expositie

21/07–01/09

SummerPlay

Voor SummerPlay brengt RAUM het werk van vijf gerenommeerde kunstenaars in een intiem dialoog samen op haar terrein. Binnen deze expositie komen diverse facetten van het thema 'spelen' aan bod: de bezoeker kan bij verschillende van de installaties fysiek meedoen en bij anderen de omgeving juist spelenderwijs ontdekken. “Met SummerPlay willen we laten zien hoe belangrijk en relatief eenvoudig het kan zijn spel toe te voegen aan de stedelijke omgeving. Zeker in een zeer gestructureerde en maakbare omgeving als Leidsche Rijn. SummerPlay is een aanstekelijke uitnodiging om je eigen stad al spelend opnieuw te beleven en te ontdekken." aldus curator Michel DeWilde.

Voor SummerPlay bedacht de Amerikaanse kunstenares Jennifer Rubell een nieuwe versie van haar interactieve sculptuur ‘Bed’ (2018-2019). Dit reusachtige bed, nu gestoken in de kleuren van FC Utrecht en ‘Red Bed’ genaamd, bestaat uit een enorm springmatras waarop Rubell de bewoners van de Leidsche Rijn uitnodigt om te komen springen. Rubell staat bekend om haar interactieve projecten, waarbij ‘eten’ en vormen van ‘performances’ als bindmiddel dienen naar diverse bevolkingsroepen.

Het werk van de Londense kunstenaar Tom Dale laat speelsheid, exuberantie en humor gepaard gaan met ludieke participatie. Voor SummerPlay brengt Dale een zwart springkasteel sculptuur genaamd ‘Department of the Interior’ (2012) naar Utrecht. Het kasteel is bestemd voor de publieke ruimte en nodigt publiek uit om letterlijk in een gebouw van de overheid te springen. Met humoristische verwijzingen naar de Londense Houses of Parliament, waar ministeries net zoals kunstwerken vaak gesloten zijn voor de bevolking, laat dit kunstwerk zeker ten tijde van de Brexit bezoekers een actueel dilemma ervaren.

RAUM plaatst deze ‘nieuwe’ werken in dialoog met drie andere werken op het terrein die er al staan. Met ‘Thermae‘ (2018-2019) dompelt Overtreders W de bezoeker onder in de Romeinse en Japanse badhuiscultuur. Thermae is een buitenbadhuis dat bestaat uit objecten voor zowel rust als ontmoeting. Het ludieke badhuis beoogt geen individueel spa-gevoel maar wil juist dat verschillende mensen elkaar op ontspannen wijze ontmoeten. Overtreders W is onder andere winnaar van de ARC18 Innovatie Award en Dutch Design Award voor hun ‘People’s Pavillion’.

Architectencollectief Orizzontale uit Rome bouwde het project Urbanauts (2017), dat een vast onderdeel is geworden van het RAUM-terrein: “a playground dedicated to observation, leisure and encounter”. De Romeins aandoende klimtoren, bootfiets ‘Bora’ en boottafel ‘Sciampagna’ nodigen de bezoeker uit op speelse wijze de omgeving te ontdekken én ervan te genieten. Orizzontale staat met hun werk momenteel ook op de Biënnale van Venetië.

Het project Garden Sculptures van de in Leidsche Rijn residerende ontwerpers We Are Out of Office , is een anarchistisch geluid in de strakke omgeving van Leidsche Rijn. De kleurrijke 3D-vormen zoeken tot in het extreme het contrast op met de nieuwbouw wijk om hen heen. Ook kinderen vinden de sculpturen fantastisch en kunnen het niet nalaten erin te klimmen. Geheel op eigen risico dat dan weer wel, maar spanning hoort er natuurlijk wel een beetje bij in de speelse stad van de toekomst.

 

SummerPlay
Opening: 21 juli 14.00 uur
Openingstijden: woensdag t/m zondag 12.00-20.00 uur

facebook insta twitter youtube itunes spotify zaag oog search