event

25/06

Stadstalkshow het Hart x Living Apart Together #1: Alleenstaand

Wie zijn de alleenstaanden in Utrecht? Waar vinden we ze, en hoe ervaren zij hun status als eenpersoonshuishouden? Programmamakers Teddy Tops en Oscar Kocken onderzoeken het met ervaringsdeskundigen, experts, creatieven en publiek op donderdagavond 25 juni live vanuit RAUM op jouw scherm.

Deze livestream wordt via Facebook uitgezonden. Klik!

Steden worden wereldwijd steeds individualistischer. In Nederland bestaat nu bijna 40% (3 miljoen) van alle huishoudens uit eenpersoonshuishoudens. Dat is bijna drie keer zoveel als het percentage in 1980. Wie zijn de alleenstaanden in Utrecht? Waar vinden we ze, en hoe ervaren zij hun status als eenpersoonshuishouden?


Talkshow

Alleenstaand is de eerste talkshow van een drieluik. In Huidhonger (30 juli) onderzoeken we of minder aanraking ons ook meer eenzaam maakt. In Digitaal Eenzaam (3 september) verkennen we het fenomeen digitale eenzaamheid. Alle talkshows raken aan het thema eenzaamheid in de stad, in het kader van de expositie ‘Living Apart Together’ – dit najaar te beleven bij RAUM. 

De gasten van deze avond:
– Marjon Moed (webserie ‘Single’ BNNVARA)
– Hanan Nhass (onderzoeker o.a. Movisie)
– Ozan Aydogan (winnaar NK Poetry Slam 2018)
– Willem Popelier (fotograaf en expert beeldcultuur)
– Jilles Flinterman (acteur van o.a. Aluin)

Let op: vanwege COVID-19 is het programma van RAUM digitaal te bezoeken. Er komt een live-stream beschikbaar om dit programma vanuit je eigen woonkamer bij te wonen!

ACHTERGROND

In de 1,5 meter-samenleving maken we contact via een scherm of verdwijnen we (gedwongen) achter gesloten deuren. Volgens Koning Willem-Alexander dreigt daardoor het eenzaamheidsvirus toe te slaan. De stad kent al jaren steeds meer eenzame inwoners. En zowel de eenzaamheid als de eenzamen komen in alle soorten, vormen en maten. In Utrecht zijn de cijfers hoog: 38% van de volwassen en 51% van de ouderen in Utrecht is sociaal eenzaam. De oplossing tegen eenzaamheid is complex, maar is hoe dan ook gebaat bij plekken waar verbinding tot stand komt. Met de expositie ‘Living Apart Together’ onderzoekt RAUM nieuwe vormen van ontmoeten en verbinden die een bijdrage leveren aan het tegengaan van sociale eenzaamheid in de stad.

Stadstalkshow het Hart is een programma van de Utrechtse makers Teddy Tops en Oscar Kocken. Vanuit het hart van de stad onderzoeken zij met ervaringsdeskundigen, experts en creatieven de onderwerpen die in de waan van de stad vaak aan ons voorbijgaan. Van liefde en seks tot de dood: het zijn onderwerpen die je in het hart raken en het stadsleven beïnvloeden. In de show worden diepgaande gesprekken afgewisseld met spraakmakende columns, hilarische sketches en creatieve interpretaties. Praat mee!

 

Stadstalkshow het Hart x Living Apart Together
#1: Alleenstaand
Donderdag 25 juni
20.30-22.30 uur
Let op: online programma!

facebook insta twitter youtube itunes spotify zaag oog search