event

12/08

PLAYRAUM: urban gaming festival

Wie wil het niet: voor één dag Super Mario zijn. Tijdens festival PLAYRAUM op zondag 12 augustus heb je spreekwoordelijk zijn bekende rode pet op en zie je de stad vanuit een nieuw perspectief. Kom langs en game mee: van pratende lantaarnpalen tot hardloopparcours!

De games die je kunt doen tijdens PLAYRAUM laten je spelenderwijs de ruimtelijke omgeving en de mensen daarin ontdekken en bekijken. Een dag lang toveren we onze omgeving om tot een wereld waarin fantasie en realiteit niet meer van elkaar zijn te onderscheiden.

PLAYRAUM bestaat uit een festivalprogramma van collectieve en individuele games die zich afspelen in de stad. Een urban gaming festival dus: pratende lantaarnpalen, chatbot-performances, een hardloopparcours door kunstwerken en gebouwen, een live-action-role-tutorial (LART), augmented reality games, een Pokémon Go Meetup en Ingress expedities. Niets is te gek.

Ben je niet zo’n spelfreak? Alles is beginner-proof. Je kunt trouwens ook gewoon komen hangen in ons festivalhart. We zorgen voor eten, drinken en muziek; de ideale setting om fanatieke spelers te aanschouwen.

Blijf je thuis deze zomer? Geen excuus. We zien je graag in Lorinna del Sol (Leidsche Rijn Centrum). 

 

Programma

TALKS & MEETUPS

Toekomstpraat: Gamification Is Life – 15:00 – 16:00 uur
Meer dan ooit beheerst spel ons leven, en tegelijkertijd raken we steeds verder weg van het klassieke buitenspelen. PLAYRAUM is een verkenning van de potentie van gamedenken en gametechnieken toepassen in de stedelijke omgeving. Deze trend wordt ook wel ‘gamification’ genoemd. Toch is de gamification van ons leven niet altijd een positief gegeven: algoritmes, ratings en filterbubbels vormen net zo goed een risico als dat het kansen biedt. Daarnaast geven we ontzettend veel data prijs, aan Joost mag het weten. Tijdens deze eerste editie van Toekomstpraat gaan we gesprek over de invloed, potentie en risico’s van spel in ons leven.

Pokémon Go Meetup Utrecht – 14:00 – 15:00 uur
Je verwacht het misschien niet, maar in Utrecht stikt het van de Pokémon Go spelers (oftewel: trainers). Leidsche Rijn kent zelfs een fanatieke Pokémon Go Raid groep: trainers die samenkomen op een specifieke locatie om gezamenlijk een sterke Pokémon te verslaan. Tijdens de PLAYRAUM Pokémon Go Meetup ontmoet je andere Utrechtse Pokémon Go spelers. Een Meetup is een ideaal moment om gym battles te plannen, runs te organiseren, tips en tricks uit te wisselen of nieuwe mensen te leren kennen. Is Pokémon-taal abracadabra voor je? Vandaag is je kans om ál je vragen te stellen. Go!

GAMES & FUN

Hello Lamp Post – doorlopend
Maker(s): Hello Lamp Post (London, UK), makers-in-residence RAUM
Benodigdheden: smartphone met internet (sms & Facebook Messenger)
Ooit een gesprek aangeknoopt met een lantaarnpaal? Hello Lamp Post wekt straatmeubilair tot leven. Stroomkasten, stadsbanken, straatverlichting: met een simpel smsje of Facebook-chatbericht komen de verborgen verhalen van de stad aan het licht. Vaak hilarisch, soms serieus en altijd persoonlijk. Hello Lamp Post maakt een tot nu toe ongekende laag van de stad zichtbaar. Het is als een digitaal stadsdagboek, dat jou met een andere bril laat kijken naar je omgeving. Een perfecte kans om even te vertragen, te reflecteren en de stad te ervaren als een menselijke speeltuin van gedeelde verhalen.

