van Schweigman& bij RAUM - beeld: Jochem Jurgens
event

24/05–02/06

WIEK

Dansvoorstelling Wiek van Schweigman&, een grote festivalhit in 2009, is terug in een nieuw jasje! Drie dansers gaan de confrontatie aan met een reusachtige wiek.

Dansvoorstelling Wiek van Schweigman& is terug, op het Berlijnplein in Leidsche Rijn! In coproductie met RAUM, Podium Hoge Woerd en SPRING is de eerdere festivalhit vanaf 24 mei 2018 opnieuw te zien.

 

Het verhaal

In Wiek belanden drie dansers in een ruimte van horizontaal ronddraaiende wieken. Met zijn zeven meter lange bladen, zijn massief stalen frame en dankzij de 650 kilo wegende motor draait deze wiek maar liefst 30 km per uur. Het gevaar is levensecht. De dansers raken erin gevangen.

Het publiek zit rondom en sluit zo de ontsnappingsmogelijkheid af. De dansers kunnen niet anders dan de confrontatie aangaan. Geen mogelijkheid tot stilstand, geen rustmoment. De toeschouwer wordt medeplichtig gemaakt aan een gevecht van de nietige mens tegen krachten die groter zijn dan zichzelf.

Dansvoorstelling Wiek van Schweigman& bij RAUM - beeld: Jochem Jurgens
beelden: Jochem Jurgens

Remake Wiek

Schweigman& viert dit jaar zijn vijftienjarig jubileum. Ter ere van het jubileum maakt het gezelschap een remake van Wiek: de voorstelling die voor Schweigman& een mijlpaal bleek voor de ontwikkeling op het gebied van locatietheater. Wiek met een nieuwe cast en nieuwe inzichten. Net als in 2009, toen Wiek eerder werd uitgevoerd, werkt Schweigman& nauw samen met ontwerper Theun Mosk en componist Douwe Eisenga.

“De vraag vanuit publiek en programmeurs om Wiek opnieuw te zien bleef maar komen” (Schweigman&)

Boukje Schweigman: “De vraag vanuit publiek en programmeurs om Wiek opnieuw te zien bleef maar komen. De noodzaak om Wiek op dit moment te spelen is misschien nog groter dan in 2009. De wereld verandert zo snel en is gejaagder dan ooit. We hebben nauwelijks tijd, rust, bezinning of aandacht. Maar het gevoel van opgejaagd worden door een grotere kracht die maar door raast, is iets van alle tijden. Daarom is het zo waardevol om dit tijdloze thema opnieuw in het nu te plaatsen. Ons vijftienjarig bestaan is een mooie aanleiding om de mythevorming rond Wiek bij de kop te pakken en de voorstelling nieuw leven in te blazen.”

Festivalhit

In 2009 was Wiek een festivalhit, voor velen de ultieme locatievoorstelling. Publiek en pers waren lovend over de voorstelling:

Wiek draait om de meest wezenlijke levensvraag: hoe definiëren we ons als mens als we geconfronteerd worden met krachten die groter zijn dan wij?” (Trouw)

Wiek is een magistrale ode aan de cyclische beweging. Met als tweede grote aandrijfkracht Douwe Eisenga’s compositie die crescendo naar meerdere climaxen toewerkt” (De Volkskrant)

Dansvoorstelling Wiek van Schweigman& bij RAUM - beeld: Jochem Jurgens

Schweigman&

Schweigman& is een Utrechts theatergezelschap met als artistiek leider Boukje Schweigman. Sinds Schweigman in 2003 afstudeerde aan de mime-opleiding (AHK) werd haar werk overladen met prijzen. Sindsdien heeft ze consequent doorgewerkt aan een bijzonder oeuvre en het opzetten van haar theatergezelschap. Schweigman& maakte de afgelopen vijftien jaar meer dan twintig beeldend- en bewegingsvoorstellingen op locatie en in theaterzalen.

Schweigman& staat bekend om zijn gave het publiek mee te nemen naar een poëtisch schemergebied, naar wonderlijke werelden waarin de zintuigen op scherp worden gezet. Er wordt een spel met de theatercodes gespeeld, waarin de bezoeker wordt teruggeworpen op zichzelf. Het werk blijkt een universele, menselijke snaar te raken van Utrecht tot Teheran en van Shanghai tot Terschelling.

Aanvullend programma

Praat mee: op 24 mei gaan we in gesprek met de makers van dansvoorstelling Wiek, voorafgaand aan de eerste voorstellingsavond. Tijdens de tweede editie van Maakpraat vraagt onze host Teddy Tops alles over de performance aan Boukje Schweigman (artistiek leider Schweigman&) en Theun Mosk (scenograaf en lichtontwerper Schweigman&). Ook jij kunt je vragen stellen, of gewoon meeluisteren.

Maakpraat is een terugkerend programma van RAUM, gehost door Teddy Tops. In een kort interview gerelateerd aan een kunstinstallatie, -project of voorstelling, graaft Teddy samen met de betreffende maker(s) naar de achtergrond en inspiratie van hun makerschap.

Data & kaarten

Wiek bij RAUM: 24 mei t/m 26 mei en 29 mei t/m 2 juni.
Aanvang: 21:00 uur.

Kaartverkoop: via Podium Hoge Woerd (link).

Partners Wiek bij RAUM

Data
Wiek
bij RAUM:
24 mei t/m 26 mei en
29 mei t/m 2 juni
Aanvang: 21:00 uur

Kaarten
Bij Podium Hoge Woerd via onderstaande link

Facebook Website
facebook insta twitter youtube itunes spotify zaag oog search