event

15/02

RAUM Lab: Pitch

Dit voorjaar staat de wooncrisis bij RAUM centraal en hoe dat er precies uit gaat zien kun jij bepalen, samen met de andere bezoekers! In een warme, huiselijke setting en onder het genot van een warm drankje presenteren twee geselecteerde ontwerpteams tijdens dit evenement hun eerste ideeën.

RAUM LAB: De ongelijke stad

Op 15 juni 2020 organiseerden we samen met ontwerpbureau Afdeling Buitengewone Zaken de eerste editie van RAUM Lab: De Economisch Ongelijke Stad. Tijdens deze avond hebben we verschillende buurtbewoners, experts en andere geïnteresseerden gevraagd naar hun kijk op de groeiende ongelijkheid in de stad. Daaruit kwamen drie relevante onderwerpen: ongelijkheid in het onderwijs, de zorg en in huisvesting. Omdat RAUM wordt omringd door een woonwijk in ontwikkeling, besloten wij met dit onderwerp door te gaan. In samenwerking met onderzoeksbureau Jonge Honden hebben wij vervolgens onderzoek gedaan binnen het stadsdeel Leidsche Rijn waar wij mensen op straat vroegen wat de invloed van de woningcrisis op hen is. Lees het hele onderzoek hier.

Pijnpunten in Leidsche Rijn

Het onderzoek liet zien dat de ervaringen rondom de woningcrisis terug te brengen zijn naar twee ‘pijnpunten’. Ten eerste komt naar boven dat Leidsche Rijn alleen nog maar voor een bepaald groep mensen betaalbaar is geworden. Het tweede punt is dat veel mensen hinder ervaren van de beperkte doorstroommogelijkheden. Zo stelden ze bijvoorbeeld grote levenskeuzes, zoals samenwonen of het krijgen van een kind, uit omdat een beschikbare woning daarvoor niet vindbaar was. 

RAUM LAB: De Wooncrisis

In de tweede editie van RAUM Lab bespraken we met de deelnemers hoe RAUM na de landelijke woonprotesten een goede bijdrage zou kunnen leveren aan het debat. Het gedeelde inzicht van de avond was dat er behoefte was om de wooncrisis op een laagdrempelige en menselijke manier te benaderen. Een verslag van de avond is hier te vinden. 

In vierkante meters verbonden

Om de wooncrisis op een toegankelijke en menselijke manier te benaderen, hebben wij ervoor gekozen om in het woonoppervlak waarop onze levens zich afspelen te duiken. Daarnaast kijken we naar hoe het beschikbare woonoppervlak onze levens beïnvloedt en naar hoe de vierkante meters achter onze voordeur in de huidige doorstroommarkt indirect met elkaar verbonden zijn. Meer woonruimte voor de een betekent namelijk vaak minder woonruimte voor de ander.

RAUM Lab: Pitch

In deze editie van RAUM Lab presenteren twee geselecteerde ontwerpteams, Teun Castelijns & Yuri Veerman en Jasper Eustace & Jos Blom hun plannen. Jullie mogen vervolgens bepalen welke installatie of beleving er van 15 april tot 31 mei te zien zal zijn op het plein.

RAUM Lab: Pitch
Gratis maar r.s.v.p. verplicht
Locatie: restaurant Venster
19.30u: aanvang/inloop
20.00u: start programma
21.30u: einde

Tickets
facebook insta twitter youtube itunes spotify zaag oog search