event

09/03

Living Apart Together: Tafeltje voor 1

Theatermaker Marjon Moed en wijkrestaurant Venster openen deze winter het gelegenheidsrestaurant ‘Tafeltje voor 1’. Je wordt in de watten gelegd met met een driegangendiner van Wijkrestaurant Venster, een theatervoorstelling en een bijpassende borrel om te proosten op je solodiner. Durf jij in je eentje uitgebreid te dineren?

In 2050 is de helft van Nederland single, terwijl de stad nu nog helemaal is ingericht op stelletjes en gezinnen. Single zijn wordt beschouwd als een tijdelijke status, die ophoudt zodra je een intieme, romantische relatie hebt gevonden. Er rust een taboe op alleen zijn en dat kan bijdragen aan een gevoel van eenzaamheid.

Het eenzaamheidsvirus en singlism

Een deel van de oplossing van het ‘eenzaamheidsvirus’ zit ‘m volgens theatermaker Marjon Moed in het normaliseren van alleenstaand zijn. Marjon wil strijden tegen ‘singlisme’. Singlisme is in Nederland nog niet zo bekend, terwijl singles het effect dagelijks voelen. Alles en iedereen denkt standaard vanuit ‘meerpersoonshuishoudens’. Je merkt het op het werk, in de supermarkt, op de huizenmarkt, in de media, etc. Het is tijd om afscheid te nemen van het stigma op single zijn en de ongelijke behandeling die daarmee gepaard gaat, aldus Marjon. Bewustwording is stap één op weg naar gelijkwaardigheid.

Maar hoe maken we de stad leuker voor singles? En hoe normaliseren we alleen zijn? Door te beginnen bij een activiteit die mensen doorgaans niet graag in hun eentje doen: uitgebreid uit eten gaan. De angst voor ongemak en oordeel ligt namelijk op de loer.

Durf jij in je eentje uitgebreid te dineren? We zijn benieuwd naar jouw ervaring. Ook als je wél een relatie hebt, ben je welkom (zolang je partner maar thuis blijft!).

Marjon Moed
Nadat Marjon Moed in 2008 is afgestudeerd aan de Muziektheateracademie (CODARTS) kon ze niet kiezen tussen spelen, zingen, maken, schrijven, doceren en produceren. Dus besloot ze het maar allemaal te blijven doen. Marjon droomt van ‘de dag dat alles goed komt’, en probeert met alles wat ze doet die dag een beetje dichterbij te brengen, mogelijk te maken.

Wijkrestaurant Venster
Bij RAUM op het terrein: Wijkrestaurant Venster, dé plek om te eten en drinken in Leidsche Rijn, Utrecht. Venster is altijd op zoek naar de perfecte combinaties voor de gerechten – er is dus ook geen vaststaande kaart. De gasten, persoonlijke voorkeuren, het seizoen, de beschikbaarheid bij de lokale leverancier of het meest verse nieuwtje uit de buurt: met deze elementen in het achterhoofd wordt er elke dag opnieuw naar de kaart gekeken. Verwacht geen poespas, maar herkenbare gerechten waarbij precies uitgelicht wordt van welke boer of leverancier de ingrediënten komen.

Living Apart Together
Stadslab RAUM presenteert van 13 november t/m 7 maart Living Apart Together. Samen met creatieve makers, bewoners en maatschappelijke organisaties doet RAUM een stadsonderzoek naar de toenemende eenzaamheid in steden. Onderdeel van Living Apart Together is een uitgebreid cultureel programma en een expositie met nieuw werk van makers uit verschillende disciplines, waaronder social design, spoken word en architectuur. De expositie is doorlopend op het Berlijnplein te bezoeken, toegang is gratis.

Meer weten? Ga naar raumutrecht.nl/livingaparttogether

Dinsdag 9 maart
Aanvang: 18.30 uur
Einde: 21.30 uur
Locatie: Venster (Berlijnplein)

Ticketprijs: €43 incl. servicekosten, driegangendiner, theatervoorstelling en twee drankjes tijdens het diner (koffie, thee of fris – overige consumpties op eigen rekening)

Check de agenda voor andere speeldata!

 

Facebook TICKETS
facebook insta twitter youtube itunes spotify zaag oog search