event

29/04

Podcast Maker & Denker: #2: Alleenstaand

In de podcastserie 'Maker & Denker' onderzoekt Stadslab RAUM maatschappelijke opgaven met makers en denkers. Tussen de maker en denker zit altijd minimaal dertig jaar leeftijdsverschil.

In deze tweede aflevering gaat theatermaker Marjon Moed (35) in gesprek met activiste Lenie de Zwaan (87). Aan een ronde eettafel in Den Haag bespreken zij een gedeelde frustratie: de benadeling van alleenstaanden in Nederland ten opzichte van mensen met een relatie. Het gesprek vindt plaats in het kader van het onderzoek Living Apart Together van RAUM. 

Een deel van de oplossing van het ‘eenzaamheidsvirus’ zit ‘m volgens Marjon Moed in het normaliseren van alleenstaand zijn. Om dat voor elkaar te krijgen, strijdt Marjon tegen o.a. ‘singlisme’. Bewustwording is stap één op weg naar gelijkwaardigheid. Daarom is zij een beweging gestart, met o.a. een serie korte documentaires en een Facebookcommunity onder de naam ’Alleen is oké’. De groep telt intussen al ruim 2.500 leden en NRC en Omroep EO besteedden er al aandacht aan. Activiste Lenie de Zwaan vecht als oprichter van CISA (Centrum Individu & Samenleving) al decennia lang voor betere rechten voor singles in Nederland. Samen onderzoeken ze waar de ongelijke behandeling van alleenstaanden in Nederland vandaan komt, wat CISA in de afgelopen jaren al heeft bereikt en hoe de kracht en kennis van beiden gebundeld kan worden. Zou er in 2060, wanneer we met 3,8 miljoen eenpersoonshuishoudens zijn (CBS), dan eindelijk sprake kunnen zijn van een gelijke behandeling? 

Luister hier naar de Podcast Maker & Denker.

Gasten: Marjon Moed & Lenie de Zwaan
Host & concept: Rinke Vreeke
Opname, geluidsontwerp & muziek: Arie Visser (Studio AVM)
Cover: Sjoerd van Leeuwen
In opdracht van: Stadslab RAUM

facebook insta twitter youtube itunes spotify zaag oog search