event

01/12

Living Apart Together: Super Solo #1 op ontdekking (online)

Utrecht in Dialoog brengt je (online) in contact met stadsgenoten die je niet vanzelfsprekend zou tegenkomen. In de serie ‘Super Solo’ gaan we in gesprek over de status ‘alleenstaand’. We praten over alleen op ontdekking gaan (1 december), alleen opvoeden & zorgen voor anderen (2 februari) en alleen in liefdevolle verhouding met anderen treden (2 maart). Tijdens de gesprekken staat nieuwsgierigheid naar andere mensen en zienswijzen voorop!

Super Solo #1: op ontdekking
Wist je dat in
Utrecht is nu al 51,7% van de bewoners alleenstaand is? In de toekomst wordt dat percentage nog hoger, aldus het CBS. Dat we met meer alleenstaanden zijn in de stad heeft allerlei praktische gevolgen. De huizenmarkt wordt krapper (minder mensen wonen in meer woningen) en ook de eenzaamheid in de stad neemt mogelijk toe. Eenzaam en alleen zijn niet hetzelfde: eenzaamheid is een gevoel, terwijl alleen op ontdekking gaan ook een bewuste en prettige keuze kan zijn.

Hoe zit dat bij jou? Wat betekent super solo voor ons eigen leven en hoe we de toekomst van de stad graag zien? Ga mee op ontdekkingsreis, deel je verhaal en luister naar wat anderen ontdekt hebben. Doe met ons mee voor een inspirerend gesprek over gelukkig alleen-zijn en ontdek hoe je als solo alleen uit of op reis kunt gaan, nieuwe werelden kunt ontdekken! Deel je ervaringen en luister naar die van anderen in deze onlinedialoog. 

Deze editie te gast!
Storyteller Chris Rijksen trok in opdracht van Living Apart Together (van stadslab RAUM) de afgelopen maanden door Utrecht, op zoek naar mensen die in de stad zijn en de spanning tussen eenzaamheid, isolatie, alleen zijn én samenleven. In één van de afleveringen spreekt Chris met Jaap, die in een 28 meter lange zeilboot de Atlantische Oceaan overstak om rum en chocolade te vervoeren. De afzondering van op zee zijn met enkel een kleine bemanning, water, sterren en klapperende zeilen, brengt je volgens Jaap in een andere staat van bewustzijn. Al je zintuigen staan open en voor een masker ophouden heb je geen energie. Hoe is het om na zo’n spartaans soloavontuur terug te komen in de chaotische, gemaakte stad? Voor meer informatie, check www.monax.nu.

Chris Rijksen vangt verhalen rondom thema’s als diversiteit, mens-zijn, (gender)identiteit, machtsverhoudingen en relaties. Dat doet hij zowel solo als samen met zijn makerscollectief de Transketeers. Eerder maakte Chris onder andere als podcastproducent een serie over tienermeiden in Amsterdam, samen met ontwerper Sanne van de Goor.

Utrecht in Dialoog
Utrecht in Dialoog brengt je in contact met stadsgenoten die je niet vanzelfsprekend zou tegenkomen. Vanaf je computer, video of smartphone ga je via online Zoomsessies in gesprek met zes tot acht anderen, onder begeleiding van een dialoogbegeleider. We delen rondom het thema onze ervaringen, hoop en wat we willen doen volgens de dialoogmethodiek. Nieuwsgierigheid naar andere mensen en zienswijzen staat voorop! 

Living Apart Together
Stadslab RAUM presenteert van 13 november t/m 7 maart Living Apart Together. Samen met creatieve makers, bewoners en maatschappelijke organisaties doet RAUM een stadsonderzoek naar de toenemende eenzaamheid in steden. Onderdeel van Living Apart Together is een uitgebreid cultureel programma en een expositie met nieuw werk van makers uit verschillende disciplines, waaronder social design, spoken word en architectuur. De expositie is doorlopend op het Berlijnplein te bezoeken, toegang is gratis.

Meer weten? Ga naar raumutrecht.nl/livingaparttogether

1 december
19.30-21.30 uur via Zoom

Meld je aan voor aanvang van de dialoog een login link en een wachtwoord. Heb je hulp nodig bij het online komen met Zoom? Kom een half uurtje eerder of neem contact op.
Dit is een gratis programma.

Overige data:
2/2 (opvoeden en zorgen)
2/3 (in liefdevolle verhouding)

Facebook AANMELDEN
facebook insta twitter youtube itunes spotify zaag oog search