event

18/08–20/08

Kunstkermis

Een kunstkermis met attracties gemaakt door kids van de Kunstvakantieweek. Van Rad van Avontuur, en Rariteitenkabinet tot een Spookhuis en een Kunstcarrousel. Oud-Hollandsche attracties met een nieuwe draai!

Kunstkermis

Onze lieve buren van de Vrijstaat werken in de laatste week van de zomervakantie met kunstenaars en (nieuwe) vrienden aan een spetterend evenement: De Vrijstaat KunstKermis. Een Rad van Avontuur en Rariteitenkabinet, een Spookhuis en een Kunstcarrousel; op de KunstKermis geven kids tussen 4-16 jaar samen met de kunstenaars een nieuwe draai aan oud-Hollandsche attracties! De kermis is zowel onderdeel van RAUM als de Showman’s Fair dat plaatsvindt op het Berlijnplein.

Kunstvakantieweek

Tijdens de Kunstvakantieweek gaan kids tussen de 4 en 16 jaar een week lang werken aan bijzondere kermis-objecten. Van spookhuis tot rariteitenkabinet. Er zijn nog een paar plekken vrij voor deze creatieve vakantieweek. Meer info op de website van de Vrijstaat.

Opbouw van de Kunstkermis

De 12+ groep maakt samen met het kunstenaarsduo Jordi Kwakkel en Eva Dijksman een Spookhuis. Jordi is een jonge theaterregisseur en Eva is theatervormgever. Zij richten een ruimte in waarin het publiek meegevoerd wordt door een theatrale installatie. Kleine performances en bizarre objecten vormen een narratieve wandeling waarvoor The Corps Bride van Tim Burton de inspiratiebron is.

De jongere kinderen werken samen met poppenmaker Jochen Lange aan een Kunstcarousel. Jochen is dit jaar de Artiest in Huis op De Vrijstaat. Hij maakt met zijn groep een aantal poppen en wezens die op een oude draaimolen worden gemonteerd. Het thema dat we gaan gebruiken bij deze doldraaiende kunstinstallatie is freaks. Freakshows vormden op vroegere kermissen een bonte verzameling van mensen die er anders uitzagen. De slangenman, het wolvenkind, de vrouw met de baard of de aap met de vier borsten. Jochen en de kunstenaars in de dop laten hun fantasie de vrije loop om de Kunstcaroussel te bevolken met extreme verschijningen en vreemde wezens.

De jongste groep geeft een nieuwe invulling aan het Rad van Avontuur of een Rariteitenkabinet. Met De Spullenmannen Harmen Zijp en Diana Wildschut werken zij aan een reeks bijzondere voorwerpen die ons bekend voorkomen maar in hun nieuwe context een andere betekenis krijgen. De Spullenmannen zijn gespecialiseerd in het maken van Nutteloze Voorwerpen en theatrale installaties waar Niemand Op Zit Te Wachten. Zij werken op het raakvlak van beeldende kunst, techniek en wetenschap. Met het Rariteitenkabinet en het Rad van Avontuur ontwikkelen zij attracties waarin experiment en spel samenkomen.

18 t/m 19 augustus
15.00 – 20.00
Berlijnplein (bij de Showman’s Fair)
Gratis entree

Website
facebook insta twitter youtube itunes spotify zaag oog search