Garden Sculptures – doorlopend
Maker(s): We Are Out Of Office (Leidsche Rijn, Utrecht, NL), makers-in-residence RAUM
Ontwerpers Winneke de Groot en Felix van Dam wonen sinds een aantal jaar in de Kersenboomgaard in Leidsche Rijn, waar ze in hun atelierwoning knappe, kleurrijke prints en producten maken, onder de naam We Are Out Of Office. Als bewoners zijn ze ‘leefexperts’ van Leidsche Rijn, een plek die zij ervaren als een strak stramien waarin alles bedacht is. Daarom zijn ze voor RAUM een zoektocht gestart naar 3D-vormen die tot in het extreme het contrast opzoeken met de omgeving van RAUM en Leidsche Rijn. Het resultaat is Garden Sculptures: een fysiek virus dat niet alleen in vorm en kleur, maar ook op onzichtbare manieren het contrast zoekt met de ruimte waarin het woekert.

Ourspace – doorlopend (20 minuten per performance)
Maker(s): WhyNot, Klasien van de Zandschulp, James Bryan Graves (Amsterdam, NL)
Benodigdheden: smartphone met internet (WhatsApp)
Ourspace is een groepsperformance waarin je wordt aangestuurd door een WhatsApp-chatbot: een robot die met jou een gesprek kan voeren op basis van een geautomatiseerd systeem. Via WhatsApp leidt de chatbot jou en je mededeelnemers door een analoge cyberspace, waarin je op een nieuwe manier ontmoetingen aangaat. Je ondergaat in deze nieuwe wereld geen digitale Facebook-uitnodiging of analoge ongemakkelijke handshake, maar een soort aangestuurde, rituele ontmoetingsdans. Klinkt eng, is het niet! Speciaal voor RAUM hebben de makers van Ourspace onderzocht hoe bewoners van Leidsche Rijn ontmoetingen aangaan: dus hoe ze sociale media gebruiken, on- en offline ontmoetingen aangaan, welke rol WhatsApp-preventie groepen spelen en hoe bewoners zich digitaal gedragen. Het resultaat beleef je alleen door de performance zelf mee te maken.

Adviesbureau voor Afwijkend Gedrag – doorlopend (7 minuten per deelnemer, maximaal 5 deelnemers tegelijkertijd)
Maker(s): Tom Loois (Eindhoven, NL)
Benodigdheden: smartphone met internet
Of we nu wachten op de bus, winkelen in het nieuwe Leidsche Rijn Centrum of het zonnige weer op straat bespreken met de buurvrouw: we houden ons vrijwel allemaal netjes aan de ongeschreven regels. Het komt zelden voor dat we ineens op de grond gaan zitten, hardop zingen in een winkel of ‘s nachts sterren kijken op het drukste plein van de stad. We gebruiken de publieke ruimte veel te praktisch volgens ontwerper Tom Loois, en daarmee maken we ons publieke leven nodeloos saai. Voor PLAYRAUM heeft Tom daarom het Adviesbureau voor Afwijkend Gedrag (AAG) in het leven geroepen, een hoorspel annex ‘live-action-role-tutorial’ dat je meeneemt op een verrassende reis door de publieke ruimte van de stad. Is het tijd om te breken met gedragscodes waar je je (vaak onbewust) al jaren aan houdt, en de etiquette van de toekomst er anders uit te laten zien? Met het AAG doen we – met jou! – alvast een voorzetje.

Flagged – doorlopend (15 minuten per deelnemer)
Maker(s): Milou Backx gepresenteerd door SETUP (Utrecht, NL)
Flagged is een GPS-apparaat dat je tijdelijk de stad door de ogen van een ander laat ervaren. Data zal onze toekomstige stad flink beïnvloeden, maar we weten inmiddels ook dat data niet neutraal is – denk aan het dataschandaal van Trumps verkiezingscampagne. Er is altijd iets of iemand die bepaalt hoe data wordt gelezen en gebruikt. Sinds 2017 gebruikt de politie een systeem dat ‘Predictive Policing’ heet: op basis van data kan hiermee worden voorspeld of er ergens in de stad kans is op criminaliteit. Dat geeft een veilig gevoel, maar er zit ook een donkere kant aan: het werkt vooroordelen en stereotypen in de hand, zonder dat daar misschien feitelijk een aanleiding voor is. De game Flagged laat je ervaren hoe het is als data jou aanstuurt. In de omgeving van RAUM ga je op zoek naar digitale objecten, terwijl je probeert niet van je vrijheid beroofd te worden.

