Hoe data en licht de suggestie van mobiliteit kunnen opwekken.
Open Highway is een interactieve simulatie die – live – de auto’s die onder ons door de tunnel van de A2 rijden, in beeld brengt. Door 14 x 1 meterlange lichtbalken, die op 1 op 1 schaal rode (achterlichten) en witte (voorlichten) flitsen over het veld naast de Cinemec laten schieten. Je ziet hoe vaak, wanneer en hoe hard er onder je door gereden wordt. De data om de voertuigen te kunnen simuleren, is afkomstig van de Nationale Databank Wegverkeersgegevens. Dagelijks voorspelt dit overheidsinstituut de snelheid en hoeveelheid van voertuigen die onder andere door de Leidsche Rijntunnel rijden (de op twee na langste tunnel van Nederland).
Open Highway maakt de verborgen infrastructuur onder het Berlijnplein zichtbaar op het plein, door de data om te zetten tot informatie en vervolgens tot een narratief te transformeren. De installatie maakt zo zichtbaar dat Leidsche Rijn Centrum bestaat bij de gratie van de A2 snelweg en laat het zien dat de toekomst van de stad letterlijk gelaagd zou kunnen zijn: infrastructuur kan nu al worden ‘weggestopt’ om plaats te maken voor een nieuwe stadswijk. Dankzij de Leidsche Rijntunnel is Leidsche Rijn Centrum vrijgesteld van overlast van hardrijdende auto’s en stinkende vrachtwagens. Het biedt een doorkijkje naar een toekomst waarin infrastructuur niet meer de dominante rol speelt die we in deze huidige tijd kennen. Open Highway is daarmee een visuele vertaling van hoe infrastructuur én data in service staat van burgers.
Mede mogelijk gemaakt door Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie.
RNDR is een ontwerpstudio voor interactieve media.Ze ontwerpen digitale tools die data kunnen inzetten in informatie, informatie in kennis, en kennis in verhalen. Het zijn ‘tools’, handvatten, die zij creëren in de vorm van – vaak realtime – installaties en visualisaties. Wat die uitkomsten of uiteindelijke producten betekenen, of wat zij ermee willen bereiken, laten ze in het midden. Wie zijn deze creatieve cijfer-genieën? Het zijn Jeroen Barendse, Edwin Jakobs en Boyd Rotgans. Sinds 2017 zijn zij RNDR, maar daarvoor kenden zij elkaar ook al, van LUST(Lab). De basis van waaruit zij werken heeft steeds te maken met hun project OPENRNDR, een opensource framework voor creative coding. RNDR is dus een groep designers/ontwerpers en programmeurs, die op een dagelijkse basis in opdracht werken aan toekomstdromen. Door gebruik te maken van data kijken zij naar wat mogelijk is, welke kanten je op kunt.