expositie

21/07–01/09

SummerPlay

RAUM, cultureel stadslab aan het Berlijnplein, heeft Michel DeWilde, curator van de Triënnale Brugge 2015-2018, aangetrokken als curator voor haar toekomstige exposities. Zijn eerste project voor RAUM is SummerPlay, dat geheel in het teken staat van de noodzaak voor speelsheid binnen stedelijk ontwerp. DeWilde is geen onbekende in het Utrechtse, zo cureerde hij voor de Triënnale Brugge de 'Skyscraper': de enorme plastic walvis die uit het water verrijst naast TivoliVredenburg.

Interactieve installaties

Voor SummerPlay bedacht de Amerikaanse kunstenares Jennifer Rubell een nieuwe versie van haar interactieve sculptuur ‘The Bed’ (2018-2019). Dit reusachtige bed van 14 bij 20 meter, genaamd ‘Red Bed, want gestoken in de kleuren van Utrecht, is in feite een enorm springmatras. Het kunstwerk verleidt kinderen én volwassenen uit Utrecht en daarbuiten om met elkaar te komen springen. Rubell staat bekend om haar interactieve projecten, waarbij ‘eten’ en vormen van ‘performances’ als bindmiddel dienen voor diverse bevolkingsgroepen.

Department of the Interior

Het werk van de Londense kunstenaar Tom Dale laat speelsheid, exuberantie en humor gepaard gaan met ludieke participatie. Voor SummerPlay brengt Dale een zwarte springkasteel sculptuur genaamd ‘Department of the Interior’ (2012) naar Utrecht. Het kasteel is bestemd voor de publieke ruimte: deze nodigt publiek uit om letterlijk in een gebouw van de overheid te springen. Met humoristische verwijzingen naar de Londense Houses of Parliament, waar de ministeries net zoals kunstwerken vaak gesloten zijn voor de bevolking, en zeker nu tijdens de Brexit.

RAUM plaatst deze nieuwe interventies in dialoog met drie andere werken op het terrein. Met ‘Thermae’ (2018-2019) dompelt Overtreders W de bezoeker onder in de Romeinse en Japanse badhuiscultuur. Thermae is een buitenbadhuis dat bestaat uit objecten voor zowel rust als ontmoeting. Het ludieke badhuis beoogt geen individueel spa-gevoel maar wil juist dat verschillende mensen elkaar op ontspannen wijze ontmoeten. Overtreders W is onder andere winnaar van de ARC18 Innovatie Award en Dutch Design Award voor hun ‘People’s Pavillion’.
 

Urbanauts

Architectencollectief Orizzontale uit Rome bouwde het project Urbanauts (2017), dat een vast onderdeel is geworden van het RAUM-terrein: “a playground dedicated to observation, leisure and encounter”. De Romeins aandoende klimtoren, bootfiets ‘Bora’ en boottafel ‘Sciampagna’ nodigen de bezoeker uit op speelse wijze de omgeving te ontdekken én ervan te genieten. Orizzontale staat met hun werk momenteel ook op de Biënnale van Venetië.

Garden sculptures

Het project Garden Sculptures van de in Leidsche Rijn residerende ontwerpers We Are Out of Office, is een anarchistisch geluid in de strakke omgeving van Leidsche Rijn. De 3D-vormen zoeken tot in het extreme, het contrast op met de nieuwbouw wijk om hen heen. Ook kinderen vinden de sculpturen fantastisch en kunnen het niet nalaten erin te klimmen. Geheel op eigen risico dat dan weer wel, maar spanning hoort er natuurlijk wel een beetje bij in de speelse stad van de toekomst.

 

SummerPlay
Opening: 21 juli 14.00 uur
Openingstijden: woensdag t/m zondag 12.00-20.00 uur

facebook insta twitter youtube itunes spotify zaag oog search