event

03/09

Stadstalkshow het Hart x Living Apart Together #3: Alleen Online

Online en eenzaam.. of juist niet? In deze laatste talkshow uit de serie Living Apart Together, verkennen we het verschil tussen online communicatie en online connectie. Kunnen we via een digitale verbinding menselijkheid en gevoelens uitwisselen? Of blijft het beperkt tot een uitwisseling van informatie? Bestaat er iets als digitale eenzaamheid? Voor wie helpt het online verbinden om je minder eenzaam te voelen?

Met te gast o.a. onderzoeker Maral Darouei (Vrije Universiteit Amsterdam), expert op het gebied van thuiswerken in tijden van corona en onderzoeker Suzanne van de Groep (Erasmus Universiteit Rotterdam), expert op het gebied van hersenontwikkeling bij jongeren in relatie tot online omgevingen.

Alleen Online is de laatste talkshow van een drieluik. In Alleenstaand (25 juni) onderzochten we wie de alleenstaanden zijn in Utrecht en hoe zij hun status als eenpersoonshuishouden ervaren. In Huidhonger (30 juli) hebben we verkend of minder aanraking meer eenzaam maakt. Alle talkshows raken aan het thema eenzaamheid in de stad, in het kader van de expositie ‘Living Apart Together’ – dit najaar te beleven bij RAUM.

Kijk je mee? De link naar de livestream verschijnt 03/09 om 20:20 uur op onze Facebook timeline. 

Achtergrond

In de 1,5 meter-samenleving maken we contact via een scherm of verdwijnen we (gedwongen) achter gesloten deuren. Volgens Koning Willem-Alexander dreigt daardoor het eenzaamheidsvirus toe te slaan. De stad kent al jaren steeds meer eenzame inwoners. En zowel de eenzaamheid als de eenzamen komen in alle soorten, vormen en maten. In Utrecht zijn de cijfers hoog: 38% van de volwassen en 51% van de ouderen in Utrecht is sociaal eenzaam. De oplossing tegen eenzaamheid is complex, maar is hoe dan ook gebaat bij plekken waar verbinding tot stand komt. Met de expositie ‘Living Apart Together’ onderzoekt RAUM nieuwe vormen van ontmoeten en verbinden die een bijdrage leveren aan het tegengaan van sociale eenzaamheid in de stad.

Over stadstalkshow het Hart

Stadstalkshow het Hart is een programma van de Utrechtse makers Teddy Tops en Oscar Kocken. Vanuit het hart van de stad onderzoeken zij met ervaringsdeskundigen, experts en creatieven de onderwerpen die in de waan van de stad vaak aan ons voorbijgaan. Van liefde en seks tot de dood: het zijn onderwerpen die je in het hart raken en het stadsleven beïnvloeden. In de show worden diepgaande gesprekken afgewisseld met spraakmakende columns, hilarische sketches en creatieve interpretaties. Praat mee!

Stadstalkshow het Hart x Living Apart Together
#3: Alleen Online
Donderdag 3 september
20.30-22.00 uur
Let op: online programma!

Facebook
facebook insta twitter youtube itunes spotify zaag oog search