event

18/04

Talkshow De Ruit #2: Angst

Talkshow De Ruit is een maandelijks terugkerende talkshow bij RAUM waar host Teddy Tops het gesprek aangaat over thema's die iedereen aangaan. In de tweede editie van Talkshow De Ruit op donderdag 18 april onderzoeken we de maakbaarheid van angst, een tijdloos én actueel onderwerp.

Utrecht: stad van angst?
Normaal gesproken de stad van gastvrijheid, nu de stad van angst. Utrecht maakte op maandag 18 maart kennis met de invloed van angst op onze stedelijke omgeving. Lege straten, scholen die urenlang op slot zaten, onrust en onduidelijkheid over gebeurtenissen en motieven. De aanslag heeft alle inwoners van de stad geraakt. Tegelijkertijd bracht het Utrechters dichterbij elkaar: ruim 16.000 mensen liepen mee in de stille tocht naar het 24 Oktoberplein, enkele dagen na de aanslag.

Voor RAUM en programmamaker Teddy Tops één van de redenen om de eerstvolgende Talkshow de Ruit te wijden aan het thema angst. Naast de aanslag in Utrecht, waren ook de Provinciale Statenverkiezingen de pop-up experience De Angstfabriek op het terrein van RAUM de aanleiding. “Angst is zo sterk dat het ons als bewoners van de stad in groepen kan indelen, zelfs zonder dat we het doorhebben. De media spelen daar op in, door nieuws te framen en grote krantenkoppen te gebruiken die bang maken. Angst moet geen politiek campagnemiddel worden. Een talkshow is het ideale format om het gesprek hierover aan te gaan. Gesprek is een middel tegen het zaaien van verdeeldheid.”, aldus Teddy Tops, host van Talkshow de Ruit.

De tafelgasten
Op donderdagavond 18 april gaat Tops in gesprek met een vijftal gasten die, ieder op hun eigen manier, dagelijks te maken hebben met het thema angst in de stad. Zo deelt de wijkagent van Kanaleneiland én spoken-word artiest Dwight van de Vijver zijn persoonlijke beleving van de aanslag op het 24 Oktoberplein. Had de aanslag voorkomen kunnen worden? Kan dat überhaupt? En welke rol kan verbeelding, zoals woordkunst, spelen in het omgaan met angst?
Gast en horrorfilmmaker Tim Koomen laat met zijn korte film(s) zien dat we in onszelf, allemaal een hang naar de adrenaline die gepaard gaat met angst kennen. Op meer individueel niveau deelt een afgevaardigde van Stichting Angst, Dwang & Fobie in Utrecht zijn of haar persoonlijke ervaring met paniekaanvallen in de publieke ruimte, en hoe je zelf angst overwint.
Maar naast het bevragen van angst in de stad, gaat Tops ook op zoek naar antwoorden door in gesprek te gaan een Utrechtse psycholoog en hoogleraar Klinische Psychologie (Universiteit Utrecht) Marcel van den Hout. Wat is de functie van angst als het ons persoonlijk radeloos maakt en collectief verdeeldheid zaait? Is angst ergens goed voor?

Terugkerende rubrieken
Naast de vijf tafelgasten is er ook sprake van terugkerende De Ruit-rubrieken: acteur Jilles Flinterman (Theatergroep Aluin) speelt een korte sketch passend bij het thema. De voorleesmaatjes van Humanitas ‘beschrijven’ een Groetjes uit Leidsche Rijn ansichtkaart vanuit het thema, fotograaf Willem Populier legt angst in Leidsche Rijn vast op de gevoelige plaat en AD-columnist Marieke Dubbelman draagt voor.

Over Teddy Tops
Teddy Tops (1989) schrijft journalistieke artikelen en proza, en maakt en host programma’s. Ze reist al jaren door het land met het spoken word / literaire platform Mensen Zeggen Dingen, waarvoor ze o.a. Paradiso, Lowlands en EKKO aandeed. Naast modereren, schrijft Teddy voor o.a. de Dakhaas, Theaterfestival Boulevard, De Persgroep en nog veel meer. De redactie van Talkshow De Ruit bestaat naast Teddy uit mede-host en theatermaker Oscar Kocken, columnist bij het AD én Leidsche Rijn bewoner Marieke Dubbelman en fotograaf Willem Popelier.

Donderdag 18 april
Open: 19:30
Aanvang: 20.00
Einde: 21.30

Locatie: Venster
Pin only

Facebook
Gratis
facebook insta twitter youtube itunes spotify zaag oog search