expositie

01/01–31/12

Open Highway

Hoe data en licht de suggestie van mobiliteit kunnen opwekken.

Open Highway is een lichtinstallatie van ontwerpstudio RNDR die op basis van publieke data, de A2 snelweg simuleert die onder het Berlijnplein doorloopt. Het werk bestaat uit drie banen van lichtstructuren (ramen) op een schaal van 1:1 en heeft in totaal een oppervlakte van grofweg 20 x 30 meter. Je ziet voertuigen real-time een afstand afleggen op het plein, door bewegend rood en wit licht en geluid. De data om de voertuigen te kunnen simuleren, is afkomstig van de Nationale Databank Wegverkeersgegevens. Dagelijks voorspelt dit overheidsinstituut de snelheid en hoeveelheid van voertuigen die onder andere door de Leidsche Rijntunnel rijden (de op twee na langste tunnel van Nederland).

Open Highway maakt de verborgen infrastructuur onder het Berlijnplein zichtbaar op het plein, door de data om te zetten tot informatie en vervolgens tot een narratief te transformeren. De installatie maakt zo zichtbaar dat Leidsche Rijn Centrum bestaat bij de gratie van de A2 snelweg en laat het zien dat de toekomst van de stad letterlijk gelaagd zou kunnen zijn: infrastructuur kan nu al worden ‘weggestopt’ om plaats te maken voor een nieuwe stadswijk. Dankzij de Leidsche Rijntunnel is Leidsche Rijn Centrum vrijgesteld van overlast van hardrijdende auto’s en stinkende vrachtwagens. Het biedt een doorkijkje naar een toekomst waarin infrastructuur niet meer de dominante rol speelt die we in deze huidige tijd kennen. Open Highway is daarmee een visuele vertaling van hoe infrastructuur én data in service staat van burgers.

Over RNDR
RNDR is een ontwerpstudio voor interactieve media. Ze ontwerpen digitale tools die data kunnen inzetten in informatie, informatie in kennis, en kennis in verhalen. RNDR ontwikkelt, programmeert en maakt interacties. Daarbij worden ze beïnvloed door informatie- en technologienetwerken, culturen, samenlevingen, relaties, gedragingen en interacties tussen mensen.

Mede mogelijk gemaakt door Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie.

facebook insta twitter youtube itunes spotify zaag oog search