Bovenaanzicht Berlijnplein door Jelmer de Haas
expositie

01/01–31/12

Het plein: een open expositie

Op het plein bij RAUM zijn het hele jaar door kunstinstallaties te zien. Van kleurrijke vormen tot een gezamenlijke vloerschildering. Zelfs de gebouwen zijn kunst. Je bent welkom om over het plein te struinen. Op sommige werken mag je zelfs klimmen of spelen. Leef je uit!

Lees hieronder meer informatie over de werken die te zien zijn op het terrein.

RAUM Makershuis door Juri Hiensch


Het Makershuis door
Woonpioniers (2017)
Het Makershuis is geïnspireerd op de populaire tiny house beweging. Het is volledig mobiel en modulair, gebouwd met duurzame materialen en voorzien van innovatieve installatietechnieken. Ook is er een daktuin. De schildering is gemaakt door kunstenaar Gijs Frieling en typografisch ontwerper Job Wouters. Makers die bij RAUM in residentie verblijven werken in een van de kamers.

Woonpioniers is een architectenbureau dat slimme bouwsystemen en collectieve woonconcepten ontwikkelt.  VensterHet Paviljoen door Overtreders W (2018)
Het paviljoen waar Wijkrestaurant Venster in huist is zo gemaakt dat het gedemonteerd en elders opgebouwd kan worden. Alle materialen zijn van elkaar te scheiden en er zijn geen onomkeerbare verbindingen gemaakt. Ook kunnen gebruikte materialen hergebruikt, gerecycled of gecomposteerd worden.

Overtreders W is gespecialiseerd in tijdelijke architectuur. Veel ontwerpen bestaan ​​uit herbruikbare, flexibele modules die afval helpen voorkomen. 

Urbanauts

Urbanauts door Orizzontale (2017)
Het Italiaanse DIY-architectencollectief Orizzontale is altijd op zoek naar een nieuwe perspectieven op de publieke ruimte. Tijdens hun residentie bij RAUM stuitten de makers ze  op een bijzonder schip: een landzeilschip. Ook wel de zeilwagen genoemd. Orizzontale gebruikte deze ontdekking om de omgeving van het Berlijnplein te verkennen. Nu nodigt bezoekers uit hetzelfde te doen. ‘Urbanauts’ verwijst naar pioniers, ofwel eigentijdse stadsavonturiers. 

Architectencollectief Orrizontale gevestigd in Rome. Hun werk doorkruist de grenzen van architectuur, stedenbouw, openbare kunst en doe-het-zelfpraktijken.

United Painting (2022)
Op het terras van Wijkrestaurant Venster is een kleurrijk werk te vinden van United Painting. United Painting is een collectief van creatieve denkers en makers dat sociale verandering teweeg brengt door het creëren van gezamenlijke kunstprojecten. De projecten transformeren ruimtes die anders onbenut en kleurloos zijn. Deze schildering maakten zij samen met azc bewoners via Welkom In Utrecht. Lees hier meer over de gezamenlijke vloerschildering. 

Monoxylon

Monoxylon door Cédric van Parys
De ruim 23 meter hoge zuil, ontworpen door Cédric van Parys, vertegenwoordigt onze onderlinge afhankelijke relatie met de natuur en de kosmos. De vorm van de Monoxylon heeft veel van de obelisken uit het oude Egypte. Het werk werd gemaakt voor onze expositie RAUM der Lusten, wat een nieuw spannend alternatief liet zien voor onze openbare pleinen en parken.

Moestuin Common Ground

Moestuin Common Ground
Sinds vorig jaar is het Berlijnplein een moestuin rijker. Bij Common Ground werken mensen met een achtergrond als vluchteling en andere Utrechters samen: het onderhouden van de tuin, zaaien, plantjes poten, wieden, water geven… en oogsten, natuurlijk. Elke woensdag (van februari tot december) wordt onze kleurrijke tuin met liefde bijgehouden. Bij dit tuinproject verbinden we verschillende mensen uit de hele buurt. De oogst is voor iedereen die meedoet! Lees hier meer over de moestuin. 

Out of Office

Garden Sculptures door We are out of office
Ontwerpers Winneke de Groot en Felix van Dam (We are out of office) wonen sinds een aantal jaar in de Kersenboomgaard in Leidsche Rijn. Een plek die zij ervaren als een strak stramien waarin alles bedacht is. Ze zijn een zoektocht gestart naar 3D-vormen die het contrast opzoeken met Leidsche Rijn. Het resultaat is Garden Sculptures: een fysiek virus dat niet alleen in vorm en kleur, maar ook op onzichtbare manieren (waaronder geur) het contrast zoekt met de ruimte waarin het woekert.

Benieuwd naar de tijdelijke exposities? Houd daarvoor onze agenda in de gaten. 

Je bent het hele jaar door welkom op het plein, elke dag!

facebook insta twitter youtube itunes spotify zaag oog search