event

10/12

Midwinterdag 2017

Dwaal mee langs muziek, verhalen en installaties bij RAUM!

Op zondag 10 december sluiten we met een winters programma het jaar 2017 af. We openen vier (!) installaties: de Berlijnpleinfontein van beeldend kunstenaar Leonard van Munster, het Haasje Over Pad van Koen Fraijman, de audioinstallatie RAUMSOUNDS van Joris Strijbos en de expositie SKYLINE-ing van YiLing Hung. Al deze makers waren in 2017 in residentie bij RAUM. Zij vertellen over hun werk en hun proces.
Naast makers en installaties is er ook muziek, gluhwein, vuur en verhalen. Oftewel, wees welkom om te ontdekken bij RAUM tijdens dit winterfeest.

Blokkenschema

Hier vind je het blokkenschema van Midwinterdag 2017

Winterhart

Handen warmen aan de gluhwein en rozig worden van het vuur! In het Winterhart van RAUM kun je terecht voor warm en koud drinken en veganistisch eten van Rammenas, onze lokale helden als het gaat om op een smaakvolle manier goéd bezig zijn met eten. DJ He1nz draait enkele van zijn favoriete platen uit zijn grote collectie vinyl.

Nieuwe installaties

Tijdens Midwinterdag zijn er maarliefst vier nieuwe installaties:

RAUMSOUNDS – Joris Strijbos
Het werk van Joris Strijbos bestaat uit veertien windsculpturen die via een windturbine elektrische stroom opwekken. De opgewekte stroom wordt vervolgens gebruikt om field-recordings te laten horen: geluidsopnames die Strijbos tijdens de maker-in-residence-periode heeft opgenomen op en om het Berlijnplein. De klanksculpturen zijn op deze manier als tijdscapsules: in geluid en brengen ze een uitgewerkte compositie ten gehore die de ontwikkeling van het gebied laat weerklinken.

Berlijnpleinfontein – Leonard van Munster
Leonard van Munster (1972, Amsterdam) staat bekend om het maken van installaties in de publieke ruimte. Voor RAUM maakte hij een rotspartij met villa geïnspireerd op zowel de statige architectuur van de wereldberoemde architect Frank Lloyd Wright, als het knusse karakter van met een campertje in de wilde natuur staan. Gegarandeerd brengt de Berlijnpleinfontein je een nieuwe blik op wonen en leven in de maakbare wereld van Leidsche Rijn. Zo kan het ook.
– Door weersomstandigheden is de Berlijnpleinfontein nog in opbouw. Door de kou is het ook nog niet mogelijk de fontein te laten stromen.

SKYLINE-Ing – YiLing Hung
Leidsche Rijn Centrum verandert op dit moment dagelijks. Met het project ‘Skyline-Ing’ heeft scenograaf YiLing Hung vier weken lang, twee keer per dag de skyline van Leidsche Rijn Centrum vastgelegd. Vanaf haar rode uitkijktrap bekeek ze in weer en wind om 12.30 en 17.00 de visuele veranderingen in het stadsgezicht. Het eindresultaat is chronologisch tentoongesteld in de tuinkas bij RAUM.

Haasje Over Pad – Koen Fraijman
Met de komst van het nieuwe stadshart, verdwijnt er een ecosysteem aan spontaan gegroeide flora en fauna. Zo zal ook de haas steeds minder vaak te zien zijn. Met een route van 25 betonnen hazen, heeft Koen Fraijman de haas vereeuwigd én maakt hij de cultuuras van Leidsche Rijn Centrum zichtbaar. Op deze stedenbouwkundige as worden culturele instellingen met elkaar verbonden. Door de hazenroute maken mensen op spelenderwijs kennis met de culturele plekken en activiteiten in dit gebied.

Doe mee met de speurtocht (verkrijgbaar bij de bar) langs het hazenpad en test: wat weet jij over de omgeving van RAUM? Daarnaast is er op het Makershuis een kleurplaten-expo te bekijken: 50 kinderen van KBS Onder de Bogen deden mee. De winnaar heeft de allereerste haas van de route (start: KBS Onder de Bogen) mogen beschilderen.

