event

30/07

Stadstalkshow het Hart x Living Apart Together #2: Huidhonger

Huidhonger, knuffelangst... Maakt minder aanraking ons ook meer eenzaam? Zijn er alternatieven voor menselijke aanraking met hetzelfde effect? Programmamakers Teddy Tops en Oscar Kocken onderzoeken het met ervaringsdeskundigen, experts, creatieven en publiek op donderdagavond 25 juni live vanuit RAUM op jouw scherm.

Huidhonger

Huidhonger, knuffelangst… onze huid is getraind in het registreren van aanraking en produceert bij liefdevolle aanraking het stofje oxytocine in onze hersenen. Het maakt ons blij en gelukkig. In een dreigende situatie zijn veel mensen geneigd om nabijheid te zoeken: iets wat in de 1,5 meter-samenleving natuurlijk een grote uitdaging is. Maakt minder aanraking ons ook meer eenzaam? Zijn er alternatieven voor menselijke aanraking met hetzelfde effect?

Te gast in deze editie over Huidhonger:
– Larissa Meijer (Universiteit Utrecht)
– Sima Ipakchian Askari (Technische Universiteit Eindhoven)
– Siba Sahabi (https://sibasahabi.com)
– Loet Berkelmans (Flekszorg)
– Sara van Gennip (www.saravangennip.nl)
– Jop Japenga (Afdeling Buitengewone Zaken)
– Willem Popelier (fotograaf)

Huidhonger is de tweede talkshow van een drieluik. In Alleenstaand (25 juni) onderzochten we wie de alleenstaanden zijn in Utrecht en hoe zij hun status als eenpersoonshuishouden ervaren. In Digitaal Eenzaam (3 september) verkennen we het fenomeen digitale eenzaamheid. Alle talkshows raken aan het thema eenzaamheid in de stad, in het kader van de expositie ‘Living Apart Together’ – dit najaar te beleven bij RAUM.

Achtergrond

In de 1,5 meter-samenleving maken we contact via een scherm of verdwijnen we (gedwongen) achter gesloten deuren. Volgens Koning Willem-Alexander dreigt daardoor het eenzaamheidsvirus toe te slaan. De stad kent al jaren steeds meer eenzame inwoners. En zowel de eenzaamheid als de eenzamen komen in alle soorten, vormen en maten. In Utrecht zijn de cijfers hoog: 38% van de volwassen en 51% van de ouderen in Utrecht is sociaal eenzaam. De oplossing tegen eenzaamheid is complex, maar is hoe dan ook gebaat bij plekken waar verbinding tot stand komt. Met de expositie ‘Living Apart Together’ onderzoekt RAUM nieuwe vormen van ontmoeten en verbinden die een bijdrage leveren aan het tegengaan van sociale eenzaamheid in de stad.

Over stadstalkshow het Hart

Stadstalkshow het Hart is een programma van de Utrechtse makers Teddy Tops en Oscar Kocken. Vanuit het hart van de stad onderzoeken zij met ervaringsdeskundigen, experts en creatieven de onderwerpen die in de waan van de stad vaak aan ons voorbijgaan. Van liefde en seks tot de dood: het zijn onderwerpen die je in het hart raken en het stadsleven beïnvloeden. In de show worden diepgaande gesprekken afgewisseld met spraakmakende columns, hilarische sketches en creatieve interpretaties. Praat mee!

Stadstalkshow het Hart x Living Apart Together
#2: Huidhonger
Donderdag 30 juli
20.30-21.45 uur
Let op: online programma!

facebook insta twitter youtube itunes spotify zaag oog search