Magical Park – doorlopend
Maker(s): GEO A.R. Games (Wellington, NZ)
Benodigdheden: smartphone met internet, de app Magical Park.
Magical Park is ‘s werelds eerste digitale speeltuin voor kids. Letterlijk! Hoewel de app vooral nog in Nieuw-Zeeland te spelen is, hebben de makers van Magical Park speciaal voor PLAYRAUM het Berlijnplein omgetoverd tot een wereld vol dinosaurussen, kittens en draken. Plotseling is het grasveld tegenover Cinemec niet meer zo saai. Ga op de gele poort op het Berlijnplein af (let op voor de auto’s!) en selecteer één van de vele spannende spellen. Verzamel drakeneieren, train je dinosaurussen en ren de benen uit je lijf: want hoe harder je loopt, hoe sneller je in het volgende level komt.

Ingress expeditie – twee rondes van maximaal 2 uur, maximaal 8 deelnemers per ronde
Organisator: Claudia van Swelm (Utrecht, NL)
Benodigdheden: smartphone met internet, fiets
Ingress is een augmented reality game uit 2013, de voorloper van Pokémon Go en gemaakt door Niantic Labs. Het doel van het spel is simpelweg ‘landjepik’: met behulp van GPS en Google Maps probeer je het gebied (een buurt, stad, land of zelfs continent) van de tegenstander te veroveren. Tijdens PLAYRAUM neemt ervaringsdeskundige Claudia van der Swelm je mee op Ingress-expeditie in Leidsche Rijn. Met instructies fiets je in een groep naar Castellum Hoge Woerd, terwijl je onderweg stopt bij portals die je moet zien te veroveren. Word deel van Ingress en laat je meenemen door Claudia.

RAUM RUN – 11:00 – 12:00 uur (verzamelen bij RAUM om 10:30 uur), maximaal 30 deelnemers
Organisator: Narek (Leidsche Rijn, Utrecht, NL)
Let op: de RAUM RUN is op aanmelding. Klik hier voor een gratis ticket!
Doe mee aan de RAUM RUN! Met Narek, bootcamp-instructeur bij woonproject Place2BU, ga je op pad. Een uur lang verken je, al rennend, de omgeving van het Berlijnplein. Verwacht een parcours door de kunstwerken bij RAUM, op het dak van de Cinemec en langs het kanaal. De run duurt een uur, waarvan ongeveer dertig minuten obstakels zijn. De sessie start en eindigt bij RAUM.

Het Spel van de Toekomst – 12:00 – 12:30, 13:00 – 13:30, 14:00 – 14:30, 15:00 – 15:30, 16:00 – 16:30 (duur: 30 minuten)
Organisator: het NUT (Nieuw Utrechts Toneel)
Leeftijd: vanaf 7 jaar
Aantal personen per groep: 8
Aantal groepen maximaal: 5
Minimaal aantal spelers: 2
Verken de omgeving met hét RAUM-spel van het NUT! Een speurtocht voor jong en oud; nieuwe plek op oude grond. Wie goed kijkt, ziet nieuwe, onverwachte dingen. Op zoek naar het codewoord richt je je blik op plekken waar je van tevoren niet naar keek. Eerder verkende dit theatergezelschap het dak van de Cinemec, met een spel tijdens hun voorstelling HOOG. Nu maakte het NUT een speciaal PLAYRAUM-spel. Verwacht een spannende trip naar Leidsche Rijn Centrum.


HANGOUT: FESTIVALHART

Muziek, eten, drinken en meer van dat.
RoccoW
• DJ Ties
• DJ Twan
• DJ Raumer

Datum
Zondag 12 augustus

Tijd
11:00 – 17:00 uur

Locatie
RAUM en omgeving

Facebook
Gratis voor iedereen
Aanmelden voor de RAUM RUN (gratis!)
facebook insta twitter youtube itunes spotify zaag oog search