event

20/05

PechaKucha Night Utrecht #41: Huishonger

Utrecht heeft HUISHONGER. Op vrijdag 20 mei organiseert PechaKucha Night Utrecht in samenwerking met stadslab RAUM een PechaKucha Night over de woonsituatie in Utrecht. Een stad met een woonbeleid dat de honger naar een passend huis niet stilt. Op het menu staan twaalf Utrechtse sprekers die hun woondromen, -ideeën, -onderzoeken en -oplossingen delen, in een spiegeltent op het Berlijnplein in Leidsche Rijn.

Of je nou student, starter, gescheiden ouder, senior of statuszoeker bent; een passende, betaalbare woning vinden is inmiddels een utopie. Welke bijzondere huisvestingsinitiatieven, experimentele samenleef-vormen en creatieve architectonische oplossingen zijn er denkbaar om – ondanks de wooncrisis – in Utrecht te kunnen wonen? Tijdens de avond komen slimme praktijkvoorbeelden aan bod.

Van woonboerderij tot wonen in een ouderencomplex

Zo slaagde Tom Ootes erin om met zeven starters sámen een grote woonboerderij te kopen. Ruimtelijk ontwerper Tessa Paulus vertelt hoe het Rietveld-Schröderhuis haar inspireerde om haar studentenhuis te transformeren. Jop Vissers Vorstenbosch startte zijn eigen woningcorporatie en Cuno Balfoort en Tessa van der Hart delen hun persoonlijke ervaringen met samenleef-experimenten: zij woonden oa in een ouderencomplex en een beruchte flat in Overvecht.

De geschiedenis

Arjan de Boer en Lloyd Davies plaatsen de wooncrisis in een historisch perspectief. Davies, curator bij het Utrechts Archief, selecteerde filmbeelden van de woonstrijd in de stad: beelden van opstanden, krakersrellen en woonprotesten uit het verleden. Historicus Arjan den Boer onderzocht welk effect de Utrechtse huishonger in de loop der jaren had op de planologische ontwikkeling en architectuur van de stad: hoe grotere en kleinere sociale woningbouwprojecten, wiens opzet en architectuur onze stad voor een belangrijk deel hebben gevormd.

De wooncrisis en de politiek

Podcastmaker Misha Koole en gemeenteraadslid Pepijn Zwanenberg spreken over actuele woonkwesties waar de gemeente Utrecht mee worstelt. Koole over de opvang van Oekraïense vluchtelingen en Pepijn Zwanenberg over wet en regelgeving die nieuwe wooninitiatieven en experimenten in de weg staan. Het geheel wordt muzikaal omlijst door synther-songwriter BoterBoter, die zelf woonachtig is in het wijkinitiatief Buurland en ook daarover zijn verhaal zal doen.

Over PechaKucha

De presentaties worden gegeven op basis van het (van oorsprong Japanse) PechaKucha format: met 20 afbeeldingen, waarbij de spreker steeds 20 seconden uitleg geeft. PechaKucha Night Utrecht organiseert al negen jaar sprekersavonden op verschillende locaties in de stad. Tijdens die PechaKucha Nights vertellen inspirerende Utrechters over projecten waar zij mee bezig zijn en/of dromen die zij willen realiseren. Op de avonden komen gemiddeld 200 bezoekers af; om geïnspireerd te raken door de mooie mooie initiatieven, nieuwe projecten en bijzondere inzichten van stadsgenoten. Deze avond komt tot stand in samenwerking met Stadslab RAUM, als onderdeel van de expositie en het programma Huishonger, dat nog t/m 29 mei te zien is. .

PechaKucha Night Utrecht #41 – Huishonger
19:30 uur inloop
20:20 uur start programma
23:00 uur einde programma

Facebook TICKETS
facebook insta twitter youtube itunes spotify zaag oog search