event

03/11

Het Vuur Van Sint Maarten

Op vrijdagavond 3 november brandt tussen 18.00 en 21.00 het Vuur van Sint Maarten op het Berlijnplein, een ‘nieuwe traditie’ in het toekomstige tweede centrum van Utrecht met wortels tot in de Middeleeuwen.
Voor deze sfeervolle novemberavond wordt het terrein van RAUM omgebouwd tot een Romeins kampement met groot vuur, eten, wijn, lampionnen, workshops, verhalenvertellers, vuurspuwers, jongleurs, theatermakers, zangers, muzikanten en muziekgroepen. De rijdende boot van de ‘Romeinen’ Orizzontale wordt officieel geopend, verlicht en gaat mee in de Sint Maarten Parade. 

Het Vuur van Sint Maarten is een eerste samenwerking van Sharing Arts Society en RAUM. Martinus is een wereldwijd icoon met vele gezichten dat onlosmakelijk verbonden is met Utrecht. Via Martinus verbinden Sharing Arts Society en RAUM de oude stad en de nieuwe stad diepgaand met elkaar. De wortels van Utrecht liggen in de Romeinse tijd (Castellum Trajectum en Castellum Hoge Woerd) en in de Middeleeuwen. Deze geschiedenis is overal zichtbaar en voelbaar aanwezig in de hele stad, zowel oud als nieuw.

Al zeven jaar wordt in de oude binnenstad van Utrecht de Sint Maarten Parade georganiseerd, een viering rondom de beschermheilige van de stad. Utrecht is echter meer dan enkel de oude binnenstad. Daarom wordt op 3 november voor het eerst Leidsche Rijn ook fysiek gekoppeld aan Sint Maarten middels het Vuur van Sint Maarten, op een plek waar de verhalen van de gemeenschappelijke stad nog geschreven moeten worden. Alle legendes rond Martinus getuigen van een dynamische figuur die niet bang is om risico’s te nemen en onverwachte beslissingen te nemen. De impulsieve daad om zijn mantel te delen met een behoeftige bedelaar is maar één van de voorbeelden. De eigenwijsheid van Martinus getuigt van een open geest die zichzelf en anderen de ruimte wil geven. Deze houding past bij de dynamische maar ‘ongedeelde’ stad die Utrecht wil zijn.

18.00 – 21.00 uur
bij RAUM

Gratis

facebook insta twitter youtube itunes spotify zaag oog search