event

27/03–25/04

Theater in jouw woonkamer: ‘Op de koffie’ door Het NUT

*De voorstellingen zijn verplaatst van 10 t/m 31 februari naar maart en april i.v.m. de lockdown.

Hét stadsgezelschap van Leidsche Rijn, het Nieuw Utrechts Toneel (NUT), komt in maart en april* op bezoek in jouw woonkamer! Op de koffie is een theatrale huiskamervertelling over eenzaamheid, sociale drempels en verbinding, gemaakt op basis van gesprekken met bewoners van Rijnsche Maan, onderdeel van Lister, in Leidsche Rijn. Lister begeleidt mensen van wie het leven (tijdelijk) ontwricht is geraakt door een psychische kwetsbaarheid, biedt ondersteuning en als het nodig is ook huisvesting. GGZ-etiket of niet: is er een groot verschil tussen wat zich afspeelt in de hoofden van de cliënten en hun buurtbewoners?

Even vragen hoe het gaat, luisteren naar het verhaal van een ander, kortom: even ‘inchecken’. Zou dat een manier kunnen zijn om onze toenemende eenzaamheid tegen te gaan? Om in contact te blijven met mensen die zich moeilijk kunnen verbinden met mensen en de maatschappij? Door samen te praten over de lastige dingen in het leven?

Is het misschien een gevoel van eenzaamheid wat ons bindt? En hoe kunnen we daar, zonder al te veel ongemak en schaamte, met elkaar over praten? Op de koffie is soms pijnlijk herkenbaar, maar vaker troostrijk en verbindend. Een pleidooi om vaker bij iemand op de koffie te gaan.

NUT bij jou op de koffie?
In 2021 komt het NUT (met één actrice) langs huiskamers in Leidsche Rijn en Utrecht. De voorstelling kan alleen plaatsvinden op basis van wederzijds vertrouwen wat betreft het in acht nemen van de coronamaatregelen voor jouw en onze gezondheid.

Om mee te doen koop je voor jouw huishouden een ticket. Je koopt dus een ticket per huishouden, niet per persoon. Een huishouden kan bestaan uit 1-12 personen, mits je met elkaar in een huis in Utrecht woont. Het is belangrijk dat in huis genoeg ruimte is om 1,5 meter afstand te houden. Nadat je een ticket hebt aangeschaft nemen we per e-mail contact met je op voor aanvullende informatie over je adres en woonkamer. In de week voorafgaand aan de voorstelling bij jou thuis belt Het NUT om laatste details van het bezoek door te nemen, waaronder dus een gezondheidscheck.

“Wat een bijzondere ervaring.. Een theatervoorstelling in je eigen woonkamer. Ietwat ongemakkelijk omdat we ons daardoor toch extra verantwoordelijk voelden dat de actrice zich op haar gemak voelde.. maar het ongemakkelijk voelen in gezelschap was nu juist het hele thema. Ontzettend goed overgebracht. Enorm invoelbaar, ontroerend. Machteloosheid als toeschouwer. Waren diep onder de indruk en de voorstelling heeft de dagen erna nog geregeld tot gesprekken geleid. Bedankt!”

Woon je in Het Zand (Leidsche Rijn)?
Omdat Lister in jouw buurt gevestigd is, spelen we voor jou de voorstelling gratis. Bewoners met de postcode 3544 (Het Zand) reserveren met de actiecode ‘HETZAND’. Klik op ‘TICKETS’ en voer de actiecode in wanneer je een speeldatum hebt geselecteerd.

Over Het Nieuw Utrechts Toneel (NUT)
Op de koffie is gemaakt door theatermaker en regisseur Mariella van Apeldoorn van Het NUT (Nieuw Utrechts Toneel), het meest gastvrije theatergezelschap van Nederland. Vanuit thuisbasis Leidsche Rijn maakt Het NUT voorstellingen in de wijk, de stad, de rest van het land en daarbuiten. Je ziet ze overal: in de buitenlucht, op bijzondere locaties en desnoods in theaters.

Concept & regie Mariëlla van Apeldoorn
Tekst Eva Toorop
Spel Katelijne Beukema
Video Mikki Sindhunata
Fotografie Sabine Rovers
Met dank aan
 Dion Verbaan en alle geïnterviewde bewoners van Lister, WES eettentje

Living Apart Together
Stadslab RAUM presenteert van 13 november t/m 7 maart Living Apart Together. Samen met creatieve makers, bewoners en maatschappelijke organisaties doet RAUM een stadsonderzoek naar de toenemende eenzaamheid in steden. Onderdeel van Living Apart Together is een uitgebreid cultureel programma en een expositie met nieuw werk van makers uit verschillende disciplines, waaronder social design, spoken word en architectuur. De expositie is doorlopend op het Berlijnplein te bezoeken, toegang is gratis.

Meer weten? Ga naar raumutrecht.nl/livingaparttogether

Locatie: in jouw woonkamer!

Ticketprijs: €25 incl. servicekosten per huishouden.

Let op: voor bewoners in de wijk Het Zand is er een actiecode!

Check de ticketlink voor alle speeldata en tijden.

TICKETS
facebook insta twitter youtube itunes spotify zaag oog search