Makerpraat

Wil je alles weten over de vier makers, die allemaal in residentie zaten bij RAUM? Wat inspireerde hen om dit werk te maken? Hoe hebben ze het proces aangepakt? Hoe ervaren ze Leidsche Rijn? Hoe is het om in het Makershuis te slapen en werken? Wat zegt hun werk over het gebied en over de mensen in de stad? Tijdens Makerpraat vertelt iedere maker je alles over hun project, in maximaal 30 minuten.

Ook te bezoeken

Beklim de toren van Urbanauts, bouw mee met Gewildgroei en ontdek de verhalen van Leidsche Rijn in de silo’s

Ontmoet RAUM

Misschien fiets je dagelijks langs RAUM en denk je al weken: wat is toch dat maffe huisje met die kleurrijke schildering? Of je ziet weleens een foto voorbij komen op Facebook en hebt eindelijk het lef gehad om de gele brug over te fietsen (respect!). Tijdens Team RAUM vertellen we je alles over RAUM: wie zijn we, wat doen we, waar gaan en staan we voor? Directeur Donica Buisman neemt je graag mee over het terrein.

Muziek in de slaaphuisjes

Klein maar fijn, zo gaat blijken tijdens Midwinterdag. In de slaaphuisjes, op Het Makershuis, zie je DAX en Pyke.

Pyke
Pijke de Groot is een songschrijver met een stem die je keihard grijpt en direct melancholisch maakt. Perfect voor de grijze (of witte?) winter. Zijn eenvoudige maar ontroerende refreinen en psychedelische interludes doen met vlagen denken aan Sufjan Stevens of Patrick Watson. Zijn eerste EP ‘It Might Just Float Away’ is nét uit. Extra bijzonder om zo’n enorm intiem optreden mee te maken in het grote slaaphuisje. Voordat Pyke echt groot is.

Dax
Dax is singer-songwriter én kunstenares. Met autobiografische teksten en een lo-fi sound laat ze je toe om haar bubbel te betreden, waar niets opgeruimd is. Gedichten, wolken van gedachten en zinnen, ze neemt je zonder filter mee in een wereld van chaos, emoties, eerlijke bevindingen en soms ineens rust en bezinning. Het debuutalbum ‘My Bubble is Kind of Mess’ komt eraan via Dox Records begin 2018, iedere song voorzien van een schildering of illustratie.

Woordkunst

Sproëzie, ja echt! Mensen Zeggen Dingen is hét collectief als het gaat om spoken word, poëzie, rap, cabaret, stand-up, improvisatie en andere vormen van het gesproken woord. Langzaamaan nemen ze Nederland en België over, van radio tot (uitverkocht) poppodium. Trots zijn we dat Mensen Zeggen Dingen onze Midwinterdag zal voorzien van winterse woordkunst, met als scenery enkele van onze nieuwe installaties (of bij regen: onder de tent).

Op uitnodiging

Illustratie – David KC Moir
Op uitnodiging van Leonard van Munster dwaalt illustrator David KC Moir tijdens Midwinterdag over het terrein, op zoek naar karakteristieke gezichten. In het Makershuis zie je hoe hij gelaatstrekken op papier zet, inclusief een knipoog naar de Berlijnpleinfontein op de achtergrond. Misschien is dit wel dé kans om een uniek zelfportret te laten maken door deze wereldberoemde kunstenaar.

Lichtkunst – CO2RO
Marco Broeders (Co2RO) is een expert in projecteren op objecten, vloeren, wanden en architectonische objecten. Met analoge beamers, roterende grootbeelddia’s uit eigen laboratorium, creëert hij een wereld van interfererende patronen en abstracte verhaallijnen. Op uitnodiging van Joris Strijbos voorziet hij tijdens Midwinterdag het terrein en het werk van uiterst gedetailleerde lichtkunst. Een visueel spektakel waar je Instagram- of Facebookvolgers jaloers van zullen worden.

 

Gratis!
13.00 – 17.00 uur

Wat eten & drinken?
Neem wel even je pinpas mee!

Trek je wel wat warms aan?
Ondanks de kampvuren, is het weer… winters.

Facebook Website
facebook insta twitter youtube itunes spotify zaag oog search