expositie

15/04–29/05

Expositie: Huishonger

Van vrijdag 15 april t/m zondag 29 mei is de expositie en het programma Huishonger te vinden op het Berlijnplein. Huishonger toont iets dat ons als inwoners van de stad allemaal aangaat: de (absurde) gevolgen van de wooncrisis. Zo zal de stad volgens prognoses de komende twintig jaar uitgebreid worden met meer dan 60.000 nieuwe woningen. Maar voor wie zijn die woningen? En wat heeft het woonbeleid van de afgelopen jaren ons eigenlijk opgeleverd?

Huishonger toont in een expositie op het Berlijnplein verschillende werken van kunstenaars die elk op eigen wijze een perspectief bieden op de wooncrisis:

 • Luchtkastelen – Teun Castelein & Yuri Veerman

  De huizenprijzen in Nederland blijven stijgen. Koophuizen zijn de afgelopen vijf jaar maar liefst 120.000 euro duurder geworden, een astronomische stijging waarvan het einde nog niet in zicht is. Kunstenaars Teun Castelein en Yuri Veerman verbeelden de prijzen per stadsdeel door vliegers van kenmerkende Utrechtse gebouwen. Deze luchtkastelen worden op verschillende momenten de lucht in gelaten.

 • Huishonger, een visuele vertelling – Pop Up City, Lonneke Weuring, Thijs Janssen

  We leven in een wooncrisis. Deze korte animatie laat alleen zien dat er iets geks aan de hand is. Want hoewel veel mensen moeite hebben met het vinden van een geschikte woning is er in Nederland namelijk wel degelijk voldoende woonruimte.
  Script en onderzoek: Pop Up City
  Illustratie: Lonneke Weuring
  Animatie: Thijs Janssen

 • In gelul kun je niet wonen – munir de vries

  Kunstenaar Munir de Vries maakte deze installatie van de protestborden van het Woonprotest Utrecht.

 • huishealing – studio sociaal centraal
  Gemiddeld wonen mensen in zeven verschillende huizen in hun leven. Een huis leeft veel langer door dan dat jij er woont. Wie liep er op de houten vloer voordat jij er woonde? Wat hebben de muren van jouw huis gezien en gehoord? En welke herinnering zou jij door willen geven aan de volgende bewoner? De Huishealing helpt je hierin op weg en is in deze automaat te koop voor €2,-. Studio Sociaal Centraal is tevens grondlegger van de term ‘huishonger’. 
 • Glazen Huisje – munir de vries
  De Nederlandse woningmarkt is een doorstroommarkt en deze zit momenteel verstopt. Kan dit ruimte geven om de ‘woonketens’ waarin wij steeds doorschuiven met nieuwe ogen te bekijken? Weet jij bijvoorbeeld wie in jouw vorige woning woont? Hoe de persoon het daar heeft en wat jij met jouw verhuizing voor hen mogelijk hebt gemaakt? RAUM daagt je daarom uit om in dit huisje, ingericht door Munir de Vries, te dineren met de bewoners van je vorige thuis. Update: reserveren is op dit moment niet meer mogelijk. 
 • Installatie en voorstelling: De makelaar die per ongeluk zijn huis verkocht

  In deze korte tragikomische voorstelling van Lex van Wieren duik je diep in de wereld van de woningnood. In een alternatief makelaarskantoor, speciaal voor het Huishonger-project ontworpen, neemt de laatste makelaar het publiek in 30 minuten op luchtige en humoristische wijze mee in dit frustrerende thema. Bekijk daarnaast De Nationale Hypotheekschuldteller, een concept van PUC in opdracht van RAUM ter gelegenheid van de expositie Huishonger.

 • Data: 15 april t/m 29 mei
  Koop hier je kaarten en lees meer

In onze agenda vind je de programma’s die de komende weken te bezoeken zijn, van theatervoorstelling tot vliegenworkshop.

Huishonger
Expositie & programma
15 april – 29 mei
Gratis toegang

facebook insta twitter youtube itunes spotify zaag oog search