expositie

13/11–07/03

Living Apart Together

Wist je dat één op de tien Utrechters ernstige eenzaamheid ervaart?

Onderzoek van de GGD in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag laat hetzelfde beeld zien. En niet alleen in Nederlandse steden is eenzaamheid onderwerp van gesprek. Toenemende eenzaamheid in steden is wereldwijd een hot topic. Maatregelen als gevolg van COVID-19 doen daar nog een schepje bovenop. Desondanks is het taboe op eenzaamheid groot, terwijl iedereen het gevoel kent. Eenzaamheid is immers een universele, menselijke emotie. Maar als we onze gevoelens niet durven delen, kunnen we ook niet met elkaar verbinden.

HET ‘EENZAAMHEIDSVIRUS’
De toename van eenzaamheid staat in de schijnwerpers. Koning Willem-Alexander noemde het afgelopen maart zelfs een virus, in zijn toespraak over de impact van COVID-19. Naar aanleiding van COVID-19 en een verkennend onderzoek naar eenzaamheid in steden, hebben we de jaarprogrammering omgegooid en in juni 2020 een open call gelanceerd. Op de oproep kwamen 127 reacties van makers binnen.

Living Apart Together is een stadsonderzoek, expositie en activiteitenprogramma van stadslab RAUM. We presenteren eenzaamheid als een zorg en verantwoordelijkheid van de stad als collectief in plaats van van het individu alleen. We brengen bestaande ideeën over eenzaamheid bij elkaar en voegen daar verbeeldingskracht van creatieve makers aan toe.

EXPOSITIE & CULTUREEL PROGRAMMA
De expositie Living Apart Together bestaat uit werk van makers uit verschillende disciplines, waaronder social design, spoken word, architectuur en motion design. Deelnemende makers zijn: Siba Sahabi (o.a. in samenwerking met Chris Rijksen), Ozan Aydogan (o.a. in samenwerking met High on Type), De Reuringdienst, Circus Family, Jasper Zehetgruber & Marvin Unger en William Knies.

Naast een expositie is er ook een uitgebreid activiteitenprogramma van Living Apart Together te bezoeken in samenwerking met o.a het Nieuw Utrechts Toneel (NUT), theatermaker Marjon Moed, Bibliotheek Utrecht, TivoliVredenburg, Utrecht in Dialoog en anderen. Afgelopen zomer besteedde RAUM al aandacht aan het thema eenzaamheid, ter voorbereiding op Living Apart Together. Zo presenteerden de Utrechtse programmamakers Teddy Tops en Oscar Kocken een reeks livestream-talkshows waarin zij in gesprek gingen over onderwerpen als alleenstaand-zijn en huidhonger.

Wil je meer achtergrondinformatie over eenzaamheid in de stad? Alle kennis en inzichten die we hebben verzameld samen met onze makers en partners, vind je vanaf 1 november op onze website. Daar vind je ook onze agenda.

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan snel in voor onze nieuwsbrief!
Lees hier ons artikel over eenzaamheid in steden

Living Apart Together
13 november t/m 7 maart
Berlijnplein

facebook insta twitter youtube itunes spotify zaag oog search