expositie

08/10–31/12

Orizzontale: Urbanauts

Wat dacht je van een haven met rijdende schepen op het Berlijnplein? Klinkt onwerkelijk, wordt realiteit. Orizzontale uit Rome bouwde een haven met rijdende schepen bij RAUM. De haven is een vast onderdeel geworden van het RAUM-terrein.

Het schip staat garant voor avontuur, zo staat in ons collectieve brein in steen geschreven. Van Pirates of the Caribbean tot de Holland-Amerikalijn… de golven, de geur van de zee en het eindeloze uitzicht wordt niemand moe. Dankzij schrijvers en kunstenaars is het schip hét boegbeeld van avontuur geworden. Eeuwenlang worden schepen door hen afgebeeld. En logischerwijs ligt het schip dan vrijwel altijd in het water.

Een schip op het land

Maar, Orizzontale stuitte op een wel heel bijzonder schip: het landzeilschip of ook wel de zeilwagen. Eeuwen geleden bedacht door de Chinezen, en later door Maurice van Oranje gebruikt om zijn gasten te entertainen. Een schip op wielen, gestuwd door wind, bleek nogal wat opzien te baren. Orizzontale gebruikt deze ontdekking om het Berlijnplein – een woest, ruw, onontdekt gebied – te gaan verkennen. Pioniers worden ‘urbanauts’, oftewel eigentijdse stadsavonturiers die zullen zeilen door de publieke ruimte. Zij zijn in staat door hun beweging een nieuw perspectief te creëren: stedelijke mobiliteit als een beleving!

Orizzontale uit Italië
Orizzontale

Over Orizzontale

Orizzontale is een DIY-architectencollectief uit Rome, Italië. Orizzontale krijgt het warm van plekken in ‘de tussentijd’, waar nog weinig verwachtingen zijn en alle ruimte aanwezig is om impulsief te werk te gaan. Bij RAUM en het Berlijnplein zijn ze dan op het ideale adres.

Het collectief is een van de makers in residence van RAUM in 2017. Lees meer over de makers in residence.

facebook insta twitter youtube itunes spotify zaag oog search